Mets 2015 | lite spaningar
Här kommer en kort rapport från METS, värdens största mässa för båtbranschen med allt man kan tänkas behöva för att bygga allt från jollar till superyachts.
Elektronik kommer att bli en egen artikel. Jag satt ner med B&G, Garmin, NKE och Raymarine för att ta fram system för en typisk 33-35-fotare och försöka förstå hur man tänkte kring framtiden. Mycket nyttigt, men kräver också lite jobb för att presentera på ett snyggt sätt.
Förutom elektronik så tycker jag att däcksutrustning och rigg är kul. Estländska Ropeye startades av några miniseglare, och det är lite cool att prylarna nu sitter på Franska projekt. Svensk distribution inom kort.
En cool uppfinning är “spiderblock”, där lastbäraren är Dyneema:
Annars är ju Karver de som syns på många riktigt stora projekt. Bland annat är ju deras KVH-fallås sjukt snyggt. Man har också innanmäte till en avlastare som kan bakas in i kolfiber direkt i mast eller bom.
Lite kul att deras projekt-killar läste blur.se; “vi älskar alla nördiga bilder där vi ser hur seglare använder våra prylar”. Vi pratade lite lätt om att göra ett inside-reportage inför starten av Vendee Globe.
En annan fransk “uppfinning” är Colligo Marines ELHF, Extra Light Headsail Furling system, där man kan rulla en fock med hakar, och i vissa lägen även reva den.
Flera mindre bolag hade utvecklat nya lättviktsblock, och the “Nub” är ju en rolig ersättare till Antal-ringar. Louis som ligger bakom dem hade faktikst haft med vår Færder-wipeout på sin Facebooksida. Liten värld.
Vi ser också fina saker från traditionella tillverkare. Ronstan Shock är supersexiga linledare som vi bland annat använder för gummicord.
För att utmana de stora aktörerna på elektroniksidan så finns det så klart startups. Anemobox är ett sånt gäng som samlar in data från givare i en liten låda. Man skickar det vidare till sin server där man gör alla beräkningar för att utföra kalibrering och beräkning. Sedan får man användbar data till en app. Framför allt är affärsmodellen med “prestandaanalys i molnet” intressant, även om marknaden kanske inte är mogen ännu. Man har kört en del tester tillsammans med Alinghi och andra kattor på Geneve-sjön.
Kolla videon nedan:
Säkerhet är ett annat område där det händer mycket. Spinlock har ju utvecklat flytvästarna ganska rejält sedan man lanserade Deckvest, och nu visade man en funktion som heter Lume-On där hela blåsan blinkar. Smart ide, som också vann det åtråvärda DAME Award.
Outils Oceans är mest kända för sina vita linpåsar som sitter på varenda IMOCA och Class 40. De har tagit fram en räddningsstege som hänger i en liten väska på akterpulpiten. Verkar vara en bra kompromiss mellan en rostfri badstege och de lite futtiga räddningsstegar som vi ser ibland. Man avvaktar nya direktiv från ISO, och även ISAF tittar på att styra upp kraven på räddingsstegar.
Energi och batteriteknik områden där det händer mycket. Elmotorer, solfångare och nya batterier och system. dels från stora aktörer som Mastervolt och Viktron, men också från nya bolag som kommer att kunna göra skillnad. Jag skall försöka sammanfatta detta i en egen artikel.
En av de roligaste produkterna är en supertunn solfångare som vi sett i seglen på både Arcona och J/88. den kan också sättas på biminis eller sprayhood, eller på stora IMOCA-segel. Det största problkemet, som jag ser det, ‘är att man inte har en uppenbar kanal som kan ta produkten till marknaden. Är det segelmakarna, varven, båtbyggarna, energibolagen?
Henri Lloyd hade sin nya Flex 3D Jacket DAME-nominerad. Vi hoppas få proba den 2016.
Exposure Marine har ju gjort fina ficklampor och reservlanternor. Nu med en jättefin, men dyr, pannlampa.
En av många udda produkter. Vad sägs om en soffa som dubblerar som livflotte?
Nov 30, 2015 @ 20:32
Behövs kanske större fönsteryta en vad som är brukligt på många enskrov för att kunna göra skillnad kanske ngt för ruffade catamaraner?
http://www.extremetech.com/extreme/188667-a-fully-transparent-solar-cell-that-could-make-every-window-and-screen-a-power-source
Nov 30, 2015 @ 21:16
Yta äger när det gäller solpaneler. Det är därför det är superintressant att sätta dem i segel där man lätt kan få ihop 10-20 m2 utan att det stör.
Fönsterglasen har vi börjat se på kontorshus där en hel fasad gör skillnad.
Anemomind blir open source - BLUR
Jul 7, 2020 @ 11:20
[…] sprang på Anemomind på METS 2015. De hade skrivit mjukvara och byggt burkar för att samla data från segling som bearbetades i […]