Hur formulera en bra inbjudan?

Jag har kappseglat allt möjligt, på alla möjliga ställen, gått en del regelkurser (tänkte faktiskt bli domare ett tag) och gillar att vara väl förberedd när jag kommer till startlinjen. Jag är noggrann och van att läsa krångliga avtal.

Jag borde inte ha några problem att anmäla mig till race i närområdet?

Men jag blir ofta överraskad när jag läser inbjudan eller Notice of Race.

Det känns som de blir fylligare för varje år, och jag tycker mig ana en trend där ambitiösa arrangörer gärna vill få med mer information för att göra regattorna ”mer rättvisa” och ”förtydliga” befintliga regler.

Som seglare tycker detta är en olycklig utveckling.

Dels höjer det ribban för deltagande, då det ofta införs nya krav, men jag känner också att jag behöver förstå innebörden av dessa skrivningar och hur de kan påverka vårt deltagande.

Vi har haft ett antal debatter de senaste åren, när det har blivit strul i kommunikationen. Antingen i NoR, SI eller att nya direktiv har getts på skepparmötet.

I de flesta av dessa fall så hade det blivit bättre om man bara använt befintliga kappseglings- och klassregler (som är krångliga nog)?

Jag har också sett andra sidan, när jag varit med och arrangerat Marstrand Big Boat Race, M32 Series, Allsvenskan eller Midsummer Solo Challenge. Då blir jag oftast (den enda) förespråkaren för förenkling och hur vi kan göra racen så lättillgängliga som det går.

Här ser jag skillnad mellan de arrangörer som har många aktiva seglare i organisationen, och de som vill vara en lite mer formell motpart.

För att reda ut begreppen så kommer jag på söndag att ordna ett rundabords-samtal med några av Sveriges mest erfarna arrangörer och domare; Claes Lundin (känd domare), Håkan Andersson (rutinerad ordförande i arrangörskommittén) och Mattias Dahlström (professionell tävlingsledare). Vi spelar in detta och publicerar så klart här.

Har ni frågor som ni tycker jag skall ta upp i sammanhanget, så kommentera nedan.

PS. Som kuriosa så ser anmälningssidan för Chicago Mackinac ut så här 🤣