Hur skall vi bli bättre medaljrace-seglare?


En kul debatt som hölls i Quantum Sail Design Bar under årets båtmässa.

Tillsammans har de två OS-medaljer, 11 VM-guld och ytterligare 8 VM- och EM-medaljer. Antalet SM-tecken kan man inte ens räkna. Hans Wallen (OS-silvermedaljör), Mattias Rahm (Vinnare Match Cup Sweden 2008), Vendela Santén (OS-brons) och Niklas Edler (vinnare Mästarnas Mästare 2008) pratar med Svenska Seglarförbundets sportchef Stefan Rahm om hur man taktiskt och tekniskt ska bli bättre medaljraceseglare och hur Sverige ska bli ledande inom denna nya disciplin inom seglingen.

Segling på korta banor. Sprint eller medaljrace. Vad kan vi lära oss av skidsporten. Är det ett hot eller möjlighet för svensk segling? Vad skiljer mellan vanligt fleet och sprintrace? Vad kan vi lära oss från OS? Finns det paralleller till matchracing? Finns tekniker man kan använda i avgörande lägen? Skiljer sig den mentala inställningen mellan svenskar och andra (amerikaner)? Är segling medialt eller inte? Hur skall OS avgöras? Formatet måste fungera både i TV, för journalister och för alla andra. Nyttigt att observera anra race/seglare. För inrutat program. Segla gemensamma race i neutral båt? Bjuda in andra seglare som kör mot landslaget.

Återigen tack till RegattaTV som levererar massor av bra material.