Sailing Team – eller Eating team?

För att återkoppla till en diskussion vi hade efter ORCi-VM…

Om ni har en Facebook-sida som heter “Sailing Team”, “Racing Team” eller “Sail Racing Team” så förväntar sig många att det handla om er segling, och vad ni som team uträttar på kappseglingsbanan.

Handlar huvuddelen av inläggen om vad ni äter, hur ni bor eller vad ni har på er – och vi aldrig får veta vad som händer på banan – så kanske ni skall fundera på att byta namn på sidan till “Eating Team” eller “Things we’re doing when were not racing – powered by…”

;-)

16 Comments

 1. Anders Aug 4, 2016 Reply

  Kom igen nu, ge oss en länk ;-)

 2. Hannu Aug 4, 2016 Reply

  Hehe, kan bli intressant detta :-)

 3. Sillstryparn Aug 4, 2016 Reply

  Första slaget utedelat….

 4. Sillstryparn Aug 4, 2016 Reply

  Utdelat

 5. Author
  Peter Gustafsson Aug 4, 2016 Reply

  :-)

  Meningen är inte att hänga ut någon. Men det är en ganska “fair deal” att någon ombord lägger 20 minuter på att sammanfatta dagens seglingar, vad som gick bra eller mindre bra, och vad man behöver göra bättre dagen efter – och att ett antal seglingstokiga läsare kan få en inblick i vad som händer.

  Alternativt så konstaterar man att man inte har tid att uppdatera när det är kappsegling, utan bara när man transport- eller semesterseglar. Det är helt ok. Men då kanske det inte skall vara teamets officiella sida.

  Eller så vill man bara skriva när det går bra. men det är inte så sociala medier, eller fans, funkar. Då har man en relation som måste funka både när det går bra och inte. Dessutom kan de flesta av oss lära oss mer om hur proffsen gör come-back eller brottas med samma saker som oss amatörer, än när allt går som på räls.

 6. Peter Aug 4, 2016 Reply

  och jag som trodde att man kan skriva vad man vill… vill man skriva att, när och hur länge man sitter på dasset. känns även kostigt att sätter krav på namnet. Eller hur är det med Blur- är det SCANDINAVIAN yacht racing eller en privat blogg??? Fram tills idag har jag inte haft några synpunkter kring det.

  • Author
   Peter Gustafsson Aug 4, 2016 Reply

   Du tycker ju tvärtemot mig i ALLA frågor, så det är väl bara naturligt att du har synpunkter på detta också :-)

   Man kan skriva vad man vill. På samma sätt så kan du prata om vad du vill när du träffar dina kompisar. Men har du precis seglat ett VM – som du har laddat för (och tjatat om) i 18 månader – så skulle nog dina kompisar tycka det var konstigt om du BARA pratade om huset ni bodde i och hur ni lyfte båten dagarna innan regattan. Och hur du nu såg fram emot nästa år…

   Det heter “sociala medier” för att det följer samma spelregler som andra sociala interaktioner. Läsarna av en officiell teamsida eller blogg förväntar sig ungefär samma saker som människor som hänger i baren på en seglingklubb.

   Jag kan också känna att det tar emot att skriva på bloggen när det inte går vår väg. Man samtidigt så inser jag att det antagligen finns mycket att lära och att min relation med mina läsare kräver någon form av transparens. På samma sätt som med mina klubbkompisar i verkliga livet.

   • Peter Aug 4, 2016 Reply

    håller med dig, man kan skriva vad man vill.

    Sociala medier följer idag samma spelregler som andra sociala interaktioner. Det finns ju helt individuella anledningar varför man skriver eller låter bli att skriver något på nätet. Visst kan det kännas konstigt att någon kalla sin facebook-sida Racing team och sedan skriver om allt annat men så är det upp till den som äger facebook sida vad den vill skriva och vad sidan kallas så länge hen inte skadar andra.

    Förresten tycker jag inte tvärtemot alla dina frågor men kommentera kanske oftare där jag tycker annorlunda.

 7. andreas Aug 4, 2016 Reply

  en svårighet jag kan tänka mig är att ni som befinner er på högre nivå inte VILL fokusera på det negativa?
  I mental träning som golfare har jag jobbat mycket med fokus på det som fungerade bra. och det jag skall lägga träningsernergin på kommande perioden.
  Att i intervjuer prata om det negativa delarna är INTE varken kul eller främjande för mig som individ.
  Är det samma inom seglingen?
  Alltså utåt, utan man gör sin analys och är objektiv men vill inte lägga mer än nödvändig energi på detta. Utan mer fokus på det som verkligen fungerade bra. Ibland är det bara förberedelserna(huset och båttvätten) som funkar på båt racet?
  Se Artemis som har varit svaga på at uppdatera vad som händer o sker, fast där finns det professionella seglare mm. Tänk när de knappt fick upp en video på en foilande gipp, år efter Oracles etc…

  Som läsare är det kul o spännande men som seglare kan jag förstå att man inte vill fokusera på det negativa.
  Så förslag på HUR man kan göra vore kul! Speciellt för de som är på väg framåt.
  vilka sidor fungerar bra?

  MVH Andreas

  • Author
   Peter Gustafsson Aug 6, 2016 Reply

   Så är det så klart.

   Men i min värd är detta egentligen ett bättre tillfälla att kommunicera det som är unikt med teamet, vad har man för värdegrunder, hur tar man tjuren vid hornen och levererar så bra man kan även om man inte når hela vägen i resultatlistan.

   Som många av er säkert förstått så är MAT11.80 Clavister/Datacom ett av de team som jag syftar till (de var dock i gott sällskap). Sveriges just nu proffsigaste projekt, lysande seglare, massor av kompetens, flottans sexigaste båt som man håller på att lära sig segla.

   Alla fattar att man inte dominerar dag ett. Men alla vill veta vad som händer. Vill man inte prata resultat så kan man prata utveckling. Segeltester. Målfarter. Vad gav tvåbåtstesterna mot systerbåten?

   Segling är en intelligent sport. Inte 100 meter häck där “det kändes bra och jag är nöjd med tiden” är en bra intervju :-) Tar vi inte tillvara alla intressanta aspekter av vår sport så skall vi nog inte förvänta sig att vare sig fans eller sponsorer skall tycka segling är så kul att engagera sig i.

   Rätt gjort är jag säker på att man både kan boosta teamet och leverera en story till sina sponsorer och fans. Som gör att man känner att det här är ett gäng jag vill jobba med även när allt inte går på räls (för det gör det som bekant inte i business heller).

   När man i stället fyller sin kommunikation med bilder på lufttorkad skinka och solnedgångar så känner jag mig snuvad på konfekten. Speciellt när man, liksom många andra “heta” team, byggt upp en rejäl förväntan under året med “nu jävlar skall det seglas VM – häng med oss” :-)

   Vill man flyfa under radarn och inte lägga krut på kommunikation. Då är det ok också. Men man kan inte både ha kakan, och äta den.

   Värt att notera var att det var team mitt i fältet som gjorde bäst jobb, Absolute Blue, Foxy Lady, Karukera och några till lade upp dagliga rapporter + massa bilder.

 8. Anders Ö Aug 4, 2016 Reply

  Man kan vidga vyerna lite bortom racingbiten också: det finns så många seglings- och skärgårdsentusiaster som gärna ser bilder och videosnuttar om det som berör själva kärnan i det vi alla nästan lever för. Och även om egna racebåten är såld så kan en bredare hemsida leva vidare för att hylla ett fantastiskt medium (vatten) och allt man kan göra därpå. Ett enkelt exempel med små medel från oss i nytappning: Facebook Civitanova Sailing and Racing. M v h Anders Ö

 9. Mathias Aug 4, 2016 Reply

  Ja på tal om att skriva när det går bra, big boat i rungsted 2 år sedan, ingen rapportering ifrån blur men ett långt klipp om vilken fantastisk hemsegling man hade ( fifty shades of grey)…

 10. Classe Aug 5, 2016 Reply

  Läser denna tråd med intresse. Har inte själv reflekterat vad vi på FoXy Lady skriver i vår fb grupp. Det blir vad det blir, ska nog diskutera detta lite i gänget så förbättringar kan definitivt bli av. Kollade igenom nu från VM. Det är blandat kompott med mest fokus på vad som händer på vattnet inser jag. Inga jättelånga analyser dock. Jag kan väl själv önska att fler i besättningen skrev mer så lite olika input kommer fram. Search Magazine använder vi som kanal också. Hälsningar Team FoXy Lady 2016

 11. Emelie Aug 5, 2016 Reply

  Vi på Karukera rapporterade varje dag och tror inte att vi har en enda bild på mat ;) Korta inlägg på FB och längre på bloggen. De där hemma vill ju också veta vad som händer (eller inte händer i väntan på vind…)

 12. Markus Aug 5, 2016 Reply

  Måste hålla med PeterG här. Själv kappseglar jag inte, men är en seglingsfanatiker av rang, har enbart haft 2st båtar ännu (är inne på en First 27.7 nu) så för mig är det extremt intressant att läsa BLUR bloggen. Mycket teknik, kunskap, racing taktik osv, allt sådant som även gör ‘hobby segling’ roligare.

  Har enbart hittat två sajter som håller sådan standard att jag orkar/vill återkomma varje dag, och det är BLUR och sailinganarchy. Många som försöker blogga eller uppdatera på Facebook är bara väldigt tunt och efter 10minuter tråkigt.

  Så jag säger, Peter, nej, är inte intresserad av hur du bor eller vad du äter, men läser mycket gärna allt om optimalt segeltrim, teknik, kolfiber, elektronik mm… fantastiskt! Blir bara roligare dag för dag, och dyrare år för år… Kommer inte ihåg om det var BLUR som inspierarade mig att investera i mina första ‘high-tec’ segel men troligen…

  Keep it up!

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.