Lärdomar | Göteborgs Offshore Race
Detta är del 3 i serien “Vad lär man sig på 10 år?”
Fokus 2010 var ju bansegling, men vi ville ju ändå köra Göteborgs Offshore Race. Vi hade nog inte tänkt så mycket på det, men tempot vi fick genom att träna och tänka bansegling ledde till att vi vann både GOR och Helly Hansen Skagen Race med bred marginal det året.
Jag tror mycket på att blanda olika former av segling. Man lär sig alltid nya saker som är användbart på helt andra områden, och jag tror många skulle må bra av att komma lite utanför sin komfortzon.
3 lärdomar
1. Det går att segla mycket mer aktivt än vad man tror på havet. Bara för att det heter havskappsegling så betyder det inte att man kan sitta och sova på railen.
Vi gippade på varenda skift (trots kolmörker klockan 4 på natten norr om Læsø), bytte gennakers och körde stagsegel precis som om det var en 40-minutersbana. Approachen har följt med både till shorthandedseglingen och andra havskappseglingar som Fastnet.
Naturligtvis finns det tillfällen när man skall hushålla med resurserna, men då skall det vara ett aktivt beslut, inte ett naturligt offshore-mode.
Inför säsongen hade vi också gjort ett gediget jobb med instrument och prestandasiffror. Vi visste exakt var gränsen mellan genua och fock gick, och vilken gennaker som skulle sitta uppe när.
2. Att kunna segla baserat på data funkar alltid bättre för oss än att köra på känn. Säger TWA att A5-gennakern skall upp så skall den upp. Även om det känns brant. Därför var vi första båt av 225 startande att sätta gennaker på Skagen Race samma år, och ryckte rejält på konkurrenterna. Trygghet i siffrorna gjorde också att vi vågade gippa på små skift, och hittade rätt i strömmen mitt i natten på Offshore Race.
Jag får ofta frågan om det är värt besväret att lägga krut på instrument och kalibrering, men för mig är det en förutsättning för att kunna fatta bra beslut. Men också för att göra bra analyser och lära sig något av varje tillfälle man är på vattnet.
Dessutom är det ett superkul jobb ombord, där man kan göra stor skillnad.
3. Att ha koll på väder, vind, ström och annat är så klart viktigt. Och det finns både bra verktyg och massor av data man kan knåda för att få koll på läget. Problemet är att det oftast är båtägaren som håller i dessa frågor också,
Menar man allvar med routing. Eller prestandasiffror. Eller att kalla startlinje och laylines på bana – då måste man ha en dedicerad navigatör som orkar driva dessa frågor. Hos oss har Patrik Måneskjöld hållt i detta under de senaste 6-7 åren, och utan honom hade vi aldrig kommit dit där vi är idag.
Att bli diskad för att man missade en banbegränsning, eller tappa massa båtar på en kass layline, skall inte behöva hända med duktiga människor ombord.