Wrap Up 2008

2008 går mot sitt slut, och det börjar bli dags att sammanfatta… våra egna seglingar, men också en del andra utnämningar.

Först och främst stort tack till Anders, Patrik, Fredrik, Matts, Gurra, Erik och ni andra som varit med ombord i sommar – bra jobbat! Tack också till Quantum, Nexus, J/boats, Puma, Pantaenius och Dirty Dog.


Årets race var så klart Færderseilasen. Det har ju gått bra med både Nova och 40.7 tidigare, men nu var det skarpt läge i nya båten. 3:a i supertuffa LYS R36, före de andra J/109:orna (Jambo och JJ Flash) och före alla heta svenskar utom Teknova. Allt toppat med en fet slör mitt i natten!

Årets “line honours” blev Sunneskärs tillfartssegling.


Årets oflyt var (återigen) Tjörn Runt… På samma sätt som Færdern brukar gå bra, så har vi alltid svårt på Tjörn Runt. Fastnade i starten, fick inte till chansningarna och toppade med en grundstötning.


Årets brall var såklart Watski Skagerrak TwoStar. 18 timmar kryss i 13-15 m/s och man funderade ett par gånger vad fan man höll på med igentligen.

Årets fartrekord (17.45 knop) slogs under en härlig slör hem från Arendal. Under 2009 måste vi hitta lite bra vind för att köra fullt med besättning och gennaker… och någon som tar lite bra bilder.

Årets urfegning var Simrad OneStar. Med trasigt knä och ett antal lågtryck på väg in backade jag ur. Men 2009 skall det bli av.

Årets trevligaste race var Bohusracet. Hermanö Runt ligger alltid i topp, men i år var Bohusracet en ny och annorlunda upplevelse.

Årets ursäkt kom efter att jag hade skrikit på medtävlare som jag inte trodde var med…


Årets händelse var starten på Vendee Globe. 300.000 pers på plats för att se båtarna innan start. Otroligt!

Årets svenska båt måste vara DataCom? När de satsar i ORCi så är det bara en båt på havet. Imponerande. Bubblare är väl Artemis, Ran, E3 och E4?

Årets demolition derby 1 såg vi på Gotland Runt. Den klassiska SB/BB-kolliskonen fick en revival och många ville prova på. Toppat med en SeaCart-brasa…

Årets demolition derby 2 var Watski Skagerrak TwoStar. Roder, riggar och propellrar utspridda över hela norges kust.

Årets regeltolkning borde vara när man inte fick ladda ner väder på ORCi EM eftersom inta alla båtar hade mobiltelefon…

Årets snackis 1 (och mediala berg-och-dalbana) är så klart HP 1030.

Årets snackis 2 handlade om hur vi organiserar och styr vår sport (eller inte). Finns det något tänk (mer än att få med några seglare till OS vart fjärde år)?

Årets snackis 3 kan vara SweLYS vs NorLYS. Vad är problemet?

Årets fluga är att segla online. Skyldiga är sailonline.org och Volvo Ocean Race.

Årets trend 1 är såklart shorthanded. Alla racen fylls på rekordtid med allt från minis till Farr 40. Kommer storklubbarna att fatta galoppen 2009?

Årets trend 2 blev mycket riktigt video. Överallt och hela tiden.

Fyll gärna på med era egna årets race, årets fördäckare eller årets idiot

Wrap Up 2006 + Wrap Up 2007

8 Comments

 1. Joachim Dec 30, 2008 Reply

  Har inte några egna raceupplevelser från 2008. Men flera årets punkter som vore balla:

  Årets protest
  Årets skeppare
  Årets dyraste
  Årets rockie
  Årets långsammaste
  Årets felnavigering

  Gott Slut på 2008

  Joche

 2. Clifford Dec 30, 2008 Reply

  Årets blogg……

 3. nnilex Dec 30, 2008 Reply

  Nominering till årets fördäckare

  Förutsättningar: 8-10m/s, längre kryssbog mot toppmärket, krabb sjö, distanskappsegling.

  Besättningen uppfattar ett svagt dunkande mot skrovet vid ett par tillfällen, kan inte riktigt komma fram till vad det är för något. Fördäckaren som tidigare bytt sida på spinnpåsen går samtidigt ner i byssan för att hämta dryck, då han kommer upp tittar han fram mot “spinnpåsens” placering (läsida, bakom focken) och utropar: “Var är påsen!?” Samtidigt vänder han sig om, ser ett mindre flytetyg ett par hundra meter bakom oss och utbrister: “Är det inte vår spinnaker?!” Jovars… Efter en snabb spinnaker-överbord manöver och ett rejält tapp i placeringar bärgas påsen med tillhörande spinnaker..! Inte så muntra miner just då, men så här i efterhand var ägaren rätt nöjd ändå (iallafall ekonomiskt sett)!

  Poäng: Ta “aldrig” loss gajarna eller fallet och lämna påsen fastsatt utan uppsikt! :) och slutligen. Ta hand om din fördäckare!

  Gott slut och god fortsättning!

 4. Anders Dec 30, 2008 Reply

  Vill inte var kritisk. Men kan en fördäckare som sumpar en spinnaker överbord kvalificera sig till att bli årets fördäckare??

 5. mattias allroth Dec 30, 2008 Reply

  Jag har en kandidat till Årets klantarsle 2008!

  Den ena tyska besättningen som nästan sänkte oss innan starten i race 9 på express SM i borstahusen.
  En minut innan starten så kom ena tysken och dunka med nosen först i 6 knops halvvind rakt in i vår styrbordssida i mitten och krökte hela mantågsstöttan och fästet sprack i svetsen och vi fick sprickor i skrovet.
  Gissa om jag var arg, har nog aldrig påminnt nån om vem som förlorade andra världskriget så högt innan !!

  // mattias

 6. Stefan Blom Dec 30, 2008 Reply

  …året som vände seglingstrenden. Tjörn Runt visar stigande siffror, Gotland Runt lyckas bra, entypsklasserna visade växande startfält samt att SSF medelade att man lägger några av SM klasserna samtidigt med 20 andra sporter på en gemensam SM vecka i Malmö kommande år. SVT skall rapportera från veckan och givetvis kommer seglingen också få några minuter i bild. Precis som vi eftersträvat i ett antal debatter om mediabevakning här på BLUR.

  Mer segling åt folket :-)

  // Blomster

 7. PeterK Dec 31, 2008 Reply

  Blom; Klockren kommentar!!!
  Mer positivism behövs och mindre gnäll och du pekar på bra saker.

  Därför vill jag nominera dig i klassen; Årets positiv!! Och nu när Björland sitter o ugglar på solkusten vinner du säkert ;-)
  (obs jag raljerar inte och är inte ironisk)

 8. Stefan Blom Dec 31, 2008 Reply

  Tack PeterK,
  …och hör och häpna så har vår gamle mediala antagonist här på västkusten, Mats Härd, nu fått sina undersåtar att stoltserat med två praktfulla helsidor i GP på endast 4 dagar!
  Och läser man lite längre ner i kandidatlistan över vilka som nominerats till GP stora sportpris för 2008 så kan man ana att ytterligare en seglare blir nominerad (alla nimneringar är inte avslöjade än).

  Vilka är dessa 2 västsvenska seglare som nominerats (än sålänge)? Inte så svårt att lista ut kanske utan det är Daniel Birgmark och Rasmus Myrgren.

  Citat från dagens artikel om Rasmus:
  “Jag ångarra att jag var tvungen att visa att jag var bättre än Goodison i match race innan start.”
  Helskönt! :-)

  // Blom

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.