Lärdomar | Kerteminde 2010

Detta är del 2 i serien “Vad lär man sig på 10 år?”

Med ordning på båtfarten var gänget sugna på att ta steget vidare. Vad skulle vi kunna göra för att utmana oss själva och där vi skulle utvecklas tillsammans.

Valet föll på Kerteminde Big Boat, som samlade de bästa danska, norska och sydsvenska båtarna. Vi hade inte seglat bana tillsammans och visste att vi hade en del hemläxa att göra.

3 lärdomar

1. Vi jagade rätt på all dokumentation vi kunde hitta om vem som skulle göra vad i olika manövrar, och så började vi nöta. Vi tog också in Mattias Rahm en dag för att få input. Men det verkliga tricket var att bli en ”lärande organisation” som hela tiden hade bra idéer, testade dessa och lärde sig någonting av det som hände.

Jag minns så väl när ett spinnakerfall löste ut vid en sättning i Kerteminde, och så snart spinnakern var uppe igen så kördes snabb debrief, orsaken hittades, åtgärdades och sedan gjorde vi lite annorlunda.

Detta arbetssätt har sedan hängt i och vi höjer nivån lite grann varje gång vi är ute, och processen och kommunikationen gör det lättare för nya besättningsmedlemmar att komma in i loopen.

Det är lite lustigt att ”agila metoder” med ”snabba feedbackloopar” är det senaste i business. Men har man en gång sett det funka så inser man hur starkt det är.

lookback-7
Av de som var med i Kerteminde, så är det bara en kille som inte seglar med oss längre. Alla är inte lika aktiva, men alla andra har kommit tillbaks på minst ett race under 2016.

2. En annan sak som dök upp i förberedelserna var näringsintag. Anders Ryberg, som seglade med oss då, tyckte det var konstigt att man i andra sporter fokade på vad man åt och drack, men i segling hade alla med sig egna mackor som man tryckte i sig i någon paus.

Tillsammans med experter tog han fram ett helt program där vi hade tre väskor med ombord; ”före race” som skulle ätas på väg till start; ”under race” med bars och sportdryck som intogs kontinuerligt under racet och ”efter race” som innehöll mat för snabb recovery. Och det gjorde märkbar skillnad.

Detta har vi haft nytta av i många situationer, inte minst när vi kör långa offshore-race. Nu har Simon Kindt tagit över ansvaret för detta, men den äran.

Det är konstigt att många proffs inte tar detta på allvar!?

3. Vi lärde oss också att lita på vår boatspeed och segla konservativt. Och inte bli stressade av att ha Jesper Bank eller andra hot-shots i närheten. Vi dominerade inte på något sett, men en stabil serie ledde till klass-seger.

lookback-8

I Kerteminde lärde vi oss också hur en bra banseglingsregatta skulle göras. Det hehöver inte vara så krångligt om man bara fokar på det som är viktigt för seglarna och håller ambitionsnivån på en lagom nivå.

Det var här vi fick idén till Marstrand Big Boat. Så synd att Danmark inte har kvar denna regatta.