På Kryss testar appar för navigation

pakrysstestarappar
På Kryss är duktiga på att använda sitt innehåll både i tidningen och på nätet. Här har man t.ex. gjort tester av navigationsappar och bjussar på resultatet.

Test: 5 navigationsappar för surfplattan

Navigationsappar med digitala sjökort är ett smidigt verktyg som med ett pris på några hundralappar gör att fler har råd att skaffa digitala sjökort. Men den billigaste är gratis.

Surfplattans nackdelar är att den är känslig för stötar och fukt. Jag har köpt ett överdrag som ger extra skydd, men en fast monterad plotter är nästan alltid bättre skyddad. Ipads skärm är mycket känslig för solreflexer. Men surfplattan kan göra så mycket mer än vad en plotter kan – hämta information, mejla, titta på film eller låta barnen spela spel.

De flesta navigationsappar kan naturligtvis visa position på skärmens sjökort, ofta också en fartvektor (ett streck som talar om var man är om en viss tidsperiod normalt är det en minut mellan varje tvärstreck). Med lite tur kan man också välja för upp, kurs upp eller nord upp vilket kan göra det lättare att tolka informationen (normalt nord upp, men kurs upp kan utnyttja skärmen bättre). Ett särskilt nattläge kan också vara bra, även om surfplattor kan reglera ljusstyrkan till en del.

Navigationsapparna har också funktioner där användarna kan dela information med varandra, främst bilder och hamntips men det talas också om djupinformation så småningom.

Under ett par år har jag testat appar på Ipad och kommer nog inte att gå tillbaka till en vanlig plotter.

Testade appar är i denna omgång:

Seapilot (Trueheading/Stockholm Radio)
Europe HD (Navionics)
iSailor (Transas)
BlueChart Mobile HD (Garmin)
På sjön HD (Eniro)

Bäst i detta test blev Eniros app, framförallt är den prisvärdast!

Läs också tidigare artikel om navigationsappar och 17 appar som fungerar ombord.