Skip to content

255 Comments

 1. PelleL
  Aug 16, 2009 @ 09:01

  Aj…………det såg inte billigt ut…=(. Själva var vi också millisekunder från att kinesa rätt upp på land vid klädesholmen men vi redde ut det läget. Trots det tycker jag nog att tjörn runts karaktär och tradition är lite av navigationstävling bland stock och sten…….det är upp till var och och välja väg efter förmåga och riskbenägenhet. Sen är det ju en ren chansning att ta det hålet med över två meters djupgående….särskilt som det var rätt lågt vattenstånd…..det finns ju ett betydligt djupare sund strax brevid…..men det blir ju 20 m längre förstås…=/

  Reply

 2. Peter Gustafsson
  Aug 16, 2009 @ 09:13

  Så klart är det en del av “charmen” (?) med Tjörn Runt, men förr handlade om en liten buckla på kölen och egot.

  Med en modern 40-fotare i 12 knop är det en helt annan sak. Nu måste man välja mellan att segla säkert eller att vara med och fajtas om vinsten vilket är olyckligt… Skall en kappsegling verkligen uppmuntra de seglare som vågar ta störst risker?

  Reply

  • PelleL
   Aug 16, 2009 @ 10:10

   Visst blir (de ekonomiska) riskerna större men jag tycker faktiskt det är skepparens/navigatörens ansvar. Att, troligen utan “local knowledge”, bränna med 10 knop eller så in i vatten som är mörkblått på kortet när det dessutom var lågvatten med 2.20 eller mer i djupgående gränsar till oskickligt i min bok i alla fall. Så dja svårt är det inte att låta bli att smälla på speciellt inte här där man utan vidare kunde valt det djupare sundet strax väster om…..tar man sedan en kalkylerad risk är det ju synd om det inte funkar men den smällen tycker jag man faktiskt får vara beredd på. Sen är det givetvis mänskligt att göra misstag också…….

   Reply

   • PelleL
    Aug 16, 2009 @ 10:18

    och grattis till klassegern…=) trots säker segling på utsidan ..;-)

    Reply

  • Richard D.
   Aug 17, 2009 @ 08:17

   Även 70-tals båtarna kommer upp i + 10 knop på länsen om det blåser lite.. Så enorm stor skillnad tror jag inte det blivit, det har alltid varit farligt att inte ha koll på navigeringen. Däremot kanske man inte gick lika nära med bara papperskort som underlag.

   Reply

 3. Patrik H
  Aug 16, 2009 @ 09:14

  Otäckt med båten i kölvattnet på Blues (First 40?). I övrigt verkar det vara misstag beroende på att man inte vet hur där ser ut. Speciellt den blå i början.
  Det är upp till var och en om man väljer att riska att gå här. Ingen banbegränsning men sluta med desinformationen att man kan gå tre båtar i bredd. Det kan funka om de sticker 1.40, om man har tur.

  Hoppas det gick bra för Jensa och övriga som slog sig.

  Reply

 4. Nicklas
  Aug 16, 2009 @ 09:15

  Jag lider med alla er som råkade ut för incidenter. Känns tråkigt att sådant här händer…

  Reply

 5. Simen
  Aug 16, 2009 @ 09:36

  Jeg har desverre aldri fått seilt Tjørn Runt før, men dette videoklippet ser jo ut som galskap…… Som Peter sier dreier dette seg om mer en liten bulk i kjølen og uten at jeg vet utfallet av skadene på båtene for en jo håpe at det ikke er personskader

  Reply

 6. Feffe
  Aug 16, 2009 @ 09:39

  Seglade med två nya gastar. Båda två hoppade i och räddade båten från klipporna. Tack Per & Kalle !!!!

  Svårt att hitta farten efter den här typen av äventyr, men som sagt det finns ju flera alternativa vägar att segla. Nästa år kommer vi nog fokusera mera på båtfart än granit…

  // F.

  Reply

 7. David
  Aug 16, 2009 @ 09:40

  Jens hoppshow måste ha varit planerat…

  – Titta på stilen. Inget magplask där inte utan ett hyfsat samlat dyk.
  – Upphämtningen diskuterades att döma av bilderna ingen längre stund, så även den verkade väl inövad.
  – Slutligen var ju platsen för uppvisningen väl vald med avseende på publikintensitet.

  Jag ger Jens och Björn vars en 9:a för vardera väl utförda delmoment!

  Ytterligare några poäng utdelas till Peter Gustavsson som stod emot grupptrycket och valde den kloka och snabba vägen istället!

  Hälsningar från

  David (Som tack vare modern teknik, regattatv.se och blur.se kunde följa dramatiken på datorn på väg mellan väst- och ostkust som tröst för att inte ha varit med på riktigt.)

  Reply

 8. madde
  Aug 16, 2009 @ 09:46

  Vi kan nog lungt räkna med att videon visar skador som tillsammans kostar en halv miljon att reparera. Vem betalar det ? Försäkringsbolaget säger någon. Men det betyder alla övriga båtägare. Förhoppnngsvis kollar försäkringsbolagen på videon och beslutar sig för att de inte betalar. En banbegränsning är det enda rätta.

  Reply

 9. NOR Careka
  Aug 16, 2009 @ 10:42

  Gratulerer alle på Blur med sin seier. seil sikkert, det bør lønne seg.

  Reply

 10. LS
  Aug 16, 2009 @ 10:47

  Håller helt med madde. Visstt får man segla så här idiotiskt om man vill, men kostnaden för ev skador som uppstår när man i full fart ger sig in på grunt vatten som alla känner till ska man stå själv. När folk beter sig på detta sätt kommer det bara att resultera i att villkoren för försäkringar vid kappsegling för oss alla kommer att bli ännu sämre och självriskerna ökar! Här tycker jag vi ser ett uppenbart fall där försäkringsbolagen bör statuera exempel! Händer en krock ute på banan, kommer man av misstag för långt in på grunt vatten är det en annan sak, men här navigerar man medvetet in på grunt vatten och chansar! Snacka om uppsåt!!!

  Reply

 11. Clifford
  Aug 16, 2009 @ 10:52

  Med risk för att låta som en gnällig gammal gubbe: det vi sett här är resultatet av dåligt omdöme, dålig “boat handling” och dåliga konstrutkioner. Om seglarna besatt/hade en av dessa egenskaper hade dessa pinsamheter kunnat undvikas. På något vis har vi vant oss vid att moderna och snabba båtar kan broacha när det blåser lite. Det är ju helt galet och det behöver inte vara så heller.

  Reply

 12. Plånboken
  Aug 16, 2009 @ 11:21

  Grattis Blur. Håller med – man ska inte behöva äventyra säkerheten för att tävla om pallplats. Det här tjänar ingen på och vi allihop får betala rejält för kalaset i längden (i den mån nu skadorna täcks av försäkringen).

  Reply

 13. Claes Redin
  Aug 16, 2009 @ 11:28

  Varför så negativa?
  Det här var ju ett kul och spännande tjörn runt som även bjöd på den dramatik som media vill ha. En del av spänningen i F1, Rally, Störtlopp, P1 (Powerboat) mm. är ju att det går fort, på gränsen och ibland över gränsen. Att sedan klassvinnaren Peter visade att safe är snabbare är ju bara av godo.

  Själv hade jag förmånen att gasta på en Luffe 4004 med “Galne Gunnar” som skeppare (Skalman i Smaragd kretsar). Vi hade jättekul och även om inte en enda jipp satt, vi broachade stort och resultatet inte blev det bästa var det bra propaganda för Tjörn Runt och segling i stort. Det här var mitt första TR och jag är redan sugen på nästa.

  Grattis Peter och båtgrannen Patric på Mumma Mia för bra placeringar.

  Reply

 14. Peter Gustafsson
  Aug 16, 2009 @ 11:41

  Alla toppbåtarna går samma väg. Alla tar samma risker. Vill man vinna i en stor båt får man räkna med att gå på ett par gånger på ett Tjörn Runt. Det är fakta. Och alla gör det, även om det inte brukar hamna på YouTube.

  Det leder till att de som är rädda om sina båtar (eller vill köra 100% safe) inte har chans att vinna eller helt enkelt stannar hemma.


  Här är förresten vårt “säkra vägval” = snabbaste vägen mot mål för oss. 10-11 knop relativt nära en 0.9. Vi plockade väl 200-300 meter på de som körde i leden ut vid Eggskär (som var de enda som körde 100% safe). Uppe i högra hörnet har ni förresten det lilla sund där folk går på (rakt söder om 5.9).

  Reply

  • Ragnar Wisløff
   Aug 16, 2009 @ 19:47

   Som førstegangs deltagende i Tjørn Rundt gikk vi (2m dypgående) det løpet vi hadde lest oss til var det som anbefales som “best”. Dette innebar begge de smale sundene (og vi kan også ses ved siden av First 35-en som går på helt på slutten av videoen – klippet er fra sundet mellom Flatholmen og Tornholmen, det nordligste av de to trange).

   Vi leste dette, blant annet:
   Det är sällan det lönar sig att stiucka ut till havs vid Eggskär. Kortaste vägen går mellan småöarna norrut. Efter Klädesholmen styr man 342-344 grader och man ser då tydligt ett hål mellan två mindre öar. Det kan se trångt ut men det ryms tre båtar i bredd (!). Håll ut lite grann från den västra ön i början och från den östra i slutet (eller följ efter alla andra).

   I ettertid ser vi at vi var altfor fokusert på å seile dette “beste” løpet. Vi burde hatt et alternativ til de trangeste delene, og vil legge det til om vi kommer tilbake. En titt på kartet viser mange umerkede grunner ute i området lenger vest. Det hadde vært interessant å øke dokumentasjonen av erfaringer utover de mest brukte på Internett med slike “utaskjærs” valg. Peter, kunne du legge ut hele Blur’s track fra Kledeshomlen til Kyrkesund? Med kommentarer om hvorfor dere valgte som dere gjorde?

   Jeg tror ikke begrensning er riktig vei å gå i en slik seilas. Om man vil ha like forhold seiler man entype på bane. Det er mange parametre som er ulike i en LYS-seilas langs kysten. F.eks. har vi samme LYS-tall som en Melges 24. Vi seiler 1 knop fortere på kryss og 10 knop saktere på slør og lens. Det er heller ikke fair, men vi stiller opp allikevel. Jeg tror det hadde vært mer nyttig for Tjørn Rundt med mer balansert informasjon om hva slags forhold man faktisk kan forvente, enn mer regler.

   Reply

  • Richard D.
   Aug 17, 2009 @ 09:19

   Peter,
   håller inte med om att man “får räkna med att gå på ett par gånger på ett Tjörn Runt” för att vinna. Att gå på är inte bara dyrt och emellanåt farligt, utan väldigt långsamt (tror inte du fått känslan av att vara på topp de ggr. BLUR stått på..?) Tvärtom så dödar det fart och motivation och tar en massa energi och lust från hela racet. Jag tror (hoppas) att det inte finns någon båt som räknar med att gå på. Däremot måste man hitta på något för att undvika det beteende som Stefan Blom beskriver nedan. Kanske domare på de 2-3 platser där vissa väljer att inte följa kappseglingsreglerna eller vanligt sjövett med DSQ som följd.
   Vänder man på problemet tror jag en stor del av detta beteende kan undvikas genom mer info innan race om att detta är ett problem på Tjörn Runts bana, uppmana folk att sköta sig och motparten att protestera. Många kanske kommer mellan kobbarna för första gången och kanske inte hade valt den vägen om de varit mer informerade och påminnda om hur det lätt blir när en klunga på sex båtar skall igenom ett nålsöga i 10 knop..
   Ändrad bana:
   Jag känner att det är många tävlingar som får ändra bansträckning om man skall ta bort alla ben där man tjänar på att gå så nära land som möjligt. Och som Claes Redin skriver är ju navigationen ett stort delmoment i den här typen av kappsegling. Vad gäller “100% safe” så får man nog ligga kvar i land om det blåser för att uppnå detta – om ens då..

   Reply

 15. Andreas i Missmatch
  Aug 16, 2009 @ 11:54

  Tycker att banan förändrades mycket iår…men efter att vi stampade på grund i 8,5 knop igår oxå så fick vi oss en reflektion…och tycker att säkerhet är viktigt.
  Skall det vara olika banor beroende på djupgående? men ändå tävla mot varandra?
  vi seglade dessutom fel väg under kraftledningarna och fick vända tillbaka…dåligt pålästa då vi alltid gått denna vägen…men nu var det ändrat…idag skall jag dyka o kolla kölen o bedömma om vi måste lyfta den…

  Säkerhet är betydelsefullt…
  Tur att norska MUMM36an såd upphöjt och visade var ett grund var:-) hoppas denna båt oxå klarade sig OK

  Bra seglat igår Peter
  MVH Andreas

  Reply

 16. Tommi
  Aug 16, 2009 @ 12:17

  Det är klart att alla har ett fritt val att välja väg baserat på banbeskrivning/seglingsföreskrifter. Tradition eller inte, men frågan är om inte dom här incidenterna på lång sikt skadar segelsporten? Hur länge kommer SSRS, Sjöassistans och Kustbevakningen tycka att det är roligt att bärga chansande kappseglare? Hur länge kommer kommer försäkringsbolagen att hålla dagens premier? Bättre då med en bana där man kan placera sig med kunskaper, inte chansningar.

  Reply

 17. Freddy
  Aug 16, 2009 @ 12:20

  Hvilka jävla idoter!!! Hoppas forsäkringen inte täcker en skit… Det här skal ja inte va med på att betala…

  Reply

 18. rolf
  Aug 16, 2009 @ 12:26

  Familjebåtsseglare som kör med ovana besättningar borde ta det lite lungt… Surt att detta skall påverka frsäkringspremierna…

  Reply

 19. Hans
  Aug 16, 2009 @ 12:48

  Grattis Peter snyggt seglat från start till mål!

  Vore fint om du, med lite makt och pondus kunde se till att det blir en eller ett par banbegränsningar, i varje fall för de lite större båtarna. Snart sker det en större olycka. Alla vet idag vilken som är den kortaste vägen runt, så det gör ju inget om man lägger en rundning lite längre ut. Publiken hittar snabbt nya platser var så säker.

  Försäkringen kommer nog att bli ett problem i framtiden.

  Reply

  • Johan L
   Aug 17, 2009 @ 06:04

   Vi som seglade i de senare startgrupperna, (grupp 6) gick nästan alla genom dessa två trånga sund. av oss “amatörer” var det kanske på sin höjd 5% som satte spinacker, just på grund av den extrema trängseln och risken för broach.
   En express satte spinacker bakom oss vid eggskär, och trots något högre lys, (1.12 mot våra 1.11) så tjänade han inte mer än kanske 150 meter på sträckan eggskär – björholmen.

   Jag säger bestämt nej till banbegränsningar. Att hindra folk från att välja väg själva, hämmad av djupgående eller ej, är ju som att kräva att alla skall ha likvärdiga segel. Vi tappade mycket på kryssen pga en mycket sliten stor jämfört med de som har ekonomisk styrka nog att alltid ha perfekta segel, men kunde ju ta igen en del genom smart navigering.

   tävlingen heter Tjörn runt, då borde det vara fri väg runt ön.
   //Johan, nöjd andragångsseglare.

   Reply

 20. Tobbe
  Aug 16, 2009 @ 12:49

  När man pratar om banbegränsning tycker jag man skall minnas att många av båtarna på TR är mindre båtar, mycket av det roliga i att kappsegla IF, Express eller H-båt på LYS-tävlingar är ju vägval nära land. En banbegränsning är ju mer en anpassning mot större båtar och då tror jag det finns risk att bredden i fältet minskar yterligare, hur kul är det att gå runt gruset i en IF.
  Ni i Blur vann ju gruppen med 4.30 (korr.tid, Grattis!), dvs man vinner inte ett TR på att chansa för mycket, men kan lätt förlora det.

  Reply

 21. Rob
  Aug 16, 2009 @ 12:57

  Det är upp till skepparen att bestämma vilken väg de går och det är skepparen som bär ansvaret för konsekvenserna. Beslutet bör vara hans (eller hennes).

  Hur många båtar gick igenom utan överraskningar?
  BlueS, UKSyversen och Teknova (T med vissa vinglingar i utgången) gick igenom med full gas utan problem…
  I dessa fall har man inte chansat utan gjort sin hemläxa och förberett sig.

  Att alla inte har vett att hålla sig inom ramen för deras kompetens och kunskap löser man inte med en banbegränsning.

  Reply

  • Anders
   Aug 16, 2009 @ 17:21

   Rob: Varken UK Syversen eller Teknova gick i genom det sund som filmen visar. Vi gick en annan väg.

   Reply

 22. mattias allroth
  Aug 16, 2009 @ 13:00

  Hoppas kusinen Jens klara sig med hälsan i behåll, får kanske ringa och kolla läget ;)
  Riktigt trist att se alla grundstötningar, såg ju lagom roligt ut att gå på rätt in me fören på klippor sådär ju.

  Reply

 23. Mats
  Aug 16, 2009 @ 13:17

  Ändå är väl inte detta den smalaste passagen, Jungfruhålet 2000 m norrut är mycket värre med spinnaker

  :)

  PS, svårt att tänka mig att försäkringsbolagen tar dessa kostnader.

  Reply

 24. Hans
  Aug 16, 2009 @ 13:42

  Inte så svårt att passera själv i ett smalt sund kanske, men vi pratar om att det uppstår ett problem om fler kommer för tätt, någon får problem.

  Det går inte att vänd etc. Jag tror att vi missar många, många fler på att inte ha banbegränsning.

  De skräms av våra bilder.

  Reply

 25. Hans
  Aug 16, 2009 @ 14:19

  Hej igen!

  Kom på att det faktiskt blir inte bara säkrare med banbegränsning.

  Det blir mer rättvist, alla kan gå samma väg.

  Det finns då möjlighet att välja fler spår, nu gäller bara ett spår och väntan på att någon går på så man kan passera.

  ” Följa John” innan för Flatholmen varje år!
  Hur kul är det?

  Reply

 26. Jocke
  Aug 16, 2009 @ 14:25

  En lämplig banbegränsning bör utformas enligt följande:

  På klippöarna vid denna smala passage (och andra liknande blåområden) ordnas reklamplatser för försäkringsbolagen, där de sätter upp skyltar “Vår försäkring gäller ej vid denna passage”. “Vi erbjuder låga premier till ansvarsfulla seglare” etc…

  Skönt att höra att ingen person tycks ha skadat sig allvarligt.
  Men stort tack för väldigt underhållande film att titta på!

  /Jocke

  På så sätt kan alla dessa publikfriare fortsätta att bidra med otroligt uppskattad åskådarunderhållning om de anser att de har råd att bjuda på det.

  Reply

  • madde
   Aug 16, 2009 @ 14:57

   Jocke !
   Ditt förslag är lysande. Det vore full genomförbart för försäkringsbolagen!

   Reply

 27. Peter Gustafsson
  Aug 16, 2009 @ 14:37

  Det här är inga klantiga familjebåtsseglare. Det är fyra rutinerade gäng* som kör 10-12 regattor på en säsong (inkluive banseglingar) och kan hantera sina båtar. Många andra rockstars var millimetrar från riktigt allvarliga olyckor. Det finns ingen besättning i Sverige som kan ta en snabb 40-fotare genom dessa sund utan en ganska hög (kalkylerad) risk.

  Jag skulle kunna tänka mig att man har ett “Tjörn Runt Classic” genom gruset och ett “Tjörn Runt Race/Noveau/Offshore/Fegis” som lät stora (ömtåliga) båtar köra en annan, längre bana där segling och taktik premierades i stället för högt risktagande. Det skulle locka nya kategorier av seglare. Nu mötte vi massor av Elan, Hanse och X-yachts som seglade söderut dagen innan Tjörn Runt. Så klart att en sällan/spontankappseglare inte är intresserad av att ta sin ögonsten genom de här passagerna…

  *) First 40.7 First Tracks från Norge, First 36.7 Surfer Girl från Långedrag, Mumm 36 Tango från Norge och First 35 Maria från sundet.

  Reply

 28. Jonas F
  Aug 16, 2009 @ 14:52

  Banbegränsning ja tack. Försäkringstäckning nej tack.

  Håller med om att Jungfruhålet är minst lika jävligt. Har haft mossa och ängsblommor i spinnakern efter att passerat där. Och nej, vi var inte ett gäng glada nötter som inte gjort läxan.

  Reply

 29. Feffe
  Aug 16, 2009 @ 15:09

  De flesta försäkringsbolagen har en förhöjd självrisk vid kappseglingsskada för att täcka de relativt få extrema skador som uppkommer vid kappsegling. ( Och omfattas av försäkringen. ) Skulle man titta på de sjöskador som upkommer varje år på sjön är nog grundstötning procentuellt vanligare hos Svensson-seglare än de båtar som aktivt kappseglas. Att fyra grundstötningar sedan inträffar på samma dag är ju inte så konstigt med 500 båtar ute samtidigt. Tittar man på olycksstatistiken när åskådarna lämnar ett STCC-race är nog olycksstatistiken ganska hög mot “normalläge”…

  Det här är egentligen samma debatt som att kvinnor har en högre sjukförsäkringspremie än män pga de statistiskt sätt blir sjukare oftare. Däremot har kvinnor lägre premie på bilförsäkring av anledningen att de krockar mindre..

  Har försäkringsbolagen gjort sin läxa och kalkylerat sina risker rätt är det här helt enkelt en del av upplevelsen !

  // F

  Reply

  • Alf
   Aug 16, 2009 @ 16:05

   Om man tar sådana risker skall man även vara beredd att betala hela kalaset.
   Ingen normal båtförsäkring skall betala för något sådant.
   Skulle vilja rubricera det hela som “Grov vårdslöshet” för att anknyta till bil-
   världen.

   Skrotar man bilen i Formula 1 så betalar inte bilfärsäkringen något.

   Reply

   • Richard D.
    Aug 17, 2009 @ 23:17

    Jo Alf,
    om du försäkrat bilen för tävlingskörning, vilket är precis vad du gör med båten när du betalar extra för kappseglingstillägg och/eller förhöjd självrisk.

    Reply

 30. Olle
  Aug 16, 2009 @ 15:36

  En sak är ju om man trängs upp på berget eller broachar men grundstötningen 0:35 in i filmen är ju en felnavigering eller att man inte kollat i sjökortet.
  Håller man 320 grader på styrbordsidan i sundet och girar mot norr alldeles efter där det är som smalast går man ju i ljusblå hela vägen.

  Reply

 31. Tollstoj
  Aug 16, 2009 @ 16:11

  Tycker helt klart det vore bättre med banbegränsningar, därför att det skulle få fler nybörjare, familjer och breddseglare att vilja vara med, samt att det skulle öka möjligheterna för dom att kunna placera sig bättre.
  Banbegränsning skulle i mitt tycke öka det seglingstaktiska för toppseglarna . Mera dueller och samlade startfält.
  Förr i tiden så var det en navigatörstävling för dom kunde och har god lokalkännedom ,nu blåser dom flesta på med Gps plotter utan att ta ut säkerhetsmarginalerna.
  Visst “demolishon derbys” gör sig på you tube eller från åskådarplats men är det det som är syftet med kappsegling för att kunna locka en bred publik.
  Banbegränsningar är nog en väg att gå för att få Tjörn runt att växa som tävling.

  Måste ge (Stenungsbaden yact club) lite kritik, förresten vadå klubb? är dom anslutna till förbund eller båtunionen, går det bli medlem? Med Personal/vakter som är ointresserade av seglingen och inte vet något om tex plats/tid för prisutdelning. Som förövrigt fick hållas ute i snålblåsten tur att det inte regnade .Att hotellet skulle ha 180 spänn för att vi seglare skulle få komma in på seglarfesten som var för helgfirare.Nä Stenungungsund ss ställ krav på hotellet som förövrigt marknadsför sig på seglingen!
  Tack för den här gången och den fantastiska seglingen runt Tjörn.

  Reply

 32. Plånboken
  Aug 16, 2009 @ 16:15

  Feffe – De försäkringsbolagen som inte gjort sin läxa kommer säkert göra det nu, det kommer bakas in i premierna. Det vore väl tråkigt om konsekvensen av detta i framtiden blir att färre har råd att kappsegla bara på grund av bansträckningar i smala roulettesund som inte har med egentligen segling att göra. Nej in med bansträckingar där man kan kappsegla även när det brallar i innan försäkringsbolagen ändrar villkoren. Jag vill kunna testa på kappsegling utan att det ska kosta 100′ om det händer något – det är inte bra för sporten.
  Självklart ska man tjäna på att kunna sin navigering och visst kan man segla där det är smalt men det här var väl lite för smalt – filmen talar väl sitt tydliga språk.

  Reply

 33. Olle
  Aug 16, 2009 @ 16:16

  Förlåt min “Besser wisser” kommentar tidigare. Jag lider med de drabbade och i bland går det bara fel. För mig är en del av Tjörn Runt att ta genvägar med hjärtat i halsgropen. Mycket går förlorat om det blir en tävling där man rundar bojar. Det är klart att det finns en gräns då kostnaden för alla reparationer blir för stor.

  Reply

  • Peter Gustafsson
   Aug 16, 2009 @ 16:38

   Ja, det har alltid vait en del av Tjörn Runt, men världen färändras (och det är inte 1000 båtar längre). Och det är så att Tjörn Runt har en mindre andel stora moderna båtar jämfört med “säkrare” race som Lidingö Runt och Faerdern: http://www.blur.se/2007/08/30/vem-kappseglar/

   Personligen kan jag säga så är det två helt olika saker att köra med en Albin Nova på 1.70 där en grundstötning blir ytterligare en liten lagning på en snart 30 år gammal båt, och köra med en J/109 med modern bulbköl på 2.10 där samma grundstötning kan innebära en förstörd båt eller avslutad säsong. Då kan man inte tävla på samma villkor!!!

   På samma sätt är det skillnad på de som seglar halvprofessionellt och kan budgetera för de merkostnader det innebär och satsa på en totalvinst (som går att räkna hem PR-mässigt) och oss som måste ta varenda spänn från vårt privata lönekonto.

   Jag säger inte att det skall vara begränsning, men jag tycker man skall ta sig en allvarlig funderare på hur man kan gynna både kappseglingen och locka (tillbaka) en del av de deltagare som idag väljer att stanna hemma.

   Reply

   • Mats
    Aug 16, 2009 @ 17:08

    Måste instämma helt.

    Inte vill jag att någon rookie skall tvinga upp min egen båt på land bara för ett tiotal platser i TR.

    Att sedan allt för många som anser sig vara proffs inte kan hantera spinnaker gör inte saken bättre.

    Reply

 34. /T
  Aug 16, 2009 @ 17:03

  På tal om statistik…
  Hur många av banbegränsingsmotståndarna var med och seglade TR igår?
  /T

  Reply

 35. Stefan Blom
  Aug 16, 2009 @ 17:48

  Som fotobåt hade vi en fin uppsikt vad som hände i de olika klungorna då det började närma sej smala passager. Till min stora förvåning och illamående tar inte de “klart akter ifrån” sin plikt och ger båtarna de hunnit ikapp möjlighet till manöverutrymme. Helt uppåt väggarna att vara så korkade att roppa “plats”, “ööö…akta på er…”, “ge mej plats för annars går jag i berget…”. Hur tänker man då? Är det tävlingsinsikten som tar över förnuftet?

  Det är ju ingen bankappsegling där man kan chansa för att i sista sekund gå på fel sida märket om man inte får plats, där har man ju lite mer utrymme liksom. För övrigt är det inte ovanligt att m an på bankappsegling river spinnen lite tidigare för att sakta ner och “komma in i ledet”. Men på TR så verkar inte den taktiken vara att föredra….bättre att blåsa upp på land tydligen. SUCK

  Reflektion: Försäkringsbolagen vill inte att man skall vara med på TR, jag frågade ett av bolagen om de skulle kunna tänka sej att samarbeta med TR. Samarbetet skulle innebära att TR fick tillgång till kundregistret, inte exklusivt utan genom att få ha med reklam när försäkringsbolaget skickade ut information till sina kunder. Svaret blev att vi vill inte uppmana båtarna att deltaga. Det kostar liksom pengar…i lagningar… ;-)

  // Stefan Blom

  Reply

  • Claes Redin
   Aug 16, 2009 @ 19:17

   Bra inlägg!
   Som jag ser det är det inte banbegränsning eller inte som är den stora frågan. Att man riskerar sin egen båt genom chansartad navigering eller annat är en sak, men när man ställer till det för andra är det absolut inte ok längre.

   På bankappsegling kan reglerna efterlevas och en protest är avskräckande. Hur många protester var det på TR? Får det vara ok att chansa och buffla sig fram, som Stefan beskrivit?

   Jag kan inte se att banbegränsningar löser problemet. Granit är hårt, finns runt hela tjörn och alla vill gå snabbaste vägen.

   Reply

 36. Peter Gustafsson
  Aug 16, 2009 @ 17:59

  First 40.7 damaged
  First 40.7 First Tracks ovan…

  First 40.7 damaged

  First 40.7 damaged

  Reply

  • MA
   Aug 16, 2009 @ 23:30

   Det är nog den lättare skadan att reparera som vi ser på bilden…hoppas inte försäkringsbolagen ersätter dessa skador, det är självförvållade! Jag vägrar få en högre premie för att dessa dårar saknar grundläggande kunskaper i sjövett och sjömansskap!

   Reply

 37. JS
  Aug 16, 2009 @ 18:09

  De man ser på filmen är ett praktexempel på dåligt sjövett.. Själv valde jag att inte gå med spinnaker i de smala passagerna, just pga inget manöverutrymme vid en broach. Hoppas försäkringsbolagen kan identifiera och neka till ersättningar på dessa båtar. Varför köra så hett när det är så trångt, dessutom verkar de inte ha tillgång till papperskort, som tydligt visar att man ska hålla till öster först och sedan gå lite mer mot väster efter udden.. och att bränna in med spinnaker i det sundet med en båt man håller på att hinna upp… hmm.. visst växer hornen på kappsegling, men man ska ju inte lämna sjövettet hemma.

  Reply

 38. JBW
  Aug 16, 2009 @ 18:27

  Det var ganska lätt att inse att det inte var läge att sätta spinnaker i vissa lägen. Ändå var det många båtar som flög upp på land. Såg en båt fara i land och det såg inget roligt ut, men samtidigt var det märkligt läge att sätta spinnaker…

  Var och en måste inse sina egna begränsningar och inte sätta andras säkerhet i fara. Dumdristigt!

  Men Nej till banbegränsningar….

  Vi är väl ändå vuxna nog… har vi inte nog med regler i Sverige… Förmynderiet in i seglingen också ne… sunt förnuft!

  Misstag kan hända den bästa – samtidigt vore det möjligen vara så att det kunde hissa någon form av varningsflagga om vindarna översteg en viss hastighet och det då inte är läge att segla spinnaker…???

  Kanske inte den bästa lösningen men ändå en tanke!!!

  Sportbåtarna ska nog ha en startgrupp i alla fall – de ska kunna få segla spinnaker whenever!… Ciao!

  Reply

 39. Feffe
  Aug 16, 2009 @ 18:45

  Undrar hur stor andel som är kappseglingsskador för försäkringsbolagen ? Undrar hur stor andel som kommer från seglingen överhuvudtaget kontra tex stölder av snabba motorbåtar, svensson som kör på grund, galningar som tar båten hem från krogen, bara tagit ett par öl etc, etc ? Att göra ett oavsiktligt fel när man kappseglar är inget brott i lagens mening.

  När man beräknar en premie för tex en motorcykel tar man in många parametrar i beräkningen. Ålder på förare, hästkrafter, pris etc etc. Jag utgår att man gör samma sak för båtar. Dvs har du en båttyp som ofta drabbas av skada åker premien upp för båttypen. Har man en billig båt som aldrig drabbas av sjöskada, aldrig blir stulen och inte är så dyr borde den ju bedömmas på annat sätt. Detta innebär att alla som tycker kappsegling är dumdristigt bör skaffa sig en båt som inte är tänkt för kappsegling. Vad kostar det att försäkra en havsfidra ?

  Vad kostar en first 40,7 i premie / år ?

  Dumdristigt eller inte. Dåligt sjömanskap eller inte. Så länge vi kappseglar kommer olyckor att ske. Vi hade i alla fall 3 eller 4 olika situationer där vi duckade när vi kom farande som styrbordsbåt. I min värld strider det här solklart mot de grundläggande regler vi kappseglar efter. En oavsiktlig felnavigering eller broach utan uppsåt ska givetvis ersättas fullt ut. Det är ju liksom därför man försäkrar båten från början…:-)

  // F

  Reply

 40. f424
  Aug 16, 2009 @ 19:01

  Jag tycker INTE man skall införa banbegränsning! Hur många dyra skador har vi haft historiskt? Bara för att vi nu har ett Youtube-klipp med otäcka bilder skall vi inte förhasta oss. Jag vill påstå att “Djävulshålet” är mer lättnavigerat än den “safe-väg” Peter valde norr om Eggskär där en 0,9:a är svår att veta exakt var den ligger. Har man bara gjort sin läxa och för motor sonderat var man kan gå är det helt oproblematiskt. Minsta djup om man går rätt väg är 4,5 meter, Peter har således 2,4 meter fritt vatten under kölen! Det är sedan naturligtvis upp till skepparen att välja om man skall köra plattläns med spinnaker i 10-12 m/s in mellan klipporna. Vi valde på Dehler39:an (med 2,12 i djupgående) att inte sätta före djävulshålet och inte tappade vi särskilt många meter på detta.

  Jag tycker vi skall bevara Tjörn Runts särart där det inte bara är boatspeed som räknas utan även vass navigering.
  //Niklas S

  Reply

 41. Hans
  Aug 16, 2009 @ 19:02

  Synd att inte alla fick uppleva den fina slören som gavs till i år utanför Flatholmen och Kyrkesund.

  Perfekt vinkel för snabb,säker segling med spinnacker eller gennacker. Endast en gipp runt västpricken behövdes. Dessutom stark nordgående ström.

  Ingen kölapp här inte. Autobahn!!! Fri fart!!!

  Reply

 42. Carl f
  Aug 16, 2009 @ 19:24

  Premien ligger på ca 8000:- för mig, får väl hoppas att den inte går upp nu :). Själv blev jag uppluffad av en x-43 och var tvungen att runda eggkär. Tyckte vi hade oflyt när häckstaget gick sönder 1 min innan start så vi fick segla hela TR utan kick.

  Jag är emot banbegränsningar men som missmatch skrev så tävlar man på olika villkor om man i samma klass är tvingad till längre väg, om så nu är fallet.

  Madam blå
  First 40.7

  Reply

 43. Freddy
  Aug 16, 2009 @ 19:34

  Det är ju SJÄLVKLART att banan skall vara så att alla seglar samma väg. Säkerhet, suntförnuft och sportsmannaskap skall genomlysa all kappsegling.
  Tydligen har tyvärr så många dåligt sjömannaskap och sjövett. En banbegränsning skulle gynna regattan. Ge en ärligare segling för alla som är med.

  Reply

  • Hans
   Aug 16, 2009 @ 19:46

   Freddy!

   Bra talat!

   Detta är ju ganska självklart om man tänker efter ordentligt.

   Jag tror tävlingsledningen tar sitt förnuft till fånga nu.

   Båtarna och farterna är inte samma nu som för 40 år sedan, fast man kan ju börja undra när man läser resultatlistan. Är det verkligen 2009?

   Inför banbegränsning så kommer nya seglare att våga ställa upp, gamla seglarna kommer tillbaka igen.

   Reply

  • Hans
   Aug 16, 2009 @ 19:46

   Freddy!

   Bra talat!

   Detta är ju ganska självklart om man tänker efter ordentligt.

   Jag tror tävlingsledningen tar sitt förnuft till fånga nu.

   Båtarna och farterna är inte samma nu som för 40 år sedan, fast man kan ju börja undra när man läser resultatlistan. Är det verkligen 2009?

   Inför banbegränsning så kommer nya seglare att våga ställa upp, gamla seglarna kommer tillbaka igen.

   Reply

 44. Peter gustafsson Hav
  Aug 16, 2009 @ 19:38

  IDIOTER att segla så tajt.

  Dom borde faan ne mä inte få köra båt.

  Peter Gustafsson.

  Vi stackare som får betala deras premier.

  Man blr bara matt…..

  // Skallkroken Haverdal.

  Reply

 45. f424
  Aug 16, 2009 @ 19:54

  Om det skulle införas banbegränsning, hur skulle då denna se ut? Skall alla ut via Eggskär? Eller skall vi runda Hamneskär (Pater Noster), Dynan och Pynten?

  Ponera Eggskär. Tänk västlig 12-14 m/s. Kryss ut med 2-3 vågor som reser sig i gattet. Hur skulle detta se ut för startgrupp 7 och 8? Inte bra…..Att med liten båt då istället köra inomskärs upp norr om klädesholmen och genom djävulshålet är ett mycket mer safe alternativ.

  Ponera runt Hamneskär och dynan/pynten i samma förhållanden. Inte något man lockar nybörjare med vågar jag påstå.

  “banan skall vara så att alla seglar samma väg”. Hurdå? Bara under Tjörnbron? På vilken sida Brattön? Vilken sida Soa och galten? Bara utanför Tjörnekalv? Innanför eller utanför Kyrkesund? Nej det här går inte….
  Skall man runda en ö i en kappsegling finns alltid risken att gå på grund, det ligger i sakens natur.
  //Niklas S

  Reply

 46. Hans
  Aug 16, 2009 @ 20:05

  Tjörn Runt 2009!

  Är någon båttyp på årets topp 10-lista nyare än 30 år?

  Plac Segel nr Båttyp Skeppare Klubb Grupp Seglad tid Korr tid

  1 S 8192 K 32 Kravell Arne Goksöyr SSF 10 4:36:39 4:36:39
  2 SWE 8338 Starbåt Mats Johansson GKSS 7 4:06:24 4:40:53
  3 S 1 One-Off SP 75 Olesimon Petersen GKSS 4 3:37:31 4:42:46
  4 SE 77 J 14 Carl-Axel Hellman MASS 11 5:42:32 4:44:18
  5 SWE 11 Dominant 105 Anders Dahlsjö LBS 5 3:55:15 4:44:39
  6 SWE 268 Neptunkryssare Göran Haglund ÄBK 11 4:45:30 4:45:30
  7 SWE 129 Cumulus Michael Collberg MSK 8 4:22:04 4:45:39
  8 SWE 17 Banner 33 RC Per Borgillen LBS 5 4:05:40 4:49:53
  9 SWE 67 Accent Hans Oskarsson StSS 10 4:41:39 4:50:05
  10 SWE 11 Smaragd Johan Davidsson LDSS 5 4:05:53 4:50:08

  Reply

  • Mattias
   Aug 16, 2009 @ 22:43

   One-Off SP 75 ser helt nybyggd ut. Vet dock inte hur gammal konstruktionen är.

   Reply

   • björn staffas
    Aug 16, 2009 @ 22:52

    Hon är 25år gammal

    Reply

    • Mattias
     Aug 17, 2009 @ 09:35

     Imponerande – snygg båt och bra seglat.

     Reply

 47. J
  Aug 16, 2009 @ 20:11

  Kappseglingsmässigt är det naturligtvis bättre och rättvisare att segla utanför allt inklusive Kyrkesund. Mest rättvist vore det dessutom att lägga ut bojar så att det blev en kryss-länsbana utan trista åkbogar.

  Reply

 48. J
  Aug 16, 2009 @ 20:13

  Skulle man sen få det helt rättvist skulle nog alla segla samma sorts båt.

  Reply

 49. PelleL
  Aug 16, 2009 @ 20:13

  Jag kan ju förstå man oroar sig för sin båt men som sagt vad är alternativet…..leden vid eggskär är inte kul om nordvästen ligger på. Man skulle kanske kunna tänka sig att ta ytrre skapholmen och västpricken (norr om hålet vid klädesholm) om SB och sedan en banbegränsning så att man antingen går ut eggskärsleden eller tar märreskärs kummel om BB…….mer lättnavigerat men trist tycker jag….

  Reply

 50. Patrik
  Aug 16, 2009 @ 20:15

  Vi valde att ta den såkallade supersafe leden ut vid Eggskär, ut på öppet vatten och runt på utsidan av Härön dvs. ej heller genom Kyrkesund.
  Just bara för att vi ville segla Gennaker men inte vågade inomskärs i den vind som rådde och broachade grovt 4 gånger på vägen men mellan dess flög vi fram.
  Vi hade en tuff fight med två andra CB66 innan detta “udda” vägval men när vi gick in vid ingången till Stigfjorden var de borta och det visade sig att vi tjänat 19minuter på detta vägval !! nu frågar jag alla varför de nödvändigtvis skall gå genom dessa “Farliga” passager om det går ut på att segla snabbaste vägen ?

  Reply

 51. LS
  Aug 16, 2009 @ 21:36

  Tyvärr är det nog så att vi talar om mer än höjda premier… Att vi idag kan försäktra båtar som kappseglar är mycket förmånligt. I många andra sporter (t ex motorsport är reglerna mycket mer restriktiva och ägarna får själva stå sina kostander då bara ansvar/personskador försäkras). Inom försäkringsbranschen finns givetvis en liknande diskussion gällande segling. Idiotiska och vårdslösa exempel som dessa kan i värsta fall leda till att förörsäkringsbolag överhuvudtaget nekar att sälja försäkringar som gäller vid kappsegling. Flera bolag har redan infört detta för brädsegling där skadorna varit ganska stora. Ligger nog inte så långt borta även för vanliga båtar. Hur kul vore detta… Då lär det inte bli mycket kvar av segelsporten….

  Reply

 52. Niklas L
  Aug 16, 2009 @ 22:08

  Tävlingen kan förbättras. Det är ett kul koncept!
  1.
  Vid anmälan markera om man vill ha den svåra banan med navigationen eller en enklare med bojar e.dy. runt svårigheterna.
  Ingen nybörjare kastar sig in i Augustimånen – en nattkappsegling i liknande skärgård. Gör en bana åt mer försiktiga seglare så att alla kan vara med på sina villkor.
  Arrangören bör ha högre säkerhetskrav på de båtar som seglar den nuvarande banan. Visst är det lättvind ibland men man måste utgå från sämre förhållanden precis som KSSS gör seriöst inför sina tävlingar. Samt även ha en lättad säkerhetskrav nivå för dem som seglar en förenklad bana då en familjeseglare kanske avskräcks av att behöva köpa en massa dyra prylar.
  2.
  Man kan förbättra folkfesten iland som till exempel i Trieste i Italien vid tävlingen Barcolana som inte bara lockar deltagare utan också åskådare i mängder!
  3.
  Spärra av smala sund för åskådarbåtar det går då man tydligen kan spärra av hela Kanholmsfjärden vid Inport Race för Volvo 70 båtarna. Så slipper man ha motorbåtar med ev drulleförare som förstör tävlingen.

  Segla snabbt Niklas

  Reply

 53. björn staffas
  Aug 16, 2009 @ 22:22

  Vi seglade 100% safe och slutade total 3a.

  Reply

 54. Jocke_R
  Aug 16, 2009 @ 22:44

  Stor underhållning! Tack :D

  Banbegränsning verkar vara det enda rätta då många verkar sakna omdöme om sin egen begränsning och förmåga.

  Reply

 55. JH
  Aug 16, 2009 @ 23:02

  Kom 3 Båtar i bredd utan spinnacker,med E Mått på 4.75 blev de riktigt tight,måste vara 3st C55’or dom menar? (Skulle gått utanför med spinnacker??). Vill inte uttala mej i frågan om “banbegränsning” men jag tror att många vill “se” snabba stora moderna båtar, dom väljer kortaste vägen o snabbaste “segelstället”, då kan de gå som för Telefonica……

  Reply

 56. Jack Sparrow
  Aug 16, 2009 @ 23:38

  Till den som undrade ovan vem som klickade i “nej” på banbegränsningar, jag vet några i alla fall:

  Ett par unga killar i “youtube-generationen” kikade på klippen på laptopen. Kommentar efter: “Klicka i nej för f-n! Sjukt feta krascher!”

  Reply

 57. ola
  Aug 17, 2009 @ 00:14

  TR har ett enda rundningsmärke. Detta består av ett stort stycke berg, en klippa, en sten, en jättehäll som benämnes Ö. Tävlingen karaktär färgas mycket av att rundningsmärket, ön, omgärdas av mindre öar, kobbar, skär och bränningar.
  Det säger sig själv att närmaste vägen runt denna häll kan medföra grundkänning, man kör på själva rundningsmärket.

  Stå upp för Tjörn Runt såsom den är, en ö i havet med grus omkring, ön skall rundas, båten framdrives av vindkraft.

  Närmast ön och därmed kortaste väg kan bara båtar utan köl gå. Båtar med litet köldjup kan gå närmare än båtar med stort köldjup.

  Om man tycker detta är orättvist då kanske man skall välja andra seglingar än just denna tävling – en ö av sten och klippor med bränningar och kobbar alldeles intill. Det finns utmärka andra tävlingar typ Björlanda Cup med hur mycket fritt vatten som helst runt omkring. På köpet får man mjuka rundningsmärken av plast. (B Cup är en mycket fin tävling, här finns lys-klass och entyp).

  Att prata om dyliga banbegränsningar blir lätt att tala i egen sak. Dvs, nu har jag en lite djupare båt och kan inte gå riktigt så nära ön, då skall ingen annan heller få göra det. Smakar lite surt faktiskt……..

  /Ola

  Reply

  • Calle P
   Aug 17, 2009 @ 07:12

   Räkns Tjörn som ett rundnings märke?
   De som kör på land måste då snurra en 360?
   Kan man vara i 3 båtlängds zonen också då?

   Reply

 58. Alexander Skoog
  Aug 17, 2009 @ 02:32

  Vilka jä*la clowner!!!
  Ren parodi på kappsegling och en perfekt instruktionsfilm i dåligt sjövett.
  Är det folkrace ni kör runk Tjörn?

  Givetvis ska jag maila den filmen till mitt försäkringsbolag.

  Trevlig helg Alexander

  Reply

 59. Team Hoffstedt
  Aug 17, 2009 @ 07:24

  Efter sådana filmscener sover jag dåligt. Man får aldrig glömma att båtar också har känslor. Det här handlar inte bara om material!

  Reply

 60. rolf
  Aug 17, 2009 @ 08:58

  Filmen har nu blivit världsberömd…
  http://www.sailinganrchy och http://www.sailkarma.com

  Reply

  • Peter Gustafsson
   Aug 17, 2009 @ 09:19

   Japp, lite bra rockmusik på den där så har ju Tjörn Runt en ny promo-film :-)

   Reply

  • skipper Worse
   Aug 17, 2009 @ 12:08

   Fin reklam för svensk segling!

   I intron till bloggens TRtips står:”Under Tjörn Runt är det massor av underliga typer ute… Vill man placera sig bra gäller det att hålla sig borta från andra båtar (för att segla sin egen väg och ha fri vind) och undvika situationer.” Så sant, så sant.

   I stället för banbegränsningar borde man stänga av vissa rorsmän ett par år för bristande hänsyn till andras liv och egendom. Detta är ju ändå inte ett formula 1 race utan en masstävling.

   Reply

 61. o
  Aug 17, 2009 @ 09:21

  Jag håller med Hans. Det var njutbar segling genom skärgården. Vi gick strax före honom och njöt bra segling.

  Reply

 62. Feffe
  Aug 17, 2009 @ 09:32

  http://mnmhouse.com/tjornrunt09/pages/IMG_2589.htm

  Det finns flera ställen man inte ska broacha på under Tjörn Runt….

  // F.

  Reply

 63. Erik S
  Aug 17, 2009 @ 10:40

  Grattis Blur! Tack för att ni visar att övning ger resultat.
  Jag har pratat med mitt försäkringsbolag och dom var omedvetna om hur det medvetet chansas. Själv ser jag en risk till att det utvecklas till en råare attityd ute på banorna i allmänhet.

  Reply

  • Stefan Blom
   Aug 17, 2009 @ 10:58

   Det är ju “Feffe” i den röda CB66:an….

   Reply

  • Claes Redin
   Aug 17, 2009 @ 11:14

   Erik,
   på vilket sätt gagnar det dig, Tjörn runt och alla vi som seglar att du haussar upp risker och felbeteende. Vilken nytta har vi av att försäkringsbolaget får en mycket överdriven bild av 500 galet chansande båtar i Tjörn runt (och andra tävlingar). Förklara gärna, för jag förstår inte alls.

   Jag gillar inte heller osportslig segling och dåligt sjömannaskap. I år blåste det mycket och några klantade till det. Jag tror och hoppas att bilder på skador samt en konstruktiv diskussion kan få alla att tänka till lite nästa gång.

   Reply

 64. Fredriksson
  Aug 17, 2009 @ 10:56

  Reply

 65. Johan
  Aug 17, 2009 @ 11:02

  TR ska INTE ha banbegränsning.
  TR är ett klassiskt djungelrace där navigering och vägval är en del av charmen. Att lägga ut bojar ä’r som att flytta Novemberkåsan in i Globen.

  Det är tråkigt att läsa att “stora båtar” inte kan segla vissa passager, att dagens trend är att det bara är större och större båtar, TR måste följa trenden med att båtar blir större, man får inte bredd i det hela bla bla bla.
  Men ni med tjocka plånböcker som köper stora båtar med fina segel i material från kemilabbet, hur är det tänkt att vi “svenssonseglare med en metall-arbetarlön” ska tycka att det är roligare att segla runt bojar istället för en ö.
  Jag tror inte man får till en större bredd bara för att man lägger ut bojar så att större båtar slipper gå på grund i smala och grunda passager. Dom som vill segla runt bojar får välja andra seglingar, men TR är och förblir ett ö-race.

  Reply

  • John
   Aug 17, 2009 @ 11:15

   Självklart skall man inte ha några banbegränsningar på Tjörn Runt men ledningen måste på något sätt komma åt problemet med att en del idioter strular till det för oss som faktiskt följer väjningsregler och sunt förnuft.

   Som det är nu är det många som inte vågar segla Tjörn Runt för att de är rädda om båten och det är en trist utveckling.

   Reply

 66. Johan
  Aug 17, 2009 @ 11:03

  TR ska INTE ha banbegränsning.
  TR är ett klassiskt djungelrace där navigering och vägval är en del av charmen. Att lägga ut bojar ä’r som att flytta Novemberkåsan in i Globen.

  Det är tråkigt att läsa att “stora båtar” inte kan segla vissa passager, att dagens trend är att det bara är större och större båtar, TR måste följa trenden med att båtar blir större, man får inte bredd i det hela bla bla bla.
  Men ni med tjocka plånböcker som köper stora båtar med fina segel i material från kemilabbet, hur är det tänkt att vi “svenssonseglare med en metall-arbetarlön” ska tycka att det är roligare att segla runt bojar istället för en ö.
  Jag tror inte man får till en större bredd bara för att man lägger ut bojar så att större båtar slipper gå på grund i smala och grunda passager. Dom som vill segla runt bojar får välja andra seglingar, men TR är och förblir ett ö-race.

  PS, var är “djävulshålet”, sjökort någon?

  Reply

 67. niclas
  Aug 17, 2009 @ 11:29

  Snälla nån sluta snacka om banbegränsningar runt Tjörn, kappsegling innebär risker, men vet man vad man pysslar med så är det inga problem. Att skräda på med stora pekfingret om sjövett osv känns ganska malplace och tråkigt. Hur kul hade F1 varit om ingen tagit risker, hade det drivit sporten frammåt?

  Jag tror att kappseglandet går ner, inte pga att folk är rädda för seglingar som TR, utan för att det är dyrt med hotta segel (och för jobbigt att ta ner semester-äckel-geunan som växt fast på rullen) och båten är full med extra tjocka dynor, varmvattenberedare, leksaker, DVD spelare och annat junk. Jag tror att strävan efter bekvämlighet bland många semesterseglare som riggat båten med rullar och strumpor hit och dit helt enkelt ser sin båt som ett tävlingsredskap. Hur kul är en Bavaria-mördarsnigel liksom, och hur mycket segling har denna ägare av flytande sommarstuga under bältet eg?
  För att öka kappseglande tror jag på att ragga tag i båtgrannen med sin överfyllda sommarstuga och ta med honom som lovartsfläsk på nästa segling gör MYCKET mer för att tagga folk att kappsegla än en banbegränsning på TR. “Är det djungelsegling så är det” som en god vän jag seglat ett antal TR med utryckte det.

  På 70 talet så var ett bra kappseglinsresultat en strong selingpoint, idag är det hur många dvd-spelare man får in. Tiderna förändras.

  Grattis Peter, kul att se att en modern båt gå så fort.

  Reply

 68. Peter Gustafsson
  Aug 17, 2009 @ 11:35

  Bara så att vi är på det klara med att alla race har banbegränsningar. Inklusive Tjörn Runt. Man får ju inte gå under bron till Klädesholmen (“hu vad hemskt att ändra banan bara för att folk har hög rigg – jag går ju under i min J 10”). Sedan har man flyttat ut målgången och dessutom tvingat alla att gå i norra sundet under kraftledningarna. Allt för att kunna erbjuda större båtar rättvisare och säkrare förhållanden.

  Så att man tappar tjusningen om man inte kör samma väg som för 30 år sedan tror jag inte på. Däremot har man tappat hälften av deltagarna utan att någon har gjort en ordentligt analys. Att folk har “mycket annat” eller att “båtarna är större nu” hindrar inte andra race från att ha fler deltagare än någonsin tidigare!

  Jag tycker inte man skall “stänga” några passager, men varför inte fundera på ett märke vid Skallens fyr på Marstrand för de stora båtarna? Skulle bli en bättre och mer utmanande kappsegling med fler vägval än att “följa John på kortaste vägen” som det annars blir 8 av 10 år. Hade det varit snabbaste vägen för oss i år så hade vi gått där. Dessutom får man ytterligare en bra publikplats på Marstrand :-)

  Just nu har 323 personer (53%) sagt att de vill ha en annorlunda bana. Några av dem stannar hemma för att det är för riskabelt (i alla fall om man vill vara med och fajtas). De seglar andra kappseglingar, men står över Tjörn Runt. Synd!

  Reply

 69. Feffe
  Aug 17, 2009 @ 11:36

  Blomman, det blir fotsättningsvis entyp med CB66:an. Mindre stenar och mjukare landningar. Maximalt oflyt, en riktig broach under hela resan och så får vi den just där…

  // F

  Reply

  • stefan.blom
   Aug 17, 2009 @ 12:59

   Precis Feffe, detta har jag också insett men då med söndertrasade segel istället för granitkänningar, under resan 2007. Började med tillfartsseglingen från Sunneskär i kuling på fredagen med endast två man (mycket lite vikt på relingen) och surfade mellan brocharna i halvind hela vägen upp till Stenungsund. Vi vann den tillfartsseglingen…men vi fick laga seglena med vävtejp för att kunna ställa upp i Tjörn Runt dagen efter. DÅ var det fortfarande mycket vind och vi var helt slut efter detta….så i fortsättningsvis håller jag mej borta från “aktivt seglande” båtmodeller på långseglingar.

   Segla plant ;-)

   //

   Reply

 70. Fredriksson
  Aug 17, 2009 @ 11:42

  Den som hittar receptet på att få ut landets 10-15000 Ifar, Bäverhyddor, Maxi 77:or, Vegor och andra 70-talsbåtar på kappseglingsbanan igen är värd ett litet nobelpris. Hos många av dessa seglare sitter kunskapen, sjövettet och seglargädjen kvar men de känner sig lite främmande i kolfibervärlden. Helt i onödan tycker jag. Kappsegling är kul oavsett vilken båt man sitter i.

  Reply

 71. Sam V
  Aug 17, 2009 @ 11:50

  Nej. Skeppare och besättning avgör vägval. Ett rop på banbegränsning kan lätt bli fler. Om skeppare visar dåligt omdöme som drabbar andra hjälper inga begränsningar. Om man inte inför segelbegränsning och kanske fartbegränsning. Beroende på vindriktning och styrka förstås.

  Hjälm på!

  Reply

 72. JS
  Aug 17, 2009 @ 11:52

  Annars kan man ju med dagens teknik göra en virtuell Tjörn Runt ute på Skagerack nånstans. Inga grund ingenting, bara en rund ring att följa på havet?
  Alla brassare med kolfiber hit å dit kan bralla runt som vildhöns och köra efter plottrar och slippa allt vad papperskort heter.. Hur lätt som helst ;)

  Reply

 73. Spectator
  Aug 17, 2009 @ 12:48

  Stod själv vid klädesholmen och det bjöds onekligen på stor underhållning för oss åskådare även om det såg väldigt farligt ut ibland med besättning som hamnade i vattnet och båtar som högg mot klipporna.

  En sak jag undrar över är tävlingens SÄKERHETSARRANGEMANG. Det fanns verkligen INGA säkerhetsbåtar som hjälpte de olycksdrabbade seglarna. Istället fick de klara sig helt på egen hand vilket resulterade i flera minuters klippstångande i den hårda vinden. Vid något enstaka tillfälle hjälpte någon fritidsbåt till men det var också allt.

  Enda båten som skulle kunna tänkas vara avsedd för de tävlandes säkerhet var den lotsbåt som passerade förbi, tror det var strax efter expresserna.

  Har tävlingsledningen helt glömt bort säkerheten???

  Reply

 74. Tom O
  Aug 17, 2009 @ 13:37

  Registrerer stor motstand mot banebegrensninger fra enkelte, men jeg kjøper ikke argumentene. Hvis TR hadde vært en helt ny seilas, uten den lange tradisjon man har, så ville ingen fornuftige mennesker legge banen slik den er i dag. Det legges ned et stort arbeid i å få seilere til å øke bevisstheten rundt sikker seilas og det blir ganske selvmotsigende hvis arrangører bevisst skaper konkurransearenaer hvor man premieres for å ta en høyere risiko.

  De som ikke vil ha begrensninger er kanskje redde for at deres egen lokale kjennskap ikke lenger skal gi dem fordeler?

  Min plan var også å seile TR i år for jeg synes det er en fantastisk regatta. Dessverre mangler jeg fortsatt rigg, så det lot seg ikke gjøre. Etter å ha sett videoene er jeg på en måte litt lettet over ikke å ha vært i noen av disse valgsituasjonene.
  En ting som er ganske sikkert er at denne visualiseringen av risiko IKKE bidrar til flere deltakere i TR. Dere som fortsatt er motstandere av banegrensninger må samtidig ta med i betraktningen at deltagelsene i fremtidige TR vil avta år for år.

  Reply

 75. Johan
  Aug 17, 2009 @ 13:47

  djävulshålet, var är det?
  Sjökort?

  Reply

  • PelleL
   Aug 17, 2009 @ 14:08

   Mellan de två öarna längst upp till höger i sjökortsutdraget högre upp i tråden.

   Reply

 76. Ludvig Daae
  Aug 17, 2009 @ 13:47

  Hei Peter og Grattis!!!!!!
  Sist gang jeg seilte TR var i 2005, og da skrev jeg en kommentar på “regatta.nu”
  Det ble så mye huskestue at en norrmamm kunne si noe negativt om dette hellige race, at jeg har drøyd lenge med å skrive noe her! Men jeg kan jo repitere noe av mine innvendinger . Målgangen var helt håpløs…….endret !
  Det at det var fritt løp ved kraftledningene……..endret!
  Starten : vi var 90 båter i starten med et stort sprang i lystall fra ca 1.10 til 2.00…
  endret! Nå var vi bare ca 15 av de raskeste enskrogsbåtene på start.
  Dette er bare noen av de ting jeg ikke likte dengang, som nå er blitt endret.
  Hva som må/bør gjøres videre for å gjøre denne potensielt fine seilas mer attraktiv får bli opp til STSS. Men jeg har jo som vanlig noen tanker…….flere har vært inne på å legge en bøye et sted til de store båtene. Dette er etter min mening et bra forslag, av minst 2 grunner: 1 sikkerhet (Tvinge alle til å seile sikkert utenfor bergene!) 2 sportslig….!!!!!! en nisse i SSTS uttalte at det fine med LYS er at det gir alle en mulighet til å vinne LOL Se på listen overall (som jo er det eneste man fokuser på) , den er kledd med “drivtømmer”. Ikke kom her å påstå at det er en så bra prestasjon å drive rundt med en båt som måler 1.00 å vinne……..HA HA HA ,jeg seilte i å på Magic en helt ny 40 foter . Vi gjorde en masse feil som gjorde at om vi tapte ca 15 min max. Men vi var ca 45 min bak vinner båten, en fysisk umulig oppgave å seile uten feil, og 30 min raskere enn det vi gjorde.
  En deling av banen, en for de som regttaen opprinnelig var laget for (saktegående og grunne) og en bane for mere moderne båter som går til tider dobbelt så fort og en dobbelt så dype.
  Svakheten med LYS er jo helt åpenbar for alle som kan noe somhelst om seiling, eneste gang LYS fungerer er om det ikke er for store sprang i klassene. Å ha lister med et sprang i LYS tallet fra 1.00 (eller lavere?) ti over 2.00. …….er å blir en PARODI!
  ILLEMORO seiler hilsen
  Ludvig Daae

  Reply

 77. Johan
  Aug 17, 2009 @ 13:50

  Grattis Blur Teamet till ett bra Tjörn Runt och framgångsrikt vägval genom att gå på utsidan.

  I vår start som gick 5 min tidigare så tappade man allt om man gick samma väg.
  1:an och 2:an med sina 43 och 45 fot gick på insidan! De som gick på utsidan blev efter rejält.

  Självklart så skall man göra en banbegränsning som gör att seglarna inte frestas att välja de farliga passager som rekomenderas av profssen i olika medier innan Tjörn Runt bla. på Blur.se.

  Vissa här har gjort gällande att om man inte är så duktig seglare så skall man inte ge sig in i dessa situationer.

  Det vi ser på filmen är dock “proffs båtarna”. I 40,7:an så var MR Tjörn Runt Bosse Erlandson (4? totalsegrer) taktiker och navigatör.
  First 35:an hade Björn Österberg (VD Nortsails Sweden) ombord.
  First 36,7:an satsar hårt med duktiga seglare ombord och har delatagit i ORCI EM 2008 och 2009.
  Mum 36:an kör alla seglingar av storlek i Norge med framgång.

  Det är ju som så att skall man placera sig så måste man i 95% av gångerna välja denna väg. Självklar gör man ju det då alla vill vinna.

  I andra sporter så bygger man om banorna om något parti är farligt vilket man även skall göra här genom en begränsning.

  Jag tror att de som har attityden att dessa klantskallar med alla sina pengar får skylla sig själva sitter i mindre båtar?
  Man har ju gjort förändringar för att de mindre båtarna skall ha chans att placera sig genom avkortade seglingar, Etappmål, utflyttning av målområdet för att slippa motsrömmen mm.

  Jag anser att det är självklart att ni skall förstå/bjuda på denna förändring utan gnäll.

  Det är ju dessutom många som skaffat större båtar som vittnat om att man inte längre seglar Tjörn Runt pga riskerna som man måste ta för att placera sig.
  Dett gäller särskilt seglare som inte har lokalkännedom. Detta är huvudskälet till att Sveriges största segling sakna internationel känsla som tex Gotland Runt och Fearder seglatsen har utan fortsätter vara en lokal tävling.

  Dessa seglar kommer att komma tillbaks samtidigt som jag inte kan föreställa mig att andra hoppar av pga av denna banbegränsning som inte försämrar chanserna för någon deltagare att placera sig.

  Reply

 78. Peter Gustafsson
  Aug 17, 2009 @ 14:41

  Helt rätt Johan…

  Åke, det är inte bäverhyddorna som saknas på Tjörn Runt. Ni har fler småbåtar och 70-talsracers än något annat race i hela Norden. De som stannar hemma är de stora moderna båtar som seglar hemåt dagen innan Tjörn Runt, och de 40-fotare som ligger kvar i hamnen som tenderbåtar åt de stora båtar som är dedicerade “racers”.

  Kolla i listan. Räkna privata moderna välseglande lite större båtar som Arcona, Dufour, Elan, Hanse, Linjett och X-yachts? Jag hittar något fler än tio. Fundera på varför!

  Reply

 79. Pelle P
  Aug 17, 2009 @ 14:43

  Lika bra att kasta sig in i diskusionen; klart som f-n att en liten båt skulle vinna i år! Vinden ökade ju hela tiden så dom små båtarna fick segla (och då speciellt på undanvind) mer när det blåste. När det blåser så pass så kan inte en K32 gå mycket fortare med spinn och som ni ser så var den också anmäld utan = 0,03 bort… Ser man det så kan inte en halvkasst seglad King 40 ha en suck… Men jag håller med dig Ludvig; det går inte att jämföra båtar med så stor skillnad i LYS.

  Till sist vill jag som navigatör på Blur bara kommentera vägvalet “nära 0,9:an”; dels är det mycket bredare där än “djävulshålet”, bättre vindvinkel=ingen risk för kines och till sist så valde jag medvetet att positionera båten nära 0,9:an för en ev broach åt lovart=bort från 0,9:an.
  Och en sak till; i första hand valde vi den vägen ur ett prestanda-perspektiv. Skulle vi valt kortaste vägen om det var andra vinklar? Troligen, men då hade vi det inte blivit plattläns i ovan nämnda “hål”…
  Med detta sagt hoppas jag trots allt att man är välkommen tillbaka på Blur.

  Pelle P

  Reply

  • Peter Gustafsson
   Aug 17, 2009 @ 14:48

   Frågan är väl snarare vad jag skall göra för att behålla dig?

   Klockrent och offensivt nav från din sida är starkt bidragande till vårt resultat!

   Reply

 80. Aasmund
  Aug 17, 2009 @ 14:55

  Hei, og mange gratulasjoner til Peter og Blur-gjengen!

  Som skipper på Magic stiller jeg meg bak alt Ludvig har skrevet! For mitt vedkommende var dette første TR som for de fleste ombord (minus Ludvig og Edvard). Vi seilte safe (feige?) og kom i mål kun med en ødelagt gennaker som var helt vår egen feil. Men når man ser videoene og ikke minst overall-lsiten gjør man seg mange refleksjoner. Jeg har særskilt to; Man må ha en liten båt som ikke stikker dypt og man må være villige for å ta sjenser om man ønsker å ligge høyt opp på overall-listen såvel som i klassen. For mitt vedkommende er ikke lysten stor på å komme tilbake til TR om det ikke legges inn banebegrensninger på en eller annen måte. Min lommebok tåler det rett og slett ikke!
  Men ellers hadde vi en flott weekend i Stenungsund! :-)

  Reply

 81. Otto
  Aug 17, 2009 @ 14:59

  Ett faktum som motverkar en tänkbar utveckling med olika banor för olika startgrupper i Tjörn Runt är att det fokuseras alltför mycket på totalsegraren i stället för på startgruppssegrarna. För att SweLys-systemet skall fungera någorlunda rättvist så måste båtarna starta under samma vindförhållanden. Många gånger ser man i resultatlistorna att vissa startgrupper blir favoriserade p g a att förhållandena för dessa var speciellt gynnsamma. I år var det viss fördel för de sena startgrupperna p g a ökande vind från syd. Andra år kan det vara de stora båtarna som gynnas p g a t ex mojnande vind. Tona ner totalsegern och sätt större fokus på startgruppsegrarna och segrarna i entypsklasserna så kanske vi så småningom kan få olika banor för olika startgrupper. Minskade risker/skador och rättvisare tävling kan bli resultatet.

  Reply

 82. Pelle P
  Aug 17, 2009 @ 15:36

  Helt rätt Otto förutom att jag håller inte med om olika banor för olika startgrupper; det blir ju olika race!

  Till Aasmund; navade Baby Grand Piano de 4 gångerna vi seglade TR med den och i dessa passager vi pratar om så är det ALDRIG djupet som saknas (BGP har 3.4m djupgående…) utan bredden i “hålen”! Och om jag inte sagt det tidigare Aasmund; grattis till en mycket fin båt och resultaten “so far”!!

  Allt detta handlar i botten om sjömanskap; klarar jag detta? Är jag och min besättning säkra på vägvalet? Kan min rorsman hantera detta? Jag hade ALDRIG guidat in BGP där i lördags och detta baserat endast på riskerna, inte kompetensen ombord.
  För framtiden håller jag med dig Aasmund, inför banbegränsningar! Men det baserar jag inte på “piffiga” videon ovan utan snarare på det man såg när Expressen tvingar upp Dehlern på land = det är helt enkelt för trångt i vissa passager.

  Peter; det är jag som ska tacka för förtroendet.

  Pelle P

  Reply

 83. o
  Aug 17, 2009 @ 15:39

  vad är det förresten ni som gapar om dårar och idioter och annat balanserat syftar på? Är det oansvarligt att segla genom hålet vid Klädesholmen, vid monumentet (där dehlern och expressen leker radiobilar) eller är det vid hålet efter klädesholmen eller är det att segla inomskärs flera båtar samtidigt?

  Reply

 84. Andre´B.
  Aug 17, 2009 @ 16:16

  “Går man inte på i Tjörn Runt är man inte värd att vinna för då har man inte tagit kortaste vägen”.
  Tycker det är upp till skeppare, navigatör och besättning att bedömma vad som är säker väg allt beroende på väder, vindar och vindriktning. En banbegränsning tycker jag skulle förstöra tjusningen med Tjörn runt.

  Har varit delaktig i ett antal topp tio placeringar. Däribland en totalseger och en klassseger. Allt handlar om rutin. När vi seglade med Rush 2002 så seglade vi ett varv runt Tjörn kvällen innan för att alla skulle känna sig hemma på banan. Ocean Tiger skuggade oss men avbröt när vi “hittade en sten”. De valde den längre vägen dagen efter medan vi tog den riktiga vägen en båtbredd längre åt styrbord. Satsningen gick hem och gav oss en andraplats totalt.

  Tjörn Runt handlar om förberedelser som vilken kappsegling som helst…

  Andre´B.

  Reply

 85. PeterK
  Aug 17, 2009 @ 16:45

  spännande att följa den här tråden för och emot banbegränsningar på TR.
  Roligt att youtube används på detta informativa sätt men snälla ni – det är ju inte första gången båtar seglar in i varandra och upp på land under TR…..Det enda nya är att vi nu får se det på film.

  Naturligtvis är dessa händelser tråkiga för alla inblandade och vi får alla vara glada att det inte blev några personskador den här gången.

  Min erfarenhet är att alltid när det blir trångt under segling, kan vara en länsrundning i en entypsklass eller i trånga passager under ett skärgårdsrace, så uppstår det situationer som ställer höga krav på besättning i allmänhet o rorsman i synnerhet. Vid en länsrundning i bansegling är det inte helt sällan den kommer in nån “dåre” och försöker tränga sig in mellan rundande båtar o märket och ibland hamnar stävar i sittbrunnar. Rorsman är lite för het på gröten och tar en chansning. Dessa rorsmän hittas oftast på den undre delen av resultatlistan. Bland toppbåtarna bromsar man ner och lägger sig i köposition o fokuserar på rundningarna o nästa kryssben istället. Man vet att det är där det avgörs.

  På motsvarande sätt kan man bedöma Expressens “radiobilskörning” med Dehlern där man uppenbarligen inte klarade av att hantera båten men trots det valde att köra med spinn.
  Vi såg ett antal liknande incidenter under vår resa runt Tjörn och hade t.ex. en båt som höll på att trycka oss på land när han kom brötande bakifrån med pendling och ville sticka in sin näsa mellan oss och Emil S vid kummlet före Kyrkesund. För att undvika kollision föll vi löjligt nära det gruset…..
  Jag tror att de, och många andra, insåg de fel de gjorde men hade svårt att inse att det är svårt att bromsa med en fylld spinnacker ;-))

  Samma sak tycker jag i grunden gäller för de båtarna som gick på grund. Besättningen tillsammans med rorsman måste själva kalkylera vilka risker man är beredd att ta. Att ropa efter banbegränsningar tycker jag skulle förstöra lite av charmen med TR. Navigationen utifrån vindriktning är ju ytterligare en dimension i denna segling som vi inte har när vi seglar bana.

  Reply

  • Björn N
   Aug 17, 2009 @ 23:00

   Jag tycker din analys är klockren i många avseenden. Men jag tror nog ändå att en banbegränsning hade varit bra. Dom flesta tycker nog att en liknande “radiobilssituation” som vi råkade ut för är mer skrämmande än vad jag själv gör. Killen vi hade med oss som i princip aldrig hade seglat förr darrade som ett asplöv efter den situationen. Tveksamt om han kommer att rekommendera segling för sin familj…

   Jag tror i och för sig att man tenderar att överdriva storleken på skadorna på båtarna. Det ser oftast värre ut än vad det är, men det är ju trots allt en seglingstävling och inte nån form av chicken-race vi anmäler oss till?

   Det är lätt att ta i lite för mycket “när det gäller” och besättningarna kan behöva hjälp att avstå frestelsen att köra mellan stock och sten. För i stridens hetta är det väldigt lätt att öka bara “lite” till.

   Reply

 86. F424
  Aug 17, 2009 @ 17:55

  Ni som förespråkar banbegränsningar, kan ni inte ge ett bra förslag på hur dessa skall ligga för att få ett bättre och säkrare Tjörn Runt!!

  Och en gång till. Det ÄR djupt i “Djävulshålet”, men naturligtvis kan man inte döna in där utan att veta hur man skall gå. Jag har seglat genom där otaliga gånger med BlueS (djupgående 2,42) och det är inga som helst problem. (Det räcker det att gå som pappaerskortet visar, ingen rocket-science!!).
  Vilka båtar är uteslutna som vinnare för att de är för djupa?

  Förberedelser är viktiga i alla kappseglingar oavsett om det gäller strömmar, väder, skotpunkter, segelval eller Nav. Om vissa inte vill ta sig tiden att kolla vägen/ta med en erfaren inföding så är det deras prioritering. I Tjörn Runt ÄR nav viktigare än i de flesta andra seglingar. Låt det förbli så och låt andra seglingar ha sina specifika egenheter.
  //Niklas S (inföding)

  Reply

 87. F424
  Aug 17, 2009 @ 18:21

  Om jag hade jobbat som marknadschef på ett försäkringsbolag skulle jag arrat ett 20-tal loggade bojar och lite proaktivt markerat de klassiska TR-grunden (Brattöbådan, grynnan SO Djupvik, 0.9:an norr Dyrön, grundpartierna i D-hålet och grynnan strax efter). Detta skulle skapa bra goodwill, spara försäkringsbolagen reparationskostnader/på sikt båtägarna premiekostnader och det skulle inte nämnvärt störa en nav-fundamentalist som mig. På några av bojarna kunde man kanske ha en liten norsk flagga så att våra grannar känner sig lite extra välkomna;)

  Reply

  • Johan
   Aug 17, 2009 @ 18:30

   Har inte Atlantica haft en boj (typ syd-prick) väst om Björlanda Kile?

   “…på grund av Atlantica…”-någonting stod det på den har jag för mig. Göteborgskt värre :D

   Reply

   • ClaesE
    Aug 17, 2009 @ 19:45

    Jodå, Atlantica har lagt ut flera bojar i Göteborgs skärgård. Bara runt Fjordböen i Askimsviken ligger det tre bojar. Bojen på Rivöböen har många sett.

    När Atlantiva först lade ut sina bojar, hade man tydligen missat i kommunikationen med Sjöfartsverket, för de var ute och tog bort bojarna. Numera får de ligga kvar…

    Förutom att vara reklampelare, misstänker jag att dessa bojar har sparat försäkringsbolagen åtskilligt med pengar; det vore kul att veta hur mycket.

    För övrigt anser jag att förslaget om banbegränsningar bara är fånigt.

    Reply

 88. Pelle P
  Aug 17, 2009 @ 18:28

  Så långt är jag med dig F424 men TR är en segling som turligt nog lockar MÅNGA deltagare och hur gör vi nästa år om det låt säga samma väder som i år (eller tom ett par tre m/s till…) och scenen är den samma; “bulken” av fältet (ca 1,05 till 1,2 i LYS) kommer forsandes mot Klädesholmen???
  Bara årets debackel kommer sorgligt nog att sätta sina spår i nästa års startlista, hoppas jag har fel!
  När BlueS, Blur mfl kommer så är det sällan 7 båtar i bredd…

  Det blir inte lätt för StSS att lösa dom här problemen!!

  Pelle P

  Reply

 89. Pelle P
  Aug 17, 2009 @ 18:49

  Gå in på sailinganarchy.com, mycket intresant på deras forum om oss svenskar/nordbor…

  Reply

 90. Lennart Garney
  Aug 17, 2009 @ 19:19

  Hej (och grattis Peter)!
  Jag heter Lennart Garney och sköter bl.a navigationen på Kjells First 35:a. Vi har seglat ihop i många år och jag har alltid klarat oss ifrån grundstötning i alla race bl. a. ”Byxelkroken” Västervik -Byxelkrok t.o.r. genom skärgården där vi tillsammans har 6 totalsegrar under åren. Där finns fler grund än i Tjörn Runt! Även ett stort antal Själland Runt, Gotland Runt etc. I många år fick vi klara oss utan hjälpmedel som GPS mm så jag är van med det. Tjörn Runt har jag seglat ett tiotal gånger i olika klasser, de senaste tre åren med Kjell, och alltid skött navigationen. Har personligen rekat på platsen för grundstötningen och vet precis hur man ska gå där!
  Vill med dessa rader bemöta några av de som i sina kommentarer använder diverse uttryck för att beskriva situationen och de inblandade. Det är lätt att sitta hemma i soffan och fälla kommentarer.
  Vi hade beslutat att vänta med spinnakersättningen till efter passagen pga vindstyrka/riktning och säkerheten. Vi var väl akter om båten före men fick precis innan inloppet en körare och närmade oss med hög fart. Det blev för sent att bromsa/lova undan situationen. Båten före går in för snävt i öppningen och vårt misstag blev att sätta stäven i lovart om honom och blockeras där. Istället skulle vi styrt i lä om aktern och ner till klippan i lä och lovat. Men då kunde vi istället riskerat att gå på litet längre fram som läbåt, vilket en båt innan oss i videon gjorde.
  Det är lätt att vara efterklok. Med facit i hand skulle vi bromsat mycket tidigare och haft större säkerhetsavstånd till båten framför. Observera att det var väldigt platt och minsta styrning åt lä riskerade att bli en gipp. Lovning skulle gett oss en ogynnsam inseglingsriktning.
  Båten höll för grundstötningen och det blir inte aktuellt att kontakta försäkringsbolaget (med hög självrisk till följd)! Tack Beneteau för stark konstruktion! Tyckte att vi hanterade situationen bra och fiskade upp vår fördäckare i farten.
  När vi nu för första gången smäller på grund så här och dessutom i en helt ny båt är det ju tur och mycket påpassligt att det kan videofilmas och visas i hela världen redan dagen efter!
  Litet längre fram i banan finns en ännu trängre passage, den struntade vi i den här gången….

  Reply

  • Freddy
   Aug 17, 2009 @ 20:00

   Frågan är om TR är en kappsegling eller navigationssegling???
   Vad tycker du?
   Tråkigt att det var upptaget i sundet. Det gör alltid ont i hjärtat å smälla på.

   Reply

  • Anders
   Sep 13, 2009 @ 23:05

   Trivsamt med en förklaring. Men jag instämmer inte alls i att båten inte skadades. Jag tittade i kölsvinet i er båt under flytande båtmässan på Djurgården och kan konstatera att omfattningen av skadan kan vara hur stor som helst. Ni har bara inte satt vinkelslipen i innermodulen än. Med tanke på mängden vatten i kölsvinet så skulle jag heller inte förvånas om det läcker som ett såll någonstans. Så som First 35:an är byggd (med balksystemet i innermodulen och den spacklad mot skrovet) så är det tamejfanken omöjligt att uttala sig om skador innan man sågat sig in i båten.

   Jag gillar inte att få högre försäkringspremie pga kappseglare som inte kan undvika graniten. Jag skiter fullständigt i banbegränsningar eller inte, bara jag slipper betala för era nöjen.

   Reply

   • Feffe
    Sep 14, 2009 @ 08:17

    Anders,
    Det är nog inte bara kappseglare som går på grund. Eftersom du aldrig går på grund kan du ju skita i att försäkra din båt och betala själv om det mot all förmodan skulle hända någon gång ? På detta vis är du säker att bara betala för dina egna misstag ( Som du ju bevisligen aldrig gör eller kommer att göra…)

    Reply

 91. Feffe
  Aug 17, 2009 @ 19:37

  Bra förklaring Lennart, det här tror jag personligen är närmare verkligheten än alla som faktiskt inte seglade men som verkar ha järnkoll på hur allt gick till…

  // F.

  Reply

 92. Peter Gustafsson
  Aug 17, 2009 @ 19:45

  Ingenting av ovanstående är konstigt och de flesta argument är valida.

  Vad StSS behöver bestämma sig för är hur man vill utveckla sin segling. Å ena sidan skall man hålla på traditionerna och erbjuda hög svårhetsgrad för de som seglar banan dagen innan, lodar från motorbåt eller hyr in lokalkännedom – å andra sidan skall man vara en attraktiv segling för de som bara kör en enda kappsegling på hela året eller vill komma hit från Norge eller Danmark.

  Det åligger en tävlingsledning att se till att kappseglingen är säker och rättvis (inte att förväxla med ansvaret, som alltid ligger på skepparen). Om det är stormvarning skuter man inte iväg ett fält, även om det skulle vara “charmigt”, “publkikvänligt” eller “något som en duktig besättning bör klara” :-)

  Kör en enkät bland deltagarna till hösten för att se vilka som skulle vara intresserade av “Tjörn Runt Grand Prix” med märke utanför Skallen på Marstrand. Varför inte köra efter IRC för att tydligt differentiera från det klassiska racet? Då kan Blur, Magic, Ille Moro, Sofia och andra intresserade köra det racet i stället.

  Reply

 93. Ludvig Daae
  Aug 17, 2009 @ 19:52

  Hei Lennart Garney!
  En liten kommentar til din “hyllest” til Benetau ……ingen skader….???????? Beklager det tror jeg er fysisk umulig. Det MÅ være delamineringer i forkant og akterkant av kjølen samt rundt rigg innfestningen. Ellers er kreftene tatt opp i kjølen, og da er den skjev og må byttes. Ca 200 000!
  Så til en lite nevnt årsak til grunnstøtingene her. Om en båt er oppført med en djupgang på la oss si …2.20 meter, er det når båten står stille. I 10 knt`s fart graver den seg ned ikke ubetydelig ……..10 til 30 cm????.
  I tillegg seiler dere rett bak en 39foter (Luringen?), den vil fortrenge en masse vann i et så smalt sund, med den følge at vannstanden like bak en lavere enn om sundet var tomt!
  Hvor mye er jeg ikke sikker på men det er ialle fall snakk om decimetere og ikke centimetere.
  Dette er faktorer som man IKKE kan kalkulere før man er der, og da er det for sent! Altså kan gå bra om man er der alene og det ikke går for fort. Kommer det flere samtidig og det går fort……..BANG
  Sånn KAN IKKE en ansvarlig seilforening tillate, det må begrensninger til. Om ikke vil forsikrings selskapene , og det med rette, sette opp premiene så mye at det vil drepe nesten all kappseiling.

  Ludvig Daae

  Reply

 94. SailOn
  Aug 17, 2009 @ 20:00

  Det ser ju riktigt spännande ut med TR verkar vara en kul kappsegling. Ni som vill ha mer av navigation och lite trängre passager i kappseglandet är välkomna i Augustimånen, den som går av stapeln 28/8-30/8 2009. Det är en trevlig liten (kapp) segling som går i Stockholms skärgård. Mer information finns på http://www.augustimanen.se/

  Reply

 95. Lennart Garney
  Aug 17, 2009 @ 20:27

  Ludvig! Vi touchade den utstickande klacken vid vänstra ön. (3-meters kurvan).
  I mitten där man ska gå är det 4-5 meter djupt. (Se sjökortet högt upp i denna tråd).

  Reply

 96. IOR reliken
  Aug 17, 2009 @ 20:35

  Märkligt – har nog läst alla kommentarerna – tror ingen nämnt ordet “sjömansskap”. Mossigt ? Inte – se på VOR seglarna – hur tror ni man tar sig levande i ett stycke och vinner runt jorden ? Inte fn.. gnm att chansa villt med båt & liv som insats. Säkerhet i Tjörn Runt här handlar inte om vägvalet i sig – utan det sätt man seglar in i situationer. Det ingår faktiskt i förutsättningarna på sjön att balansera riskerna och ta hänsyn till både egen besättnings säkerhet andras. Det verkar som ungefär 495 av 500 skeppare gjorde rätt bedömningar. Well done ! Sluta prata om banbegränsningar och regler – det finns regler så det räcker redan. “Tokkörningar” kan bestraffas, om man (seglingsledningen) vill enligt KSR – använd dom ! Direktdömning kanske – med några domare på strategiska platser ? Nej, lyft istället fram “Sjömansskap” och “sportsmannaskap” och några förtydliganden om KSR regler för “upphinnande båt” repektive “plats för land” räcker nog lång nästa år.//En 70-tals relik som offrade speed, seglade hyfsat säkert – men absolut kortast möjliga väg//

  Reply

  • Olsson
   Aug 17, 2009 @ 23:32

   IOR Reliken: Vakna ur dimman. Om du trycker Ctrl-F så kan du söka på “Sjömanskap”, och det är 4 tidigare som tagit upp det. SEN så kanske du missa att man inte smäller på så många grund mitt på Stilla havet, men när VOR båtarna kom till Marstrand sprängde nästan Telefonica Blue bort graniten.
   http://www.challengeandadventure.com/wp-content/uploads/2009/06/telefonica-blue-stuck-on-rock-by-dave-kneale.jpg
   Är ju för fan inte lättseglat på västkusten :)
   /C

   Reply

   • IOR reliken
    Aug 18, 2009 @ 22:01

    Du missar tydligen poängen – menar du att VOR borde haft en massa banbegränsningar längs Svenska kusten bara för att Telefonica klantar sig ? Nej, som många, ex vis Erik J säger – det blir liksom löjligt att försöka lösa detta med banbegränsningar. Då skulle många av våra svenska och finska skärgårdsseglingar få strykas…

    Däremot är det säkert ingen dum idé att ha flera banor på TJR – inte minst för att få en mer samlad målgång. Och så ju alla som anser sig segla lite fräckare, nyare, större eller snabbare båtar sluta oja sig över att missa totalsegern till “träholkar” vissa år. Och motsatt andra år, när vinden dör kl 14….Så kanske den fåniga pajkastningen kan tystna. Och vi i mindre båtar kan få roa oss med TJR eftersom vi ändå inte får bara med och leka i offshore racen numera.

    Reply

 97. Erik J
  Aug 17, 2009 @ 20:36

  Jeg må faktisk tillate meg å sette???? til de som vil ha banebegrensninger på Tjørn Runt.
  Det finnes grunnbrott hele banen rundt, fra Källöns norra udde og til mål!
  Den skipper som faller for fristelsen å seile FOR kort veg…..ja han går på grunn uansett hva StSS gjør.
  Den skipper som seiler uten margin til andre båter risikerer just det som hente i hålene ved Klädesholmen.
  Nei, rør ikke TR. Selvfølgelig skal TR være en seilas hvor taktikk, navigasjon, seilingskunnskap og sjøvett skal kreves av båt og mannskap.

  Jeg har f.ø. en mistanke om at mange kjører “innzoomet” kartplotter med marginaler < 5 – 10 meter :-(

  Reply

 98. jock400
  Aug 17, 2009 @ 22:01

  var det nagon har som sag kollisionerna live, alltsa hela sekvensen och inte bara sjalva smallarna? berodde dem allihop pa daligt sjovett eller? ser ju valdigt klantigt ut det man ser pa filmerna.

  Reply

 99. Fredriksson
  Aug 17, 2009 @ 22:28

  Peter, det ena utesluter inte det andra. Och jag tror egentligen att vi är ganska överens. Antalet 70-talsbåtar inkl. Bäverhyddor är ett intet idag mot vad det var för 20 år sedan. När t ex Maxi 77 hade ett eget startfält med nära 100 båtar. Jag vill gärna se dem i Tjörn Runt igen.
  Men visst måste StSS göra något för att locka fler stora, moderna och snabbare båtar. Jag vet också att man funderar mycket på det.
  Jag tror dock inte på att stänga passager som Djävulshålet (det har väl aldrig kallats så förr men Ok för den benämningen).
  Men jag tror personligen på att dela upp Tjörn Runt i två klasser och två banor, som det var förr, en längre för de stora och en kortare (nuvarande sträckning) för de mindre. Då kanske det inte kan bli någon totalsegrare men hur viktigt är det? Både Faerdern och Gotland Runt har flera klasser och olika banor.
  Jag tror också på att vända på Tjörn Runt. Start vid Skåpesund och mål i Stenungsund. Helst framför Stenungsbaden men det kanske är att flytta riskerna för incidenter till målgången istället. Kanske för den lilla klassen i så fall som går under bron i Stenungsund. Stor klassen kan gå i mål lite längre söderut med mera vatten.
  Ofta är vindförhållandena sådana att sydvästen har tagit över på eftermiddagarna och det blir spinnakergång från Rönnäng och hem. Är det kryss ut genom Stigfjorden så är den i alla fall kortare än Hakefjorden. Det får stå på pluskontot.
  På minuskontot hamnar transporten från Stenungsund till Skåpesund och starten på morgonen men det går att lösa. På minuskontot kan också vara att färre väljer att gå igenom Kyrkesund som är den stora publikplatsen. Och det krävs antagligen en ännu större organisation än idag för att klara av det.
  För seglare, publik och sponsorer borde det däremot vara Bingo med två festkvällar i Stenungsund. Som det nu är så försvinner de flesta vind för våg efter målgång.
  Detta är mina egna funderingar, det skulle vara kul att få lite synpunkter.

  Reply

  • Hans
   Aug 18, 2009 @ 08:41

   Det är väl inte Maxi 77 vi ska väcka till liv igen.

   Varför är inte 100 CB 66or med t.ex.?

   Jo deras lystal är helt fel. Det kan inte placera sig i topp.
   Alla vill vinna, speciellt om man köpt en kappseglingsbåt.

   Sänk dem 6 % och ni har 100 båtar till.

   Kanske bättre att missa 1 st J14 eller koster då och då och få 100 nya istället.

   Satsa på de nya båtarna istället det finns 1 000 tals i våra hamnar. Bavaria, Hanse, Elan, Hunter, CB, CR, Delphia.

   Reply

 100. Fredriksson
  Aug 18, 2009 @ 00:27

  Okej, vem har inte gått på grund? Jag känner ingen. Det är väl tur att ingen filmade när jag drog in i stenkistan i Lysekil eller när draggen fastnade i snurran i ett knökat Mollösund. Och att Youtube inte var uppfunnet. Alla de som smällde på i år och nu samlar till tittarrekord på sajterna är respekterade och ytterst kompetenta seglare så håll inne med sarkasmerna från soffan.

  Reply

 101. Svante
  Aug 18, 2009 @ 01:38

  Gör som på augustimånen. 1% tidstillägg per grundsmäll, och ingen banbegränsning.

  Reply

 102. Niklas L
  Aug 18, 2009 @ 01:41

  Varför behålla TR som det är???
  Det är ju mycket ändrat sen första tävlingen!
  Jag tycker att alla deltagare skall ha en stor kräftskiva tillsammans på fredagkvällen varpå tävlingen startar vid elvasnåret efter många nubbar. Då blir det mer rättvist eftersom varken mördarsniglar, bäverhyddor eller kolfiberhärken kan se något i nattmörkret. Ja varför inte skippa lys och gps på en gång och bara se om någon kommer i mål, det är vad jag kallar rättvisa. Alla får en sextant och stjärnor att titta på, lycka till.
  Det finns bara två sorters seglare de som har gått på grund och de som kommer att bli det förra. /Niklas

  Reply

  • Johan
   Aug 18, 2009 @ 07:39

   Du glömde säga att sjökort får inte heller användas.

   Reply

 103. Janne E.
  Aug 18, 2009 @ 08:03

  Peter, bra seglat och grattis till segern i startgruppen!
  Verkar vara din grej att vinna när det blir “skitseglingar”, var ju samma sak på Härmanö Runt.
  Ju mindre kryss ju bättre verkar du placerar dig… =)
  Vill samtidigt passa på att grattulera K32:an som seglade riktigt bra och hade en jäkla tur med vädret (vindarna).
  Är förvånad att många tror att LYS skall vara “rättvist”, det kan aldrig bli rättvist och det är väl lite av tjusningen. Vill ni ha rättvis segling får ni börja segla entyp.
  Nä gubbar, lugna ner er och låt Tjörn Runt vara som det är, det där med banbegränsningar är ju löjligt.
  Är det båten med största djupgåendet som styr var begränsningarna skall vara i så fall?
  Hetsa inte upp er för ett fåtal grundstötningar, det har hänt för och det kommer hända igen?

  Vh Janne E. X99 SWE22 Stino

  Ps. Sveriges snabbaste X99 segel är till salu nu (genua och stor). Ds.

  Reply

 104. Andre´B.
  Aug 18, 2009 @ 08:54

  Rörande Firstar, Tjörn Runt navigation och försäkringspremier…

  Som proffesionell båtbyggare vill jag gärna säga att jag reparerat fler båtar på grund av bristfällig navigation med hjälp av GPS än de antal båtar som gått på grund under Tjörn Runt. Som en del av navigatörerna själva säger så är det så att man seglat in i situationen. För att välja rätt spår på Tjörn Runt så handlar det inte bara om att veta vilka vägar man kan gå utan om vilka vägar man skall gå beroende på vindvinkel i kombination med erfarenhet rörande inte minst boathandling.

  Om man börjar tala om höjda försäkringspremier på grund av kappsegling och Tjörn Runt så tycker jag man att man skall börja titta på hur många som går på grund av att man seglat med GPS och elektroniska sjökort (då det inte varit kappasegling) och inte ens haft papperskort i båten. Seglar man inte optiskt i skärgården så går man på.

  Att man bojkottar Tjörn Runt på grund av risken för att smälla på säger mer om vilken erfarenhet av navigation och boathandling den personen har.

  Andre´

  Reply

  • niclas
   Aug 18, 2009 @ 10:29

   sista stycket är mycket bra Andre, håller med.

   Det gnälls en del här och ÄNNU värre på sailguide och det känns som att man har dålig insyn i ärendet och att man själv är rädd att sitt båtägande skall bli dyrare, då åker förmaningspekpingret fram. Trist. TR Är fantastiskt kul, dels pga stora startflält, dels pga TR’s natur och svårigheter/utmaningar, många båtar på trickiga ställen = incidenter.

   Det är ett flertal båtar som smackar på VARJE TR (jag har själv smackat på ett par ggr), men skillnaden här är att det är synligt pga ny teknik och att fler har tillgång till ny teknik (mobil -> youtube) och då sätter tangentbordsskepparna igång klagokören.

   Reply

 105. Petsson
  Aug 18, 2009 @ 09:30

  Banbegränsning eller inte?

  Efter att ha tittat lite på både bilder och filmer så kan man ju konstatera att i flera av fallen så är fler en en båt inblandad. Med andra ord så måste man ta hänsyn till andra båtar när det blir trångt. I situationen mellan expressen och Dehlern så möts man för olika bogar men kan nog inte undvika kollision då den av båtarna som tvingas väja troligen kommer att gå på grund. Rent regelmässigt så kommer ju faktisk Expressen både in för styrbord och måste passera pricken på rätt sida! Problemet är att det inte finns plats för Dehlern att väja.

  Hur man ska lösa detta vet inte jag men naturligtvis kan banbegränsningar vara ett alternativ. Då det uppenbarligen blir för trångt i vissa passager när det blåser mycket. Har seglat TR många gånger och har kommit i trånga situationer i lättare vindar också men då brukar det lösa sig då det är lättare att bära av och man har längre tid reda ut situationerna som uppkommer utan att det får så stora konsekvenser.
  En reflektion är ju att man måste ha grönt kort för att få spela golf. Då lär man sig att man ska laga nerslags märkena i greenerna! I segling krävs ingenting för att få ställa upp. Bra eller dåligt? Men resultatet av fel beslut kan få betydligt större konsekvenser än lite märken i gräset på en golfbana… :)

  Men när man tittar på hur First 35an som seglar upp på land så kan man nog inte lösa detta från kappseglingsledningens håll. Detta kunde nog hänt var som hellst runt ön. När man seglar så platt och inte håller ner hornen på spinnakern så kommer den att börja pendla och man riskerar att tappa rodergreppet…
  Seglade på First 40an och trimmade spinnan. Vi körde safe skotade ner hornen visade kanske inte fullt hela tiden men körde med full kontroll. Valde att inte gå genom “jävulshålet”. För att kunna välja lite snällare skärning och mer planerade gippar samt mer vatten under kölen!
  Så här i efterhand känns det som ett Förnuftigt beslut av navigatören.

  /P

  Men detta tycker jag ska vara upp till var och en. Så länge man inte riskerar andra båtar.

  Reply

 106. niclas
  Aug 18, 2009 @ 10:31

  http://www.youtube.com/watch?v=y3dxyr3cE5k

  smäcker upp en liten film, med trevligare innehåll från i Lördags…

  Det är J80:n jag normalt seglar på, just denna dagen var jag ivägsläpad på ett bröllop.. (vemFAN planerar ett bröllop under TR liksom)

  Reply

  • Peter Gustafsson
   Aug 18, 2009 @ 10:38

   Go Out Of Space!!!

   Den skulle jag ju spara till “äntligen fredag” :-)

   Reply

 107. niclas
  Aug 18, 2009 @ 10:51

  nej, outade jag något förtidigt?? modda bort den då isf..

  Reply

  • Peter Gustafsson
   Aug 18, 2009 @ 10:54

   Nej nej, bra att lätta upp stämningen med en snabb J/boat…

   Reply

   • niclas
    Aug 18, 2009 @ 11:59

    Ja, en planande J/80 piggar alltid upp.

    Reply

 108. Claes Redin
  Aug 18, 2009 @ 11:32

  En ny artikel på Sailing Anarchy kan kanske ge lite perspektiv på risker och faror med segling och lugna ned debatten om grundstötningar på Tjörn runt.

  Destruction and Death
  I did tactics on Tsunami 40.7 in Chicago and Sunday turned really bad for us.

  I am not sure if you have heard about all the bad things that happened here on Sunday. I am pretty sure you have heard about the heavy weather that rolled though Chicago and off shore race courses. Circle B was the most affected. It was blowing 20-25 during the first race and we pulled jib halyard sheave out of the mast. we finished the race, but because there was only 8 of us on the boat and pressure was intensifying, we had decision to withdraw from 2nd race. It turned out that that was the best decision we have made all weekend.

  Shortly after the mark set boat has overturned and 3 people were in the water, I think Andrew Kerr has assisted them. There were wipe outs everywhere and Sociable Chinese jibed and 3 people went in one unconscious, was struck by the boom. helicopters arrived and then picked everyone out of the water. However one person was in a coma once arrived at the hospital, he is on his way to recovery this morning. Other people were treated for minor injures, broken rib, and hand.
  08/18/09

  Se hela artikeln här (med tragiskt sista stycke)
  http://www.sailinganarchy.com

  Reply

 109. Olle
  Aug 18, 2009 @ 13:01

  Tjörn Runt är en grymt orättvis segling där t.o.m. gamla träbåtar kan vinna.
  Nya båtar med gennaker gynnas dessutom då de kan skära på undanvinden och på så sätt undvika trånga passager.
  Efter att ha sett på incidenterna från Vannholmen föreslår jag en banbegränsning mellan Tjörn och Orust i höjd med Lyr så kan ju de tävlande försöka ta sig i mål best f-n de vill.
  Dessutom är det alldeles för många semesterseglare som på ett oansvarigt sätt lämnar de utmärkta farlederna genom att t.ex. kryssa.

  ; )

  Att arrangören/försäkringsbolagen (av ren självbevarelsedrift) lägger bojar på de mest besökta grunden är det bästa förslaget hittills.
  Var och en får anpassa vägvalet efter båten, besättningen, omständigheterna och ens riskbenägenhet. Det går inte att “säkra” TR.

  Reply

 110. F424
  Aug 18, 2009 @ 13:06

  YES!!!!
  Nu väger det över mot “nej till banbegränsningar”;)

  Reply

  • Peter Gustafsson
   Aug 18, 2009 @ 13:16

   Ja, om det bara är 49% eller 428 personer som vill ha en annan bansträckning så förlorar man ju omröstningen och StSS behöver inte ta någon notis :-)

   Jag har blivit kontaktad av ett antal båtägare som vill ta denna fråga på allvar, så jag är säker på att detta kommer att diskuteras i lämpligare forum tillsammans med StSS under hösten.

   Reply

   • F424
    Aug 18, 2009 @ 14:17

    För att förtydliga; jag är inte alls emot en diskussion och jag är säker på att STSS tar notis av det som skrivs här. Samtidigt är det lätt att kryssa i “ja” om man precis sett hemska videos och frågeställningen är “skall vi ta bort detta hemska med en banbegränsning”. Problemet är ju något mer mångfacetterat än så. Att övervikten nu ligger för ett “nej” kanske visar att fler inser komplexiteten?

    Kanon om en diskussion kan leda till ett säkrare TR med fler deltagare i framtiden!
    //Niklas S

    Reply

 111. Espen
  Aug 18, 2009 @ 14:13

  Mye artig lesning her på sidan og Grattis til “Blur” for segern. Jeg seglade som navigatør på NOR 11211 for 3 gang i TR dypgang 3.3meter. En gang med full kryss opp Kyrkjesund og 2 ganger på utsidan dog litt forskjellig rutevalg. I år gikk vi gjennom Eggskjær og rakt ut i havet på utsidan av Kyrkjesund. Hadde vi inte trasslat til spinnakeren i jibben ville vi tjent mye på denne manøveren. Går man på utsidan går man safe og man får fri vind og ikke minst goda surfar. Inte sant som noen påstår at det aldri lønner seg å gå ut. Dessverre får man ikke med seg showet i Kyrkjesund…..
  Er inte noen god ide og legge flere begrensninger på TR.
  TR vil for alltid være en “Rally” seilas med store utfordringer for mannskapet og det er vel det man ønsker seg. Her er det den enkelte skipper og navigatør som får tenke seg om et par ganger før man risikerer både båt og mannskap og ikke minst andre deltagende båter med snarveier av værste sort. Klart er man vel kjend og sikker i sin sak er det jo bare å gi gass, men da får man tåle smellen hvis det skjer.
  Litt synd at TR har fått dette “Demolition” ryktet på seg. Dessverre er det mange nå som tror at deltagelse i TR er det samme som skadet båt….. Holder man seg innenfor det mannskap og båt er trenat til vil man alltid få en fin seilas rundt Tjörn og man kan fremdeles vinna om man er god nok!
  Del opp LYS slik at man ikke seiler alle fra 1.00 og oppover i samma klass så blir det bra nesta år også:-)))

  Reply

 112. Björn Svala
  Aug 18, 2009 @ 14:42

  Peter, din kommentar precis ovanför omröstningsknapparna “Det här är ju direkt livsfarligt!” skulle möjligtvis kunna påverka omröstningen.
  Själv är jag emot banbegränsningar men har dessvärre inget bra förslag på hur man kan undvika ovanstående problem. Problem som jag iofs precis som många andra debattörer tror hr funnits i alla år men aldrig blivit exponerade på detta sätt. Har själv varit med om ett antal grundstötningar under TR tidigare dock ingen i år. den allvarligaste var i express för ca 10 år sedan med läckage som följd.
  Vi på Exilia kunde konstatera att det var många placeringar att tjäna på att hissa och säkert kunna hantera spinnackern i år. Måste dock tillägga att vi aldrig hamnade bland jättemånga båtar i de trängsta partierna utan själva kunde välja väg i hålen.

  Björn på Exilia.

  Reply

 113. Erik Barkefors
  Aug 18, 2009 @ 19:40

  Har bara seglat TR en gång (1988…) men däremot Arkö Runt (Oxelösund) 25 eller 26 gånger. Liknande problem även om jag bara varit med om en “studs” i en RJ85 något av de första åren. OXSS funderade mycket på begränsningar när båtarna började bli större och djupare och valde att införa fler punkter så att stora och små båtar skulle segla samma bana. Jag tyckte inte om det i början eftersom jag kunde några bra vägar. Nu gastar jag på Dehler 34DD Doris och är glad att vi slipper chansa för att hävda oss. Arkö Runt är en liten segling idag med ca 60-70 båtar jämfört med 300 under glansåren men jag tror inte tappet beror på utökad antal rundningsmärken.

  Tror att det är bättre att seglingen avgörs av seglad tid x LYS/SRS istället för att avgöras av eventuell trängsel i trånga hål ;-)

  Idén med ett TRGP med rundning utanför öarna låter som en kul variant!

  Reply

 114. Stenis
  Aug 18, 2009 @ 20:09

  Hej
  Det är rosmannen som har ansvaret, han bestänner om var och hur han skall segla.
  Lennart G, jag för står het och hållet er taktik och stratergi det är en nämare väg genom D.-hålet , seglar man för topp 3 och evevtuellt vinst så händer dessa saker.Det är lika tråkit som att bli diskat för svartflagg, Jag hopps ingen blev skadad i båten. Det är bara att ta av hatten för segrana och hoppas att förlorana lärde sig något av detta års TR
  Det har varit mycket prat om dålig sjömanskap, rorsman mm
  och jag undra om TR 2008 hur många var det som seglade genom d-hålet då?
  Vad var det för prat om då, att barnan var för lång? eller gick klockan för fort?
  Tjörn runt skall vara som den är inga barnbegränsningar mm alla skall ha chansen att segla samma bana.

  Reply

 115. Johan Skåntorp
  Aug 19, 2009 @ 01:33

  Varje besättning väljer väl de seglingar de gillar; bana, havskapp, navigationskapp, klubbsegling, familjerace, whatever och seglar sedan efter sin förmåga (svåra passager eller säkrare omvägar).

  Att som under TR segla LYS – så att en Maxi kan ge en J109 en match – med möjligheten att välja svårighetsgrad, dvs inte tvingas gå det svåraste spåret men ges möjlighet att tjäna på att göra det verkar ju vara den optimala kombinationen.

  Banbegränsning i TR låter ju ungefär som att köra Augustimånen endast i prickade leder (bara under dagtid).
  Varför inte enbart köra VOR i Östersjön (inte så stora vågor) eller GR bara runt Gotska Sandön (inte så långt) eller ännu mer radikalt, bara köra virtuellt på SailOnline (billigare och säkrare).

  Varför ändra på ett bra koncept bara för att det råkade gå snett för ett fåtal båtar under ett race?

  Reply

 116. Fredriksson
  Aug 19, 2009 @ 09:33

  Reply

 117. Bosse E
  Aug 20, 2009 @ 08:35

  Som besättningsmedlem och tillika ansvarig för taktik och vägval ombord på First 40,7 First Tracks USA 40777, kan det möjligen berika debatten med en beskrivning av händelseförloppet som ledde till den spektakulära kraschen i berget på TR-09.

  Efter en näst intill klockren kryss ut genom Hakefjorden befann vi oss i den lilla tätklungan som splittrades vid Klädesholmen. Några båtar, bl.a. X40 och First 40,0 valde yttre vägen medan vi själva blev 1:a båt (tror jag) ur vår startgrupp som valde publikvägen via monumentet.

  Med fylld spinnaker passerade vi monumentet med IMX40 c:a 1-2 båtlängder bakom oss. Därefter håller vi spikrak kurs mot det s.k. ”Djävuls-hålet”, vilket vi normalt passerar utan problem då vi vet exakt hur man manövrerar i detta trånga sund. När c:a 100 m (tio båtlängder) återstår kommer kallduschen, då IMX40 som kommit ikapp oss i lä med överlapp plötsligt anropar att man ej lämnar plats för oss genom hålet. I den hastigt uppkomna situationen är det inget alternativ för oss att segla väster om den lilla ön, då vi ej har riktig koll på 1,4 m-grundet på den sidan. Vi är också väl medvetna om att detta trånga sund är helt omöjligt att passera med 2 st 40-fotare i bredd med fullt dragande spinnakers. Då vi ligger c:a en halv båtlängd före IMX40 tycker vi oss ha rätt att passera sundet först men eftersom öppningen i sundet måste passeras på SB-sidan skulle vi i så fall pressa IMX40 rakt in i berget. Så viktig är inte en topplacering för vår del, att vi medvetet skulle äventyra säkerheten för båtar och dess besättningar, utan vi tar ett snabbt beslut att försöka bromsa upp farten genom en kraftig sväng mot lovart och sedan tillbaka. Tyvärr var farten så hög att vi kom för nära den västra holmen för att hinna räta upp kursen in i sundet. Just i upprätningsfasen kom också en kraftig vindby från SV som innebar att båten dök och tappade styrförmågan helt vilket framgår av filmsnutten på YouTube.

  I efterhand är det lätt för både oss som seglade båten och andra seglare att hitta bättre sätt att manövrera för att bromsa farten, men man måste betänka att vi hade minimalt med tid för att ta beslut och sedan genomföra dessa manövrer.

  För info så klarade sig båten förvånansvärt bra, inga skador på köl och roder, utan stäven fick ta hela smällen, likt en stötdämpare.

  Reply

  • Håkan
   Aug 20, 2009 @ 10:36

   “IMX40 som kommit ikapp oss i lä med överlapp plötsligt anropar att man ej lämnar plats för oss genom hålet.”
   Vad gäller, är inte de då upphinnande båt som skall lämna plats???
   För att vara läbåt måste de väl gippa två ggr???

   Reply

   • PelleL
    Aug 20, 2009 @ 11:00

    Nja det är ju fråga om en båt med överlapp som skall passera ett hinder men i det här fallet blir det lurigt för att det går ju att gå på andra sidan hindret(ön) också.

    Reply

   • Patrick L
    Aug 20, 2009 @ 11:17

    Det finns ingen regel om upphinnande i kappsegling. IMX-en var nog läbåt i situationens inledning, d.v.s innan kameran fångade slutresultatet. I en protestsituation hade det varit intressant att höra hur man bedömer hindrets omfattning, d.v.s om 1,4 grynnan på andra sidan ingår i hindret och om IMX-en då hade rätt att stänga 40.7:an ute i denna fart. Men på situationen ser det ju ut som att IMX-en är klart före in i sundet i alla fall?

    Reply

 118. Jack Sparrow
  Aug 20, 2009 @ 10:27

  Intressant diskussion som sagt angående banbegränsning.

  Dagens lästips är i senaste numret av Yachting World. Sir Robin Knox Johnston har samma diskussion angående banbegränsningar i sin kolumn som det är på ww.blur.se Dock är det en annan ö det rör sig om… Läsvärt!

  Reply

 119. Patrick L
  Aug 20, 2009 @ 10:36

  Intressant med fakta och en intressant historia från Bosse. Skönt att ni klarade er och båten helskinnade. Jack – skrämmande: Jag satt just och läste YW till kaffet :-)

  Reply

 120. Joakim
  Aug 20, 2009 @ 11:37

  Om det gick som Bosse berättade tycker jag att IMX-40 gjorde fel. Överlappande båt får inte köra den andra på andra sidan av hindern om den inte själv går dit också.

  Jag tror att 19.2 b) gäller här. När överlapp började var båtarna på väg till en sund som bara en båt kan passera. Firsten hade också överlapp gällande den andra ön och troligen inga möjligheter att ge plats.

  Reply

  • Patrick L
   Aug 20, 2009 @ 14:21

   Regeln är väl att det inte skall finnas plats att passera “där överlappen etablerades”. Så det är nog inte helt glasklart, antar jag?

   Reply

 121. JAN_OLOF
  Aug 20, 2009 @ 13:44

  Det här låter ju som en given protest situation. Så som imx-40 (Blues) seglade är väl inte tillåtet??? Varför protesterade inte First Tracks???

  Reply

  • Ludvig Daae
   Aug 20, 2009 @ 14:20

   Om det er tillatt eller ei………tja……. Jeg er enig i at Blues ikke har rett til veien, men han kan prøve på en spansk en, (og det er det altfor mange som gjør) å praie om plass. First Tracks skulle bare ha svart: INGEN PLASS !! Om da Blues seiler i steinene er ikke hans problem! Poenget er at de færreste av oss er rutinerten nok til å ta en sånn avgjørelse i en så presset situasjon. Derfor mener jeg at banebegrensninger må komme for at ikke TR skal utvikle seg til å bli en ren regatta for “beverhytter” :-))

   Reply

   • Ludvig Daae
    Aug 20, 2009 @ 14:31

    Når det gjelder rett til veien, er jeg pluselig i tvil……..alt kommer annpå om FT. har muligheten til å gå på utsiden av sundet når Blues praier og har overlapp. Om overlappes skjer så sent at FT. ikke kan gå på utsiden på en trygg måte, er det Blues som seiler seg inn i en situasjon han ikke har rettigheter.
    Når jeg leser FT`s berettning, kan det tyde på at de kunne hatt muligheten til å gå vestover, ut i fra det han skriver om at de prøvde å ta ned farten med 2 store svinger.
    Men dette blir kun spekulasjoner, og jeg er ikke sikker. Kunne vært artig å få Blues sin versjon!

    Reply

    • PelleL
     Aug 20, 2009 @ 14:49

     Efter att ha tänkt lite så tror jag faktiskt Blues har rätt här.
     Så här tror jag att det är:
     Dom etablerar ett överlapp akterifrån på öppet vatten söder om sundet och blir då läbåt och får rätt till väg (regel 11). Dom bryter såvitt jag förstår inte mot regel 12 eller 15 när dom får rätt till väg och inte heller mot 17 som säger att Blues inte får segla högre än sin tillbörliga kurs (som rimligtvis måste vara rätt ner i sundet). Nu kommer det trickiga. Bägge öarna är hinder (som visserligen kan tas på bägge sidor men det spelar ingen roll)men inte märken. Alltså gäller inte regel 18 utan Regel 19. 19.2a): En båt med rätt till väg får passera hindret på vilken sida den vill. (Blues har rätt till väg som läbåt och får då segla vilken väg de vill.)
     19.2b) När båtar har överlapp ska ytterbåten ge innerbåten plats mellan sig och hindret, utom när den inte har kunnat göra det från det ögonblick då överlappen började. (Eftersom sundet är så smalt kan Blues inte ge Firsten plats)
     19.2c) Gäller inte eftersom hindren inte är längsgående. öarna kan tas på bägge sidor.

     Reply

 122. Lars
  Aug 20, 2009 @ 13:57

  Jag tror att det var samma imx-40 som vi observerade i en barbord-styrbord situation i samband med starten.

  Båda dessa situationer aktualiserar frågan med regler på Tjörn Runt. Känslan är att det inte lämnas in speciellt många protester och att en del båtar (ingen känsla för hur många) inte tar så hårt på reglerna.

  Reply

 123. Pelle P
  Aug 20, 2009 @ 15:23

  Det finns väl inget att “aktualisera” vad det gäller regler på TR?????????!!!!
  Kappseglingsreglerna finns och har alltid funnits.
  Regelkunskap är ett annat område…

  Reply

 124. Joakim
  Aug 20, 2009 @ 15:29

  PelleL: Tänka först en situation med bara en ö, den som var på lovarts sida. Nu är FT inre båt och har rätt till plats. Blues har rätt till väg och kan välja att köra även om på lovarts sidan, men on Blues väljer att segla genom sundet han måste ge plats till FT.

  Det blir nog svårare med två hinder eftersom Blues har rätt till väg men måste också ge plats. Jag anser nog att Blues kan inte tvinga FT till det andra sundet utan att den själv kör dit.

  Det är svårt att tolka regler, men jag tror att eftersom FT var klart före Blues och de båda var på väg till sundet bara en kan passera, var det Blues som borde ha bromsat.

  Hur som helst det är helt galen att köra så nära varann just före så smalt sund.

  Reply

  • Ludvig Daae
   Aug 20, 2009 @ 15:44

   Meget gode betraktninger!!!
   Og din konklusjon er jo også det det jeg har å utsette på dagens TR, for man kan ikke alltid velge, da det ofte er mange båter rundt en. Og da smeller det………

   Reply

   • Ludvig Daae
    Aug 20, 2009 @ 15:50

    Ikke bare gode betaktninger, men jeg tror du har rett! Eneste måte Blues har rett til veien, når ikke FT. kan vike, må være om Blues har klart å komme klart forrenom før innløpet. Å seile seg gjennom i le….lite trolig. Jeg tror ikke Blues hadde rett å presse FT vekk.
    Enig med PelleL, en erfaren dommer………hvor er du????

    Reply

 125. PelleL
  Aug 20, 2009 @ 15:34

  Jag är inte helt säker på att jag (och Blues) har rätt här…..skulle vara mycket kul att höra en erfaren domares syn på saken.

  Reply

 126. PelleL
  Aug 20, 2009 @ 15:50

  En sak till som (regelmässigt) talar till blues fördel är att Firsten ser ut att vara klar akter om i början på filmsnutten. Jag antar ett det beror på att dom Firsten saktat in genom den skarpa gir som Bosse berättar om (för annars får jag inte ihop det alls). Lägg också märke till att 19.2b) kräver att en utsides båt med rätt till väg bara skall lämna plats om den kan det när överlappen etablerades. Eftersom det bara får plats en båt i hålet kan den inte lämna plats och behöver då inte göra det……som sagt är det här min tolkning och jag vill gärna få det här förklarat av någon som vet bättre.

  Reply

  • Ludvig Daae
   Aug 20, 2009 @ 16:10

   Dette blir mer og mer intersant…….leste Bosses innlegg nøye, og når over lappen ble etablert, var det ikke mer enn 100 m til innløpet. I praksis umulig for Blues å komme klart forrenom om FT. holder sin kurs rett ned i sundet.
   Først tenkte jeg at Blues hadde rett til veien, nå tror jeg han seilte seg inn i en situasjon der har ikke ga FT.(det er ikke) plass til å holde av veien.
   Da har han ingen rettigheter, og FT. skulle bare ha seilt videre, og Blues i berget , om han ikke da hadde klart å bremse.

   Reply

 127. olla
  Aug 20, 2009 @ 16:27

  Enligt filmen så har ju Blues brutit överlappen vilket även juryn kom fram till?????

  Reply

  • Ludvig Daae
   Aug 20, 2009 @ 16:43

   vilket även juryn kom fram till?????
   Har denne saken vært behandlet?
   Jeg trodde vi diskuterte om Blues hadde rett å praie for land, og om FT. var pliktig til å bremse med den følge at de smalt i berget.

   Reply

 128. o
  Aug 20, 2009 @ 16:40

  första båt i gruppen förbi monumentet var mumm á mia

  Reply

 129. Joakim
  Aug 20, 2009 @ 16:50

  Vi vet väl bara vad vi ser på filmen och vad Bosse har berättat. På filmen Blues är klart före och stör inte FT. Men om den har fått överlapp och krävat plats i sundet så nära sundet, att FT kunde inte mera bromsa “in a seamanlike way” så har den inte gett FT möjlighet att väja. Och det är inte klart för mig att FT även om måste väja, eftersom den hade också en hinder pä sin sida, vilken kräver att Blues måste ge plats.

  Om man bara tänker på situationen utan regler är det klart att Blues hade bättre möjligheter att bromsa (även om före överlapp) än FT som var troligen klart före. Hoppas att regler funkar klokt på den här mycket ovanligt situationen.

  Reply

 130. Peter Gustafsson
  Aug 20, 2009 @ 17:54

  Den senaste diskussionen belyser ytterligare svårigheten för “vanligt folk” att segla med familjen eller vännerna.

  Det spelar ingen roll om man har lodat, har bra koll på stenarna och gott om utrymme framför – för när som helst kan ett proffs (eller idiot) komma in och hävda massa olika regler (och inte ens i efterhand är det lätt att avgöra vilka regler som skulle ha gällt). Då skall man på ett par sekunder avgöra hur man bäst tar sig därifrån… eller tvingas köra på land?

  Om det såg ut så här för det duktiga gänget i 40.7, hur hade det då sett ut med ett mindre rutinerat gäng?

  Visst. Det är kappsegling. Och reglerna gäller. Och de flesta som har en båt över 33 fot väljer att låta den ligga kvar hemma i hamnen.

  Reply

 131. JS
  Aug 20, 2009 @ 18:10

  Håller med Peter, det som framkommit här på Blur senaste dagarna, attityderna och likgiltligheten för andras egendom och till och med hälsa. För det borde väl vara så att även om man har överlapp strax innan ett smalt sund som man vet inte har plats för båda. Så skiter man i om folk skulle slå sig fördärvade och att båten i princip sjunker.. bara man vinner de 20 metrarna det handlar om..
  Detta är en verklighet som för mig är helt främmande! Att man på bana kan vara hur ful som helst och köra på sin rätt, det är helt ok.. då har man ju manöverutrymmet och i 99% av fallen ingen som kan skada sig.
  Jag tycker att det är uselt att segla på sin rätt på detta vis, ingen spormanna anda för 5 öre.. Segling för mig har varit en svart vecka.. Jag hoppas att jag orkar vara med på nästa TR, för det är ju för att ha kul man är med.. Man kan aldrig vinna genom att tvinga en annan båt på grund.. Inte i min värld i alla fall..

  Reply

  • Björn S
   Aug 21, 2009 @ 09:25

   Själv anser jag att det är fult att inte lämna plats till båt med rätt till väg som har sådan koll att de också hävdar detta.

   Jag håller dock med om att man på skärgårdsbanor med sådana här trånga passager måste använda sunt förnuft och undvika kollisioner och stenar och därmed ibland hålla nere farten så att man inte kommer i kapp framförvarande vid fel parti av banan.

   Björn på Exilia

   Reply

 132. Patrik H
  Aug 20, 2009 @ 18:46

  Utifrån Bosse E:s beskrivning begick ingen av båtarna något regelbrott. 40.7 valde själva att hålla undan och det uppstod aldrig någon regelsituation. Det fanns inget att protestera emot.

  Om 40.7 inte hade bromsat hade det däremot kunnat gå illa. (ursäkta formuleringen…) Jag ser det så här:
  Då IMX40 kommer ikapp akterifrån och etablerar överlapp i lä så har hon rätt till väg som läbåt men är begränsad av att inte segla högre än tillbörlig kurs (R17). Tillbörlig kurs i detta fall torde vara in i hålet och båda verkar överens om att två 40-fotare inte får plats i bredd. IMX40 är begränsad av tillbörlig kurs åtminstone fram till passagen. Hon kommer alltså att hålla en kurs som gör att när de kommer fram så är inte 40.7 längre på väg att passera hindret på samma sida som IMX40. Det finns inget som säger att IMX40 måste ge 40.7 plats att hålla undan i ett sent läge, förutsatt att hon inte ändrar kurs. Det är helt upp till 40.7 själv att inse detta i tid, vilket de gjorde. Det finns ingen zon vid hinder vilket gör att regel 19 inte träder i kraft förrän man är framme vid hindret.

  Om det däremot varit mindre båtar där det funnits plats för båda att passera i bredd hade båda varit skyldiga att ge varandra plats att passera då båda är inner- och ytterbåtar enligt 19.2b. Överlappen började 100m innan hindret så begränsningen i 19.2b angående sen etablering av överlapp gäller inte.

  Det väsentliga här är att IMX40 varnade i god tid (sjömansmässigt), och 40.7 bet i det sura och höll undan (enligt reglerna). Att det sedan gick som det gjorde är mycket tråkigt.

  Jag tvivlar på att de här passagerna gör att många väljer att stanna hemma. Åtminstone inte innan dessa filmer. Däremot vet jag att många är rädda för trängseln vid starten eller i Kyrkesund.

  Reply

  • Patrik H
   Aug 22, 2009 @ 12:18

   Jag har kollat reglerna med en internationell domare som dömt bl.a. AC och VOR. Han skulle i och för sig kunna svara själv då han läser blur men här är i alla fall hans svar:

   Jag håller med din analys av situationen. Reglerna känner inte till flera hinder utan bara ett. Om inte båda ryms genom hålet är det båten som skall hålla undan som har orsak att verkligen hålla undan. Precis som du konstaterade, om båten som blir överlappad i det skedet har en möjlighet att hålla undan/ge plats så skall han göra det. Så var det denna gång om jag uppfattade det rätt.
   Det finns ingen officiell tolkning över situationen med dubbla hinder med plats för endast en båt men den vanliga(ste) tolkningen bland domare är att båten som är väjningsskyldig är i klistret (hard cheese som Bryan W. skulle säga).
   Nya regel 19 medförde faktiskt det att båten som blir skyldig att ge plats måste “förutsäga/planera” om den senare kommer att ha möjlighet att ge plats. Så var inte fallet förr.

   Reply

 133. Sven
  Aug 20, 2009 @ 20:47

  Annars kan man ju hålla TR i sundahallen

  Reply

 134. stefan.blom
  Aug 20, 2009 @ 21:45

  Peter, du antyder på att det finns båtar som stannar hemma för att det är trångt mellan kobbarna. Om vi istället vänder på det…hur många ställer upp i TR för just att man seglar mellan kobbar och skär? Min undran leder till frågan om hur många skulle stannat hamma om vi körde med rundningsbojar? Är det fler båtar då som stannar hemma än båtar som lockas till TR?

  Som vanligt finns det en framsida och en baksida på allt.

  Många gånger har en debatt förts om att de snabba båtarna skall starta sist. Nu kanske man inte ser detta förslag så aktuellt längre då systemet idag ger dragspelseffekt och inte klumpar ihop båtarna.

  Påpekande man ofta hör är att LYS talen inte stämmer. De flesta tycks jag höra från de “stora” båtarna. Kanske vore det bättre att TR införskaffade två klasser. En slags ORCi och en LYS klass, banan skulle då kunna separeras. Det kanske bör testas..?

  Annars mycket bra diskussion kring TR! Det utvecklar och strärker tävlingen!

  Mvh
  Stefan

  Reply

 135. Öresund Regatta, And
  Aug 20, 2009 @ 22:53

  Det är ju frivilligt att delta och man gör det ju på egen risk.
  Grynet kommer aldrig att köra Tjörn Runt så länge jag äger henne. Jag är bara glad att jag inte föll för alla påtryckningarna innan.
  Känner med Kjell som innan racet sa att det var hans sista på grund av alla riskerna man tar. Han var fullt medveten om vad han gjorde.
  Tomas Wängberg som haltat runt hela sommaren med avsliten sena och inte kunnat segla har nu en totalkvaddad båt så det går inte att segla. Är det värt det?
  För egen del har jag inte stålarna för att segla sönder hela båten.
  Alla som ställer upp på Tjörn Runt vet om riskerna och naturligtvis ska inte försäkringsbolagen betala ut ersättningar till de som bränner igenom smala grunda sund med berg på sidorna med spinnaker i hård vind.
  Omdömeslöst race!! Resten av seglarvärlden har ju undrat när de sett filmsnuttarna om vi är idioter i Sverige. Tjörn runt är inte bra för sporten.
  Stock car racing när den är som mest utvecklad.

  Reply

  • Ludvig Daae
   Aug 20, 2009 @ 23:34

   Dette var rene ord for pengene!!!!!!!
   Bra det kommer fra en Svenske, og ikke fra en norrmann :-)
   Jeg har jo prøvet meg på noe av det samme, med det resultatet at det blir personangrep i stedenfor å snakke om problemene :-((

   Reply

  • Stefan Blom
   Aug 21, 2009 @ 08:37

   Anders,
   “Tjörn runt är inte bra för sporten.
   Stock car racing när den är som mest utvecklad.”

   Jag kan inte alls hålla med dej i ditt inlägg. Jag har problem med att se vad du vill ha ut med det. Anser du att sporten segling tar stryk för att du väljer att stanna hemma med din hottade familjebåt? Tycker det är tråkigt att seglingsdebattörer med stor inflytande i Svensk segling likt dej slänger ur dej sådana kommentarer. Kom istället med konstruktiva förslag.

   // Stefan

   Reply

   • Öresund Regatta, And
    Aug 21, 2009 @ 09:18

    Att kappsegla gör du under eget ansvar.
    Olyckor är inte bra för sporten. Tjörn Runts ledning måste se allvarligt på de olyckor som händer under racen.
    Vad är arrangörens ansvar i detta? De friskriver sig ju.
    I Tjörn Runts ledning vet de mycket väl om vad som händer under racet. Ska racet utvecklas måste fokus vara på att få bort den här typen av olyckor.
    Till nästa år behöver de visa ytterliggare action och jag tror det behöver göras ganska snabbt. Blanda gärna in försäkringsbolagen.

    Reply

 136. lars meijer
  Aug 21, 2009 @ 07:59

  För en gångs skull är jag helt enig med Öresunds Regatta, Anders.
  Inte helt enig i att du ledde efter halva Ven Runt med 10 min över blivande totaltrean eftersom du då borde varit framme eller förbi oss men vi såg dig inte..
  Skit samma – dina synpunkter om Tjörn håller jag helt med om. Omdömeslöst är ordet. Gott sjömanskap är inte at krångla sig igenom utan grundstötning – frisk, byig vind med spinnaker utan att inte försöka.
  SOFIA XV kommer aldrig segla TR – bra inlägg GRYNET.

  Reply

 137. Pelle P
  Aug 21, 2009 @ 08:19

  Boys and girls!

  Vi kan se fram emot ett MYCKET spännande TR 2010!
  Mediabevakningen kommer att vara ENORM, matchracingen kommer inte ha en chans. Det kommer inte vara några som helst problem att hitta gastar men det beror inte på att det blir färre båtar nästa år (här gäller det att tänka positivt!) utan helt enkelt för att alla skåningar, stockholmare, norrmän och framförallt amerikanare kommer att stå på kö för detta!!
  F-N vilket kalas det kommer att bli, ska värma upp med Hollendern om en vecka!

  Reply

 138. Öresund Regatta, And
  Aug 21, 2009 @ 09:02

  En poäng med mitt inlägg är att det är under eget ansvar som vi deltar.
  Jag har valt bort Tjörn Runt. Exemplena på varför är många även historiskt. Jag hänger gärna med och seglar på en båt men jag kommer inte att “offra” min egen.
  Den extra avgift som försäkringsbolagen tar ut för racing är ju för den extra risk det medför att kappsegla. Det finns hög och låg risk race. Tjörn Runt är ju definitivt ett av högrisk racen. Vad försäkringsbolagen väljer att försäkra är upp till dem men ställ er själv frågan:
  – Vad är en båt värd efter att varit med på videofilmerna?
  Jag har inte råd med sådana värdesänkningar.

  Reply

  • F424
   Aug 21, 2009 @ 09:44

   “Definitivt ett av högriskracen”. Anders, vad grundar du detta på? Har du statistik som visar detta?
   Vi ser nu, tack vare att en videokamera sitter i var mans hand, att vi i år hade extremt besvärliga förhållanden och att Blur/Youtube finns ett par förfärliga klipp, men är det verkligen överrepresenterat med skador på TR? Vet vi det? Kom ihåg att det under seglingen tillryggaläggs cirka 15000nm, ett halvt varv runt jorden!
   Vi har ju oxo representanter från eftervården (varvsfolk) som påstår att det är vanligare med smällar från familjesegling med näsan i plottern….
   Innan du dissar TR så hade det suttit bra med lite fakta. Om du själv sedan vill segla är naturligtvis upp till dig.

   Jag har seglar TR i 20+ år och touchat graniten en gång trots stundtals rejält offensiv körning från de olika kaptenerna och ofta med djupgående 2,42. Den gång vi i låg fart var på och skrapade var det en medveten chansning från kapten och det blev definitivt inget försäkringsärende.
   TR ÄR klurigt men är man påläst så är man inte utestängd från genaste spåret runt holmen. Även med djupgående båt.
   //Niklas S

   Reply

   • Öresund Regatta, And
    Aug 21, 2009 @ 10:27

    Kanske dags att kräva att Stenungsunds SS redovisar hur de får ner antalet olyckor år från år. Så gör vi på mitt jobb.
    Då kommer också idéerna till förbättringar.
    Bra synpunkt. Vi vet inte för vi mäter inte det och det är också skrämmande. Kanske dags för SSF eller SHF att kräva in säkerhetsrapporter från arrangörerna som beskriver olycksstatistik och handlingsplaner på förbättringar till nästa år. Ett krav för att få arrangera en regatta med över 50 deltagande båtar eller något i den stilen?

    Reply

 139. Team Styrbord
  Aug 21, 2009 @ 09:32

  Intressant av Bosse, att höra deras version.
  Man kan ha motorn igång i trånga passager för laddning av bat. Om det skiter sig så kan man alltid slänga i full back. Protset och regelvidrigt självklart. Men det blir lättare att laga skadorna när smällen skett i låg fart.

  Jag håller med Peter, det är inte lätt att ha alla regler helt klara för sig i en stressad situation. Ska sen beslutet fattas på en tiondel så blir det inte lättare.

  Vanliga sjölagar gäller väl, även om det kappseglas?

  Reply

 140. Pelle P
  Aug 21, 2009 @ 09:38

  Vänta nu!! Är det inte trångt en startlinje?? Eller seglar jag runt Lidingö, Ven eller Isle of Wight och vill gå kortaste vägen, då måste “risken” vara lika stor eller?
  Där uppe i NV-hörnet på Själland R eller utsidan Gotland måste vara rena katastrofområden då det kan vara så att man är där nattetid!
  Vad är ett högriskrace? Tar man ut svängarna på ex ett Gr så torskar man tid precis som på TR, det är upp till var och en.

  Reply

 141. Peter Gustafsson
  Aug 21, 2009 @ 09:52

  Vi kan debattera detta i oändlighet, och det finns inga rätta (eller enkla) svar.

  Men vi vet att det finns aktiva kappseglare som inte kör i sina egna båtar?

  Vi vet också att Tjörn Runt har tappat hälften av sina deltagare sedan rekordåren, och ett stort tapp skedde för 4-5 år sedan – mitt i den värsta båtköparboom som vi har sett i det här landet. Finns det ett samband? Andra “breddkappseglingar” som Faerdern, Lidingö Runt, Round-the-Island hade inte detta tapp, utan slår fortfarande nya rekord, så det lär inte bero på samhällsfaktorer?

  Och Tjörn Runt har en kraftig underrepresentation av moderna båtar >33 fot (jag roade mig med att jämföra Tjörn Runt, Faerdern och Lidingö Runt).

  Och det kan ju vara OK. Tjörn Runt kanske inte är för dem.

  Men det finns minst två sidor av den här diskussionen.

  Reply

  • Henrik N
   Aug 21, 2009 @ 20:43

   Kanske var det många 40-talister som slutade segla i allmänhet (och TR i synnerhet) för 4-5år sedan? Farsan gjorde det. Förvisso så såldes båtar som aldrig förr, undantaget 70-talet, men köparna hade nog inte en tanke på att segla TR eller något annat och båtarna i sig var väl kanske inget som inspirerade till (kapp-)segling heller…

   Att Faerdern inte tappat är nog för att deltagarna är lite mer hängivna seglare än den genomsnittlige TR-deltagaren och att Lidingö klarat sig bra kanske beror på att det ligger fint tidsmässigt i maj och är ett “lagom” långt race på 2-3-timmar. Högst ovetenskapliga reflektioner av mig på en fredagskväll.

   Reply

 142. Johan Skåntorp
  Aug 21, 2009 @ 10:11

  Kan inte se att skärgårdskappsegling har högre risk än annan kappsegling.
  Alla har ju möjlighet att göra säkra vägval (vilket ju de flesta verkar ha gjort även i detta TR). Då är risken låg.
  Den höga risken kommer alltså från besättningarnas vägval och inte från det
  faktum att man seglar bland kobbar och skär.

  Då vi seglar Augustimånen med passager genom ytterskärgården på natten kan man välja att gå rakt igenom Nassa för att runda en punkt. Men man kan även runda hela Nassa om man vill minska risken.

  Det går snabbare att segla runt lite än att slösa tid på grund (dessutom får man 1% tidstillägg).

  Välkomna till Augustimånen nästa helg!

  Reply

 143. Sam V
  Aug 21, 2009 @ 11:25

  Inte bara moralpanik, nu även rättshaverism. Hjälm på.

  Reply

 144. MA
  Aug 21, 2009 @ 11:48

  Kul att engagemanget är så stort för denna tävling! Kul att en gammal koster vinner totalt! Kul att så många tar TJR på så stort allvar, fast det hade varit ännu mer kul om fler hade tagit den för vad den är – ett kul sätt att avsluta seglingssäsongen. Blir lite konfunderad när några sätter så mycket på spel för en skojtävling, kanske det är därför “bröderna Bärs” och andra tröttnat? De som tyckte det var ett trevligt inslag på sensommaren tappar intresset, och jag ser inte hur medel svensson blir mer sugna av dessa bilder. Nej, återgå till mera fest och skoj, och glöm inte att ursprunget, idéen föddes på en kräftskiva – varför inte vara nöjd med det? Eller är det fortfarande en våt dröm att vinna Tjörn Runt, trots att det verkar vara rena LYS-tombolan vem som vinner totalt!

  Reply

 145. lars meijer
  Aug 21, 2009 @ 12:57

  Ber Anders på Öresund Regatta om ursäkt betr. min kommentar om Ven Runt. Vet inte var jag fickd et ifrån.

  Dina kommentarer betr TR är jag helt enig i – jag offrar inte helelr min båt och inte min besättning på det.
  F 424 – Kör hårt – förr eller senare sitter du på grund också.

  Pelle P – Att runda Själlands Rev nattetid eller hela Gotlands ostdida är en helt annan grej – 100 ggr lättare.
  Navigation och oftast gott om plats.
  Att köra fullt in mot en passage där bara jag själv i bästa fall får plats och en annan trycker sig in elelr riskera att en annan trycker sig in, är inte gott sjömanskap.

  Reply

  • PelleL
   Aug 21, 2009 @ 13:38

   Jag håller inte med och har varit med om betydligt mer hårresande grejor på östra Gotland än på tjörn runt……det är rätt spännande att upptäcka att det är 1.8 djupt där det står 9 m på kortet. På tjörn stämmer i alla fall sjökorten något så där med verkligheten………

   Reply

  • Pelle P
   Aug 21, 2009 @ 15:39

   Håller med dig Lars om sjömanskapsdelen men inte det andra…
   Vi måste vara överens om att detta är kappsegling = ställer upp för att vinna. Att då inte ha bra grundmaterial som exakta sjökort, bra GPS-mottagning och optiska referenser (är nu på ställen som Gotlands ostkust, Själlands Rev etc) gör att man måste hålla större avstånd vilket ger stor potensial till tidsförlust. På TR är det inget snack om saken; bra kort och grymt många referenser i “terrängen” som ger säker navigering.
   Kommer ihåg ett Öland Runt med kryss (nordlig vind) upp i sundet och runt norra udden, inga begränsningar “what so ever”. Där är det långgrunt och vinden var rakt på och ca 12-15m/s, är Öland Runt ett högriskrace?

   Reply

 146. Nisse
  Aug 21, 2009 @ 13:02

  Abbe,

  jag brukar inte hålla med dig, men jag hade inte sagt det bättre själv !

  “Några bojar i havet”….. Jotack, jag skulle vilja se det här gänget komma in för en länsrundning runt en boj i 10-15 m/s !

  mvh

  /N

  Reply

 147. Team Dehlerdoris
  Aug 21, 2009 @ 14:39

  Nu har jag inte läst alla 208 inlägg om detta. Självfallet ska en kappseglingsbana vara så lagd att alla båtar ska kunna segla samma bana. Annars så blir det ju rätt konstigt om några grundgående båtar och “galningar” ska kunna segla en annan bana med kortare väg. Det är ju bara att lägga en bojar på lämpliga ställen som alla måste runda. Så gör t.ex. OXSS på Arkö-Runt om en rundning ligger på ett grundområde (Ost-Vinterklasen). Hur svårt kan det vara att få till det sportsliga?
  Sedan när det gäller att köra upp på land på kryss är en helt annan fråga.
  När det gäller försäkringsvillkoren “plötslig och oförutsedd händelse” som normalt ger ersättning så är det mycket osäkert om de båtar som kör “Demolition Race” finns på You Tube filmerna inrymms i den definitionen. Segling med spinnaker i frisk vind innefattar att man faktiskt måste se till att det finns säkerhetsmarginaler åt både lovart o lä när det gäller land iallafall. Oavsett om man nu är segelmakarproffs eller ej så har man tydligen inte detta helt klart för sig.
  Risken är överhängande att många får stå för reparationskostnaderna själva, och jag tror också att övriga försäkringstagare som då ska betala tycker att detta är helt rätt.
  Att båtar går på grund går ju inte att unvika helt i skärgårdsseglingar.
  När man ser publiken stå o kolla o filma när båt efter båt går på grund i ett “Djävulshål” så känns detta mer som Folkrace eller Jack Ass övning. Tjörn Runt organisatörerna måste faktiskt se till att underlätta för seglarna så att så´nt här rent tok upphör. Annars så kommer det ännu färre deltagare till Tjörn Runt 2010. Som sagt var hur svårt kan det vara?
  StefanK

  Reply

 148. lars meijer
  Aug 21, 2009 @ 16:01

  Pelle L.
  Ja, jag är inte säker på att vi menar samma sak med gott sjömanskap.
  Visst är det så att en båt som valt/kunnat utrusta sig med GPS har det lättare i rundningen av Själlands Rev nattetid.
  Men även om där är 50 som rundar samtidigt, så är där plats.
  Gott sjömanskap om jag inte har GPS betyder en viss marginal, med GPS trol. en mindre.
  Men att “lura” in båtar på ställen där det helt enkelt är svårt utläsa vad som är rätt väg och där inte alla har möjlighet på grund av olika bredd/djup att ta sig fram och där det inte finns plats till 2 båtar samtidigt om det nu råkar bli 2, det är inte rättvist.

  Bojar behövs inte för banbegränsning – nej bara att man ska igenom vid Eggskär ex vis.

  Reply

  • PelleL
   Aug 21, 2009 @ 16:16

   Jag tror vi får vara överens om att vi inte är överens…..=)

   Reply

  • F424
   Aug 22, 2009 @ 00:33

   Läktarexpertisen blir allt duktigare….
   1) “svårt utläsa vad som är rätt väg”,
   2) “Inte alla har möjlighet på grund av bredd/djup”
   3) “Bara att man skall genom Eggskär”
   Har du överhuvudtaget varit på plats??
   1) Ja, tror man att man fritt kan braka in innanför en 3-meterskurva så får man sannolikt problem. Båtar har seglat denna väg sedan TR startades. Om du gått på grund på 0,9:an norr om Eggskär (BLURS spår), skall vi då banbegränsa även här 2011? Var går gränsen för svårnavigerat? Om du inte bemödar dig med att läsa kortet/sondera före race så är det väl mer ditt problem än tävlingsledningens?
   2) Vad sticker du? Mer än 4 meter? Båtbredd >10 meter?
   3) Ut genom Eggskär? Alla startgrupperna? Är detta verkligen en bra idé i VNV 12 m/s?

   Förberedelser är A och O. Gör man inte sin hemläxa skall man inte räkna med att vinna en kappsegling, oavsett vilket ämne man har att studera.
   Visst kan man förnya TR, kanske med ett par kloka banbegränsningar. Problemet är att ingen hittills presenterat något som verkar fungera, men det kanske kommer?

   Reply

 149. lars meijer
  Aug 21, 2009 @ 16:40

  Right.

  Reply

 150. Paul
  Aug 22, 2009 @ 01:07

  Jag måste få säga att allt det här är frapperande.

  Som en helt ny fräsch kappseglare, en tävlingsmänniska ut i fingerspetsarna och van utövare av “extrema högrisksporter” är jag förstummad vad jag läst och sett i denna tråd.

  Jag kan inget om banbegränsningars påverkan, så jag är varken för eller emot.

  Jag kan inte reglerna in i minsta detalj så jag kan inte uttala mig om IMX:m eller Firsten “hade rätt”.

  För mig handlar det om två snubbar som i fullt blås kör mot ett hål där endast den ene får plats. Jag drar lätt parallellen med “chicken race”.

  För mig handlar det om personer som kör så fort i en så stor grupp av båtar, i ett område där de inte har full manöverförmåga pga grund och trånga sund, och folk flyger handlöst av båten med risk att flyga in i framförvarande båt eller runtkring liggande öar.

  Min första och genom hela tråden bestående fråga är; vart är omdömet hos deltagarna? Det spelar ingen roll hur erfaren seglarna i bildsekvenserna är. Det jag ser är fullständigt omdömeslöst i mina ögon.

  Min nästa fråga är; är detta jag ser på bilderna vedertagen standard på kappseglingstävlingar av denna sort?

  Sedan har jag en fråga som jag hållt inne med då jag vanligtvis inte skriver här på forumet utan mest försöker läsa för att lära; varför får jag hela tiden känslan av att man, som visa kallar det, “familjeseglare”, egentligen inte är önskad då man av olika skäl och i olika situationer besudlar sporten och tävlingarna med sin närvaro?

  Jag börjar ana varför passionerade seglingsvänner som är, likt mig, extrema tävlingsmänniskor men de ser ingen glädje i att kappsegla.

  I många trådar har ni ställt frågan “Hur skall vi skapa bredd i seglingssporten?”. Svaret är enkelt. Sporten skall vara utformad för sin tilltänkta målgrupp. Så vad är egentlingen målgruppen och är sporten utformad att passa denna målgrupp?
  Börja där så tror jag ni kommer långt i svaren.

  Med vänlig hälsning,

  // Paul

  Reply

 151. ihgl
  Aug 22, 2009 @ 02:29

  F424

  0,9 m grundet går att märka ut med en boj. Man kan även med fördel segla söder om Eggskär. Där är betydligt bredare och inte fullt så besvärligt att kryssa i WNW. 1,4 m grundet går att utmärka med en boj. Så varför inte?

  Reply

 152. lars meijer
  Aug 22, 2009 @ 08:10

  F424
  Ja,jag har varit på plats.Seglat med Banner 41, SWAN 65 och 11 meter.
  Dragit både genom Eggskär och genvägarna.
  Breddbekymmer blir det med mer än en båt och det är svårt bromsa i undanvind med 8-9 knop.
  Visst kan det vara gropigt att komma ut i V vid Eggskär men det är inte svårare och stälelr inte me krav på sjömanskap än att dundra in i någon genväg man nästan bara har plats i om man är ensam.
  Min personliga uppfattning är att det är olika svårt för olika storlek båt att ta sig igenom genvägarna och därigenom orättvist och att det bevisligen riskerar hända för mycket med risk även för personskador.
  Mer än att ta sig ut genom Eggskär.

  Reply

  • F424
   Aug 22, 2009 @ 10:29

   Nu börjar vi nog närma oss en liknande syn på saken:)
   The bottom line är ju att alla måste anpassa sig till sin båts och sin besättnings förutsättningar. För somliga är det inga problem att ta sig ut genom Eggskär (stora båtar, ingen trängsel). För andra är det enklare att kasa genom gruset. Att banbegränsa utan att dela upp TR i två delar ser jag därför som svårt.

   Reply

 153. lars meijer
  Aug 22, 2009 @ 08:14

  Bra inlägg Paul.
  Låt oss lära och lyssna av en “nykomling”.
  Omdömeslöst var ordet = dåligt sjömanskap i min värld.
  Fortsätt skriva du Paul – vi behöver dina synpunkter som förnyelse och att skapa merintresse för kappsegling.

  Reply

 154. Johan
  Aug 22, 2009 @ 11:10

  “omdömeslöst”, “dålig sjömanskap”, “korkat”, “idiotiskt”, osv osv. Det finns många ord för att beskriva vad man har sett och läst om årets TR. Det är lätt att tycka om andras agerande. Precis som i tex trafiken. Hur många idioter finns det inte där?

  I väldigt lätt vind hade diskussionen knappas kommit upp även om många båtar säkert hade gått på grund då också (kanske tom fler pga fler chansningar?). Dock är ju som bekant skadorna inte lika stora i lägre hastigheter och framför allt så är risken för personskador inte alls den samma. Det är varje skeppare som avgör vad han, båt och besättning behärskar/klarar av. Flera av dessa båtar som ses i diverse videos är båtar där det tävlas lite mer seriöst än på en ren familjebåt. Skulle vara intressant att veta hur många “rena familjeseglare” som råkade ut för någon större incident? Satsar man lite mer seriöst än att segla TR varje år och försöker vara med på några tävlingar och är ute och övar osv så strävar man efter att bli bättre och då krävs det att gränserna tänjs lite. Så till alla er som sitter på läktaren (dvs inte är drabbade av det hela på något vis) så vill jag bara påminna er om hur svårt det är att tänka sig in i en situation där man själv inte var med. I efterhand är mycket självklart. Framför allt när det finns på bild. Tänk bara tex fotboll. Ganska lätt att sitta framför TVn och inte alls förstå hur en viss spelare kan slå en sådan oootrolig felpass. Fast när spelaren i fråga är ett så kallat proffs och tjänar många miljoner per år borde väl han vara bättre än personen i soffan framför TVn?

  Hur skall man då göra med TR? Vill man ha med de efterlysta moderna 40fotarna som stannar hemma för att de är rädda för skador (jag förstår dem) måste antagligen något ändras. Jag kan tänka mig att många avstår redan pga starten. Kryssa under tjörnbron ihop med en massa andra båtar är för trångt redan det för många. De som tävlingsseglar lite mer aktivt (dvs fler seglingar än TR en gång per år) kanske inte räds starten utan tycker det är gruset som dyker upp efter Tjörnekalv och som avslutas med det trånga Kyrkesund som får dem att avstå. Dessa kanske går att locka? Ett alternativ med ett rundningsmärke vid skallens fyr tex, och kanske ytterligare rundningsmärke(n) ute till havs. I så fall skulle det vara en egen klass som seglade denna bana. Den stora massan bör nog hålla sig i skärgården. I lite vind skulle det ta för lång tid att segla annars, och i hårdare vind har många mindre båtar inte utomskärs att göra. Enda problemet jag ser med detta är inloppet till Stigfjorden under kraftledningarna. Detta hål kommer man inte runt hur många andra rundningsmärken man än har. Blåser det ordentligt rakt på där så är risken för olyckor uppenbar. Framför allt om de större båtarna seglar en längre bana och sen kommer in i hålet samtidigt med de mindre som då skall seglas om.

  mvh
  //Johan

  Reply

 155. Patrik H
  Aug 22, 2009 @ 11:58

  TR är enda seglingen med storpublik och det är viktigt för tävlingen. Som deltagare uppskattar jag publiken på land betydligt mer än motorbåtarna som är i vägen och drar svall. Titta på bilderna hur många som står på Klädesholmen, trots halvkass väder och regnprognos. En banbegränsning runt sydvästra Tjörn skulle göra att de försvinner och att Kyrkesund är enda ställe med landförbindelse där publiken har möjlighet att nästan ta på båtarna. Kyrkesund är för övrigt minst lika “farligt” och måste även det begränsas bort i så fall.

  Att låta de större gå en annan bana är inte heller roligt för totalsegern är ändå viktigast, även om den koras lite genom lotteri.

  Kunskap, information, koncentration och sunt förnuft minimerar problemet. Problem orsakade av andras agerande är svårt att skydda sig mot men det kan hända överallt, speciellt efter starten och i Kyrkesund.

  Reply

 156. Peter Gustafsson
  Aug 22, 2009 @ 13:29

  Lite intressanta PR-siffror för videon ovan:

  #1 – Mest sedda sportvideon (#6 totalt) den här veckan i Sverige! Topp-10 sportvideo i både Australien och Nya Zeeland. 58 personer har gett den högsta betyg. Hittills 112 476 visningar, med hänvisningar från några stora sajter:

  http://www.sailinganarchy.com = 20 086
  http://www.blur.se = 12 814
  http://www.yacht.de = 2 073
  http://www.seilas.no = 2 354
  http://www.seilmagasinet.no = 1 734

  Även blur.se har haft bra tryck med 50.000 besökare på en vecka (20.000 unika personer), >1100 som har röstat och 520 kommentarer.

  Reply

  • Lennart Garney
   Aug 22, 2009 @ 15:03

   Peter!
   Vilken form av PR representerar dessa videos worldwide?
   Det gynnar definitivt inte svensk segling eller Tjörn Runt. Och absolut inte inblandade båtar som får ta smällen flera gånger om på detta vis!
   Är det BLUR-PR du menar?
   Ser att du aktivt promotat våra olyckor på bl.a. Sailing Anarchy samtidigt som du berömt er egen snabba och vinnande väg i J-109:an. För er med gennakerbåt fanns inget val med plattläns. Enkelt! Någon gång får du också tur med vinden/vägvalet. Du klagade ju dessutom innan på att du inte fick starta i vår startgrupp (4). I den hade du inte kunnat komma bättre än 2:a i år. Nu fick du ju vinna. Än en gång grattis!
   Kommentarerna i Sailing Anarchys forum där videon heter ”Rock Stars” är ingen rolig läsning: ”Swedes are some crazy fuckers”, “Nuts”, “What the fuck are you clowns smoking over there? Darwin must not have made it to Sweden for a generation or two”. “Bollocks”, “dumb, stupid, criminal, and negligent”.
   PR-värdet på topp med andra ord.
   Grattis till framgångarna med videon!
   Vår enda tröst är att vi (på First 35:an) fått 9.5 stilpoäng för gastens dyk och upplockningen….

   Reply

   • Peter Gustafsson
    Aug 22, 2009 @ 16:04

    Det är inte min video, och jag konstaterar bara att den fått stor uppmärksamhet.

    Om nu inte “svensk segling” eller Tjörn Runt gynnas, så kanske man skall fundera på om det i så fall beror på det som faktiskt hände, eller att media tar upp det? Skulle jag inte ha publicerat detta av hänsyn till “svensk segling”? Uppenbarligen engagerar det seglarna, och det är det enda som betyder något. Och inget annat media verkar bry sig om när leverantörer ljuger för sina kunder, seglare fuskar med mätbrev eller arrangörer inte gör sitt jobb?

    Och ibland verkar Tjörn Runt finnas till lika mycket för publiken, sponsorerna och alla runtomkring som för själva seglarna och i så fall är väl detta utmärkt PR? Vi kommer att få mycket större publik nästa år, både på Klädesholmen och i de berörda sunden. Den svåra balansgången mellan sjysst segling och publikevent verkar StSS ha brottats med ett tag. Så här skrivs på Sailguide:

    Som aktiv i StSS under en tid försökte jag diskutera att göra lite banbegränsningar och kanske utprickningar som skulle göra tävlingen mindre chansartad för deltagarna, både vad gäller vägval och risker.

    Det var inte intressant. Man drar publiken till de trånga passagerna, och de vill, i likhet med romarna på dåtida Colloseum, se ett spektakel, gärna med viss inblandning av “blod”. Och med publiken kommer sponsorer till klubben.

    Och kommentarerna på SA ser alltid ut så där (så ta det inte personligt). Förresten är inte alla negativa. Flera amerikaner vill ha gastplats nästa år :-)

    Fuckin’a- fine stuff, anybody looking for crew for next year?

    Great race and great vid here !! The Swedes rule !

    Dock kan man reflektera över att ingen verkar ha sett något liknande. Vi har alltså ett helt unikt race. På gott och ont.

    Reply

 157. Fredriksson
  Aug 22, 2009 @ 17:41

  Några av kommentarerna på den här tråden har berört själva själen i Tjörn Runt. Vad och vem tävlingen är till för, historiskt och i dagsläget. Seglarna eller publiken? Snarare är det väl seglarna och publiken. Man vill ha så stor publik som möjligt både på stränderna och i media. Och man vill ha så många seglare som möjligt på banan för att kunna bibehålla och utveckla tävlingen som ett event för att göra den så bra som möjligt. För både seglarna och publiken.
  546 båtar var anmälda till årets Tjörn Runt, av dem så gick ett 40-tal i startgrupp 2 och 3. Ca 100 båtar har ett djupgående på över 2 meter. De resterande runt 450 båtarna representerar det klassiska Tjörn Runt som seglar runt ön så nära som möjligt och inte har problem med djupgåendet.
  Om man skulle göra två banor, en längre, kanske runt Skallen och Bredbåden och en kortare (nuvarande), hur många skulle välja den längre? Jag har pratat med flera i de första startgrupperna som ändå skulle välja att segla den klassiska banan. Dom tycker också att själen i Tjörn Runt är att segla nära land och nära publiken.

  Reply

 158. entyp
  Aug 22, 2009 @ 22:43

  skrattar åt hela tävlingen – finns det något nöje att segla i olika handikappklasser som lys? lika roligt som att köra bavaria med negativt akterlik – enda sättet att kora bästa seglare är att segla entyp – så är det bara – tack

  Reply

  • F424
   Aug 23, 2009 @ 15:45

   Men att vi inte tänkt på det, tack för tipset! Alla som seglar annat än entyp måste ju vara idioter!! Det är ju bara en simpelt problem vi måste lösa först. Vilken båt skall vi bestämma att alla skall köpa som passar alla olika behov? Det har du naturligtvis ett bra svar på “entyp”?
   Eller skall vi kalla dig enfald?:)

   Reply

   • Erik Barkefors
    Aug 23, 2009 @ 17:06

    Optimisten måste väl vara ganska optimal? Enkel att transportera och sjösätta och ryms på balkongen under vintern. Eftersom “alla” vill segla entyp och inte skruvar på fabriksinställningarna så behöver man ingen entypsregel heller…

    Fast ännu bättre är det att paddla kanot. Inget problem med djupgående eller breddmått i smala sund. Härlig VMG i motvinden också. Ingen segelbåt har hängt med mig på kryssen hittills ;-)

    Tyvärr finns det ju “klåfingriga” personer som ändrar på sina fina entypsbåtar – ibland blir det lyckat och då kallas det utveckling – andra gånger ler omgivningen!

    Ett tack från mig till Kracergänget och andra entusiaster som flyttar fram gränserna!

    Reply

  • Peter Gustafsson
   Aug 23, 2009 @ 19:52

   Imponerande att det dröjde 230 kommentarer innan någon fiundamentalist hojtade “segla entyp” :-)

   Kan du inte tipsa om vilken entypsklass som drar 2.500 seglare en lördag och har 600 kommentarer på webben veckan efter racet? Där Jesper Bank, Collis och många andra entypsmästare tog chansen att vara med.

   Men det var så klart bättre att sitta hemma och sura…

   Reply

   • entyp
    Aug 23, 2009 @ 21:34

    hej
    Kallar du det segling att ligga och trängas i ett smalt sund??? båtarna kloss i kloss…..för mig är det mer som att köra radiobil – fast det är ju det publiken verkar vilja se: och inte sporten segling – tragiskt att se att tjörn runt handlar mest om att visa upp sin båt helst så stor som möjligt och som man inte kan hantera seglingsmäsigt heller – , beträffande Jesper Bank och andra duktiga seglare som kommer från banrace med entyp så är det nog så att de blir övertalade/betalda för att styra någon båt (ganska väl insatt i detta) – tror inte de ser tjörn runt som någon speciellt prioriterad regatta heller – Vem bryr sig om vinnaren?? mest en massa gnäll om att man har för högt lys etc….. och det mest sorliga att se är hur bilden av svensk segling sprids på nätet – för alla de som faktiskt har segling som en seriös sport – på internationell nivå

    Reply

    • Hans Gunnarsson
     Aug 23, 2009 @ 21:44

     Don’t feed the trolls…

     /H

     Reply

    • Peter Gustafsson
     Aug 23, 2009 @ 21:55

     Ja, det måste ju vara någon som betalade Collis för att han skulle skaffa sig en Cumulus?

     Nu blir man ju lite nyfiken på “alla de som faktiskt har segling som en seriös sport – på internationell nivå”… Osäker på vilken klass du refererar till, då de duktigaste från entypsklasserna (Express, 606, H-båt, Stare, X-99, Melges 24, J/80) faktiskt var med förra veckan…

     Men du kanske seglar 2.4 eller nåt annat superhett? Tipsa gärna oss andra, för vi vill verkligen hjälpa dig att sprida “rätt bild av svensk segling”.

     Reply

     • entyp
      Aug 23, 2009 @ 22:24

      Har du seglat på landslagnivå (os-klass) någon gång så förstår du annars inte….Collberg sätter nog segling i H-båt VM/SM betydligt högre en tjörn runt – tror han mest ser det som en skoj grej – avkoppling – och mig veterligen så kan han hantera det han seglar……också

     • Hannu
      Aug 23, 2009 @ 22:32

      Entyp som häver ur sig alla “besservisser” kommentarer! Varför vågar du inte träda fram med namn?
      //Hannu

     • Peter Gustafsson
      Aug 24, 2009 @ 05:12

      Det är helt OK att vara anonym här. Och han vågar antagligen inte berätta vilken entypklass han seglar heller för att:

      a) den är så liten & marginell, så att alla direkt skulle veta vem han var

      b) man skulle få svårt att nyrekrytera seglare som var “open minded”. Vem vill höra det där snacket i bastun efter träningen 5 gånger i veckan

      Låt oss ta just den här diskussionen här i stället: http://www.blur.se/2009/08/24/segla-entyp/

 159. Team Dehlerdoris
  Aug 23, 2009 @ 01:48

  Oxelösunds Segelsällskap arrangerar sedan i början av 70-talet en 30 NM distanskappsegling i Bråvikens mynning som heter Arkö-Runt.
  För c:a 10 år sedan införde man några rundningspunkter och la även ut en rundningsboj intill ett grunt ställe. Motivet var både säkerhet och fair play. Lokala seglare hade tidigare en klar fördel att hitta genvägar mellan småkobbar. Det var nästan alltid en massa grundkörningar och det drabbade vanligen de större båtarna som blev fler o fler med åren.
  StSS borde titta på en lösning så att alla båtar kan segla en säker bana utan några vägvinster i ett typ “Djävulssund”, så långt det nu går. Finns det några trista 0,9 grund så lägg ut en liten boj så blir det ju en säkrare navigering för alla.
  Gör man inget så kommer nog TR att bara bli en lokal segling för småbåtar typ IF, H-båt, Drake m.m. på sikt. (Jag skulle nog aldrig ställa upp i TR med min Dehler 34DD som går 1,90, och då inte kan gå “korta banan” safe. Är alldeles för rädd om båten).
  Sedan kan det ju också vara så att StSS vill ha bort djupgående båtar?
  Viktigt vägval för klubben skulle jag tro.
  Tips: Tag lärdom av OXSS som har löst detta på ett för segelsporten föredömligt sätt.
  StefanK

  Reply

 160. Leif E.
  Aug 23, 2009 @ 11:42

  Har ej seglat T.R. men efter att ha sett de videos som visats på bl.a Blur den senaste veckan har jag följande förslag: Förbjud spinnaker och gennaker i de trånga passagerna (de sund där två spinnakerbåtar inte kan anses säkert kunna passera i bredd). De som anser att det är fördelaktigare att gå runt under spinnaker/gennaker gör det. På detta sätt behåller man navigationsmomentet och publikvänligheten. Några extra rundningsmärken behöver inte läggas ut, om man nu tycker att detta tar bort själen i Tjörn Runt. På detta sätt så hade de största smällarna kunnat undvikas under 2009 års TR.
  Leif

  Reply

 161. Feffe
  Aug 23, 2009 @ 12:19

  Som sagt, lägg ner det här nu…..

  Var och en är nog salig på sitt. Tjörn runt är riktigt kul att segla. Mycket åskådare och mycket fina båtar att titta på. Att segla entyp är en helt annan grej men det ena behöver inte utesluta det andra. Entyp, skratta vidare du så seglar vi andra så mycket som vi hinner. Hösten är snart här…

  // F.

  Reply

 162. Claes Redin
  Sep 14, 2009 @ 10:11

  Fler filmer från Kyrkesund?

  Vill bara avrunda med något som kommit i skymundan i den här diskussionen.
  Årets tjörn runt var snabbt, kul och givande för dom allra flesta. Publiken fick se stora och små båtar forsa fram med spinnacker genom Klädesholmen och Kyrkesund. ( Finns det inte fler filmer från Kyrkesund? Måste sett mäktigt ut )

  Att som seglare få höra publiken jubel är man inte bortskämd med. Fantastiskt roligt helt enkelt. Dessutom är det bra reklam för kappsegling men kräver segling nära land. Det är viktigt att lyfta fram säkerhet, fair-play och ha en öppen debatt om förbättringar, men tappa inte perspektivet.

  För det stora flertalet var det ett riktigt roligt race och jag är nog inte ensam om att längta till TR2010.

  Reply

 163. Håkan
  Sep 14, 2009 @ 10:52

  Helt rätt Claes!
  TR är en folkfest för amatrer och proffs

  Reply

 164. Wrap Up 2009 | BLUR
  Jan 5, 2010 @ 12:13

  […] Tjörn Runt. Aldrig har ett svenskt race fått så mycket internationell uppmärksamhet. Och det diskuterades mycket här hemma också.Årets demolition derby 2 var väl Watski Skagerrak TwoStar. Massor av segel, […]

  Reply

 165. Seglarslang | BLUR
  Sep 22, 2010 @ 19:06

  […] Djävulshålet: smalt sund norr om Klädesholmen där många går på grund under Tjörn Runt (så kallat demolition derby). […]

  Reply

 166. Tjörn Runt och framtiden | Fredriksson
  Oct 28, 2010 @ 13:11

  […] i år är också att incidenterna har filmats och spridits på internet via Youtube world wide. Blur.se har en omröstning om banbegränsning på Tjörn Runt, läget är ca 50-50 för eller […]

  Reply

 167. Vad betyder Tjörn Runt? | Fredriksson
  Nov 1, 2010 @ 22:49

  […] och har varje år gjort förändringar, oftast förbättringar. Just nu går debatten hög på blur.se om banbegränsning för att slippa gå på grund i trånga passager. Jag vill inte ta ställning i […]

  Reply

 168. Bara en chans… | BLUR
  Nov 6, 2010 @ 10:35

  […] seglingsvideos från våra vatten hamnar på förstasidan på Sailing Anarchy så är det antingen Demolition derby runt Tjörn eller galna polacker som dånar in i Svaneke […]

  Reply

 169. 4 NF på Tjörn Runt nu i helgen - NFseglare
  Aug 16, 2012 @ 09:48

  […] massa tillfällen till bra åskådarplatser runt ön. Numer också internationellt känd för sitt Demolition Derby bland klipporna för några år […]

  Reply

 170. Janne
  Nov 20, 2012 @ 16:28

  Vad är det som händer? Har allihopa tagit LSD?
  Om man seglar som en kålrot så tror jag inte några bojar hjälper.

  Förstår att seglarna gärna vill tjäna några sekunder extra, men som styrman/skeppare är man alltid ansvarig för de risker man tar. Klarar man inte att avväga de riskerna på ett säkert vis så är det inget annat än ren vårdslöshet att chansa…det kan inga argument ändra på.

  Reply

  • Dan
   Nov 20, 2012 @ 16:42

   Janne,

   ordningsman i skolan? ;-)

   Om folk är irrationella nog att lägga hundratusentals kronor på kolfiber här och där samtidigt som de aldrig tränar och därmed hissar spinnaren 300 meter efter märket handlar det inte mycket om logik. Det är passion och stundens hetta som gäller, klart det är lockande att vinna några sekunder. Om man kör Volvo och äter kravmärkt måste det vara en förmildrande omständighet när man kör in i lite klippor en gång/år. Lite spänning måste alla ha rätt till. Eller ;-)..

   Reply

   • Janne
    Nov 20, 2012 @ 17:23

    Nejdå, kan förstå dig till viss del, men det är ju inte så att allt vad sjövettsregler och sjömanskap heter upphör att gälla för att det är en tävling.
    Jag har själv gått på grund, och det var inte avsaknaden av några bojar som orsakade det utan det var MITT fel (dåliga beslut, dålig koll på sjökort osv.) hade jag tyckt annorlunda så borde jag kanske övervägt att hålla mig till att köra volvo :P

    Reply

 171. Seglarslang | Sugen på att gå på ett Seglingsgymnasium?
  Dec 18, 2012 @ 16:40

  […] Djävulshålet: smalt sund norr om Klädesholmen där många går på grund under Tjörn Runt (så kallat demolition derby). […]

  Reply

 172. Wrap Up 2009 | bloggen | BLUR
  Dec 30, 2013 @ 17:40

  […] Tjörn Runt | Demolition Derby (244) […]

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.