Wrap Up 2007

Nu är snart 2007 slut, och då kan det ju vara läge att sammanfatta.

Först och främst stort tack till Anders, Patrik, Jörgen, Matts, Gurra, Erik och ni andra som varit med ombord i sommar – gôtt jobbat! Pär på Quantum för sjyssta segel, Mathias på Nexus för svar på alla nördiga frågor och Tobias på J/båtar som såg till att jag fick en riktig båt!

Här är några saker som vi minns lite extra:


Årets fartrekord slogs när jag seglade norska JJ Flash. 16.9 knop på Hovdan Skagen. Måste slås med Blur 2008! Att Francis Joyon snittar samma från Frankrike till Kap Horn är ju helt osannolikt och gör honom till årets hjälte (om han kommer i mål).

Novan fick vi på nåt sätt upp i 15.7 knop på årets undanvind från Arendal till Marstrand under…


Årets fullträff var Watski Skagerrak TwoStar. Jag var nojig inför shorthand- debuten men allt klaffade. Fart, vägval, arbetet ombord, allt stämde. Och arrangemanget toppade det mesta jag varit med på. Helt otroligt. Och alla som skrev inlägg och SMS:ade under hela racet. Sjukt kul!

Peter Gustafsson og Anders Klamer fra Sverige imponerte stort med sin Albin Nova BLUR, som kanskje må kunne sies å være Skandinavias raskeste Nova. Den ble seilt optimalt, og de to svenskene, som debuterte i shorthanded-sammenheng, lå lenge an til å vinne over all.

– Vi var heldige og traff godt med værprognosene våre, sier de to.

Folk som kjenner dem vil bytte ut “heldige” med “dyktige”, for de to svenske seilerne er kjent for å gå svært noye til verks i sine forberedelser, og ved siden av å drive båten maksimalt, ga dette uttelling.

BLUR vant den minste LYS-klassen med soleklar margin.


Årets långkörare blev Færderseilasen. 32 timmar på Oslofjorden var lite segt, men vi levde upp till förväntningarna.

Novaklubben gratulerer Nova-veteranen Peter Gustavsson med seier for andre gang i Ferder’n. Det ser ut til at han er blant de få som ”kan seile foruten vind”


Årets händelse!


Årets tjuvstarter tar jag på mig. Skall vara lite coolare nästa år.


Årets trevligaste race har ju varit Hermanö Runt. Reserverar man platser på Käringön är man tillbaks på toppen. Men tills dess är det Skagerrak TwoStar som kammar hem titeln. Norge regerar!

Årets diskussion 1: även under 2007 så diskuterades hur vi skulle få fler båtar på kappseglingsbanan, och jag tror diskussionen kommer att fortsätta. Bloggar, klubbar och enskilda seglare kan verkligen bidra och mitt tips är att trenden håller på att vända.

Årets diskussion 2 (låt oss slå på den döda hästen): IMS vs IRC. Å vad detta har ältats här och på andra ställen. Men så blir det väl när seglarförbundet skiter i respitsegling, SHF stoppar huvudet i sanden och frågan skall avgöras på bryggor och bloggar. Nu är det iallafall sluttjôtat och folk kan välja att segla vad de vill.

Årets ogenerade marknadsföring på blur.se delas lika mellan Albatross och Gransegel. Men det är helt OK. Ärligt. I alla fall tills jag börjar med annonser.


Årets stalkers… ni vet vilka ni är, sluta att ringa om att era båtar är sweet…

Årets tummetott var väl IMS-670. Mycket snack och nästan ingen verkstad.

Årets eftersnack måste ha varit målgången på Hermanö Runt (hur gick det med den tekniska protesten). Eller finska båten utan LYS-brev på Gotland Runt. Just efter Gotland Runt var det några som var med i årets “nu är vi arga och fulla – låt oss skriva inlägg på Blur” :-)

Årets uttalande är såklart ““Det är en klass för familjer och så vidare””. Fredrik Feltreich var väl ganska ohotad…


Årets trend (och nästa års) måste vara video. eller seglings-TV. Från filmen om Tjörn Runt till massor av andra jättekul klipp. Varje större kappsegling 2008 måste nu ha: en sjysst promotionfilm för att marknadsföra eventet och en film från själva racet. Tvinga deltagarna att filma och bidra. Det finns bra folk som kan klippa. Och jag lovar att visa alla filmer här. Just do it!

Årets upp som en sol och ner som en pannkaka måste ju vara America’s Cup. Från väldens mest spännande final till en juridisk soppa. Helt osannolikt.

Efter ett par glas skumpa kanske ni har fler idéer på “årets…”. Tveka inta ett fylla på under kommentarer.

Vi ses 2008!

Skål!