Wrap Up 2010

2010 närmar sig sitt slut och då måste ju alla se tillbaka på året som har gått?

Och jag ser gärna tillbaka på 2010. Ett år där vi satsade lite hårdare, och lyckades med lite mer. Sedan finns det en del annat kul som vi minns?

Fyll gärna på med årets T-bone, årets flopp eller årets sämst klädde seglare…

gottnytt10.jpg

Stort tack till Anders, David, Fredrik, Gurra, Magnus*2, Mattias, Mats, Matts, Patrik, Pelle och alla andra som varit med ombord i år. Tack också till North Sails, Nexus, Liros och andra som har stöttat oss.

Årets fullträff måste ha varit Big Boat Challenge i Danmark. Det var årets viktigaste mål och det vi hade fokuserat all vår träning på. Det var inte våra förhållanden, med en båt optimerad för lättvind, så då var det extra kul att alla höll för pressen och lyfte sig lite extra. Sedan är det inte varje dag man får slå Jesper Bank på bana.

Årets race jag aldrig skall segla igen var väl den där konstiga seglingen i Norge? Där alla skall starta om i Drøbak. Men nästa år skall vi visa vad vi kan!

Årets offshorerace var Helly Hansen Skagen Race (där vi vann vår klass med 50 minuter) och Göteborg Offshore Race (där vi vann med över en timme i både IRC och SRS). Extra kul att vinna offshore eftersom vi bara fokuserat på bansegling i våra förberedelser. Men vi körde bantempo även mitt i natten och det verkade löna sig.

Årets tjuvstarter var Tjörn Runt och Pater Noster Race. Dags att bli lite kallare.

Årets viljeinsats för min del var nog Bohusracet. Att köra 100% i 30 timmar med matförgiftning är inget jag vill göra igen. Men man kommer långt på vilja… Och även i år blir det Viken Ägir som tar hem årets arrangör.

Årets kompetenshöjare 1 var en helg i Oslo tillsammans med ett antal navigatörer på kursen i regattanavigation med Aksel Magdahl. Vi hoppas att årets Avancerad navigation med Expedition blir något liknande.

Årets kompetenshöjare 2 var Anders Lewander på mitt shorthandedforum i Stockholm i våras.

Årets mätbrev & årets snackis går väl ganska ohotat till Royal Blue.

Årets snackis 2 handlade om årets Tjörn Runt-vinnare. Hade man rätt mätetal? Hade SRS-kommittén sett kölen? Vad långsmalt mycket bättre än “fetröv”?

Årets pudel måste vara Refanut som efter många om och men kom fram till att båten och mätbrevet inte riktigt stämde. Och tog det säkra före det osäkra och utgick efter fyra månader.

Årets klass på G måste vara Farr 30? Och Patrick Lindblom tar följaktligen hem årets PR-kille.

Årets mätregel skulle kunna vara IRC? Eller SRS, NorLys eller någon annan variant av LYS? SRSv? ORCi då? Eller någon revision av DH? 2011 kan mycket väl bli året då till och med jag tröttnar!

Årets fotnedsättning går till Joakim Hermansson på Segling.

Årets magazine är Search Magazine. Från ingenstans till överallt.

Årets WebbTV kneps på mållinjen av Hamnen.se. Förväntningarna är inte höga. De är skyhöga.

Årets fight var väl ändå America’s Cup. Så mycket väntande. Så mycket spekulationer. Så mycket på spel. Det är bara då segling kommer i närheten av en tungviktstitel i boxning eller världsrekord på 100 meter.

Årets svenskar måste vara Torbjörn Törnqvist (vilken sjukt cool satsning) och Niklas Zenström (som vinner det mesta).

Årets trend är flerskrov. I America’s Cup, i OS, runt jorden, genom skärgården. Efter många år på undantag så är nu flerskrov helrätt. Dags att prova på 2011?

Årets fluga var code 0?

Årets skjuta upp till 2012 är J/111

Årets sweetaste kanske är Soto 40? Eller M34? Eller General Lee? Eller J/111. Eller Corby 36 Inga. Många om budet!

Årets godaste Akvavit var den som vi vann i en vadslagning med Ludvig Daae (först till Skagen i Skagen Race).

solotransport-1.jpg

Årets leveranssegling var när jag körde solo till Kerteminde. Supernajs undanvind med stora gennakern uppe.

Årets oflyt måste vara Rune Aasbergs Route du Rhum?

Happy Yachting snapshot
Årets ”jag skall aldrig ge mig in i marinbranschen” var väl Happy Yachting :-)

Något jag missat?