Wrap Up 2008

2008 går mot sitt slut, och det börjar bli dags att sammanfatta… våra egna seglingar, men också en del andra utnämningar.

Först och främst stort tack till Anders, Patrik, Fredrik, Matts, Gurra, Erik och ni andra som varit med ombord i sommar – bra jobbat! Tack också till Quantum, Nexus, J/boats, Puma, Pantaenius och Dirty Dog.


Årets race var så klart Færderseilasen. Det har ju gått bra med både Nova och 40.7 tidigare, men nu var det skarpt läge i nya båten. 3:a i supertuffa LYS R36, före de andra J/109:orna (Jambo och JJ Flash) och före alla heta svenskar utom Teknova. Allt toppat med en fet slör mitt i natten!

Årets “line honours” blev Sunneskärs tillfartssegling.


Årets oflyt var (återigen) Tjörn Runt… På samma sätt som Færdern brukar gå bra, så har vi alltid svårt på Tjörn Runt. Fastnade i starten, fick inte till chansningarna och toppade med en grundstötning.


Årets brall var såklart Watski Skagerrak TwoStar. 18 timmar kryss i 13-15 m/s och man funderade ett par gånger vad fan man höll på med igentligen.

Årets fartrekord (17.45 knop) slogs under en härlig slör hem från Arendal. Under 2009 måste vi hitta lite bra vind för att köra fullt med besättning och gennaker… och någon som tar lite bra bilder.

Årets urfegning var Simrad OneStar. Med trasigt knä och ett antal lågtryck på väg in backade jag ur. Men 2009 skall det bli av.

Årets trevligaste race var Bohusracet. Hermanö Runt ligger alltid i topp, men i år var Bohusracet en ny och annorlunda upplevelse.

Årets ursäkt kom efter att jag hade skrikit på medtävlare som jag inte trodde var med…


Årets händelse var starten på Vendee Globe. 300.000 pers på plats för att se båtarna innan start. Otroligt!

Årets svenska båt måste vara DataCom? När de satsar i ORCi så är det bara en båt på havet. Imponerande. Bubblare är väl Artemis, Ran, E3 och E4?

Årets demolition derby 1 såg vi på Gotland Runt. Den klassiska SB/BB-kolliskonen fick en revival och många ville prova på. Toppat med en SeaCart-brasa…

Årets demolition derby 2 var Watski Skagerrak TwoStar. Roder, riggar och propellrar utspridda över hela norges kust.

Årets regeltolkning borde vara när man inte fick ladda ner väder på ORCi EM eftersom inta alla båtar hade mobiltelefon…

Årets snackis 1 (och mediala berg-och-dalbana) är så klart HP 1030.

Årets snackis 2 handlade om hur vi organiserar och styr vår sport (eller inte). Finns det något tänk (mer än att få med några seglare till OS vart fjärde år)?

Årets snackis 3 kan vara SweLYS vs NorLYS. Vad är problemet?

Årets fluga är att segla online. Skyldiga är sailonline.org och Volvo Ocean Race.

Årets trend 1 är såklart shorthanded. Alla racen fylls på rekordtid med allt från minis till Farr 40. Kommer storklubbarna att fatta galoppen 2009?

Årets trend 2 blev mycket riktigt video. Överallt och hela tiden.

Fyll gärna på med era egna årets race, årets fördäckare eller årets idiot

Wrap Up 2006 + Wrap Up 2007