Skip to content

13 Comments

 1. Tomas
  Oct 10, 2008 @ 10:15

  Bra idé!
  Regelkunskap ska inte vara avgörande. Börja om från början.
  2 regler
  1 Du får inte köra in i annan båt, (ev. fören först har rätt till väg för att inte kunna pressa sig in vid rundning).
  2 Du får inte ändra kurs så att annan båt kör in i dig med bibehållen kurs innom ?5 sekunder.

  Regel 2 för att inte kunna diskvallificera konkurenter i serie seglingar.

  Reply

 2. Johan
  Oct 10, 2008 @ 10:56

  Tror inte det är reglerna som gör segling svår att rekrytera till.

  Finns väl regler inom skidskytte också, tror man blir diskad ifall man skjuter med granatgevär och på andras tavlor…

  Den barn/junior segling som fanns i klubbarna på 70-80 talet finns inte längre, engagemang och marknadsföring kräver tid och den tiden finns inte idag hos föräldrar.

  Reply

 3. Stefan
  Oct 10, 2008 @ 11:43

  Jag tror sanningen ligger någonstans mitti. En tävling utan regler brukar balla ur och en med för många och komplicerade regler blir trist. Visst måste sporten marknadsföras mer mot barn och föräldrar. De barn jag varit med och haft hand om har varit motiverade och vinden in i höger öra bara tuta och köra lär man sig. Men på första kappseglingen där dessa kunskaper blandas med vuxna ofta män som skriker och hävdar en massa så blir de rädda och väljer att avstå. Så jag tror på enklare regler, direktdömning där så är möjligt och utvisning/diskning för osportligt uppträdande.

  Stefan

  Reply

 4. Björn N
  Oct 10, 2008 @ 12:37

  Finns det någon sport där man kör helt utan regler?!?!? Tycker onekligen det låter som om intervjun med Gurra kan ha förts i baren, ganska sent på något av evenemangen nere i Alicante. En rensning i regeldjungeln kanske hade varit på sin plats, men att helt avstå från regler vore ju helt korkat. Helt utan väjningsregler blir det ju till sist bara “chcken-race” av alltihop och det tror jag det är väldigt få som egentligen är intresserade av.

  Reply

 5. Johan
  Oct 10, 2008 @ 13:51

  Jag tror Kalle-Hobbe boll är utan regler…

  Reply

 6. Stefan
  Oct 10, 2008 @ 14:54

  Kanske men det går en massa bollar om det nu är meningen att bollarna skall kastas och om så till någon annan och skall då denna någon söka fånga eller stoppa bollen. Om syftet är att kora en vinnare hur görs då det. Ärligt jag håller med Björn utan regler ingen sport.

  Stefan

  Reply

 7. Clifford
  Oct 10, 2008 @ 15:06

  Det är ju besvärligt med all klassbestämmelser också, bort med dem med……..

  Reply

 8. Peter Gustafsson
  Oct 10, 2008 @ 15:10

  Handikapp är ganska svårt det med… Först i mål är det som gäller!

  Reply

 9. Björn N
  Oct 10, 2008 @ 15:24

  Var inte ordet Rallycross??

  Reply

 10. o
  Oct 10, 2008 @ 15:37

  tsss, som om Gurra kan norska.

  Reply

 11. Jojje
  Oct 10, 2008 @ 18:34

  Kanske finns anledning kika på alla regler och undantag men hur hantera en SB-BB-situation.Utgår man ifrån att båda vänder?
  Den som är tuffast och står på sig längst får rätt till väg?
  Eller riskerar man en situation där styrbordsbåten väljer att falla sent och så gör även babordsbåten – mardröm.
  Nej, helt utan regelverk går nog inte.

  Reply

 12. Joche
  Oct 11, 2008 @ 13:12

  Det är många år sedan jag kappseglade Neptunkryssare på norrlandskusten. Det som var kul med båten var att med inlånad rorsman i min träbåt i halvbra skick kunde slå de som i plastbåt fajtades om SM-titeln. En bra entypsbåt till väldigt rimliga pengar. Och visst var kunskapen om regler och dess varianter med kryphål en viktig del i att det skulle gå bra. Helt klart hade fler varit med och fajtats om seger om reglerna varit enklare. Tvekade själv många gånger att gå in i situationer eftersom jag var osäker om regeltolkning.

  Reply

 13. Leino
  Oct 11, 2008 @ 14:13

  Reglerna behövs nog men som SSF nu är inne på i olika omfattning vid olika nivå på segling. Kör man förenklade regler som alla kan o vet vid klubbkappar t.ex. o diskar båda om kollision uppstår så tror jag vi kommer att höja deltagarantalet rejält. Kanske t.o.m. försäkringsbolagen slutar att motarbeta seglingssporten då med försämrad/utebliven ersättning vid kappsegling.
  Tveksamt om man behöver hela regelverket ens vid SM, tror allt det är många av de som placerar sig bra som faktiskt bara håller sig undan besvärliga situationer, inte många protestförhandlingar som är uppenbara för någon mer än för just de inblandade o de har ju inte samma åsikt. Bättre att undvika det hur duktig man än är på reglerna.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.