Wrap Up 2012

Ännu ett år till ända. Dags att sammanfatta…

Fyll gärna på med årets tävlingsledare, årets drygaste seglare eller årets fulaste hatt.

Stort tack till Anders, Arvid, David, Fredrik, Gurra, Magnus*2, Mattias, Mats, Matts, Patrik, Pelle, Tobias och ni andra som varit med ombord i år. Tack också till J/boats, North Sails, Nexus, Liros, Harken, Musto och alla andra som har stöttat oss.

j111blur3floats2.jpg

Årets höjdare var så klart att få nya Blur³ levererad i påskas. Och årets crash course var att segla Spi Ouest mot några av Europas snabbaste 111:or bara några dagar senare:

Årets guld är så klart OS-guldet som Fredrik Lööf och Max Salminen plockade hem i Weymouth. Glöm inte att rösta på dem i Jerringpriset.

_MG_7559.jpg

Årets regatta (jag vet att jag inte är objektiv) är Marstrand Big Boat Race. Så bra segling, så bra party och så roliga seglare. Så kul att få arrangera och att få åka hem med förstapriset gjorde ju inte den helgen sämre.

Årets blekskenare var Færderseilasen, där vi gled igenom Drøbak på ett bra sätt och kunde runda Færder fyr tillsammans med GP42, X-50 och Brenta 42. Najs.

Årets fartrekord måste vara Vestas Sailrocket som gjorde +65 knop i Namibia. Och så klart Vendee Globe-seglaren François Gabart som solo lyckas få ihop 545.3. Helt sjukt!

Årets tvekamp går också till François Gabart och Armel Le Cléac’h som har varandra inom synhåll efter sju veckor.

Årets jumboplacering var väl Nidingen Runt. Sist i resultatlistan. Hoppas man kan slippa det 2013…

gr12-blur-hoburgen.jpg

Årets avsked och årets sluta när du är på topp var J/109:an. Spik i Marstrand och sedan vann vi skärgårdsetappen på ÅF Offshore Race.

Årets undanvind är en svår kategori. Hoburgen-Alma på ÅFOR? Utseglingen till första racet på Spi Oest där vi gjorde 18.6 knop när vi skulle kolla att spinnakern var rätt packad? Eller höstseglingen “Fifty Shades of Grey”? Jag tror faktiskt att doublehandedrepan på Marstrandsfjorden kammar hem det. Funky:

Årets solorepa var väl när jag seglade J/111:an från Kappeln till Grenå. Att gippa upp genom Stora Bält med stora gennakern var magiskt. Soloseglingen runt Tjörn gick inte av för hackor den heller.

Årets inspiration var att sno en M32 och dra lite repor utanför Hönö när alla proffsen gick på kalas och lämnade båten utan uppsikt. Drive it like you stole it!

Årets tjuvstart och årets grundstötning delas inte ut 2011 :-)

tr2012-2.jpg

Årets doublehandedrace var nog Sunneskärs tillfartssegling till Tjörn Runt. Perfekt sommarväder, skön segling, massor av segelbyten och spik framför båtarna med full besättning.

Årets kommentar på bloggen handlade om att jag borde engagera mig i Svensk segling i stället för att “sitta på läktaren”. Skall fundera på det.

Årets trend är återigen flerskrov. I America’s Cup, i OS, runt jorden, genom skärgården och i M32 Cup (redan förra året var ju M32 årets raket.

Årets evighetsdiskussion var som vanligt mätregler i allmänhet och SRS i synnerhet. Jag gjorde ett par försök att visa att det inte gpr att se några mönster i “Vem vinner racen?” och “Vem vinner cuperna?” men allra populärast var:

På samma tema har vi också årets mailskörd, där inledningen gick på samma tema: “kan du inte skriva en artikel om hur fel SRS är och hur missgynnad just min båt är”.

Årets tips handlade följaktligen om hur man får fart på en ny båt.

Årets båtar som det snackades omDehler 38, J/70, J/111, Life 7.5 Life 10.0, , Seascape 27 och Xp 33 som nog blev årets snackis på båtfronten?

Årets sweetaste? F-class, Infiniti 36, Ker 46, Kuka Light, Ker 41 Varuna, … Nej, så klart är det AC 72 som sopar banan i den här kategorin!

Årets dog är First 30JK. Aldrig har vi hört en så övertygande argumentation för att båten står still. I alla fall i Stockholmstrakten.

Årets doldis blir A27. Mycket PR innan sjösättning, men sedan helt tyst.

Årets mest svårtämjda är kanske Farr 400?

Årets klass blev som tippat Farr 30. Med glassigt VM i Båstad och Patrick Lindblom som vägvisare så blev det precis så cool som i broschyren. Håller man momentet nästa år? Runner up är väl Drakarna. Kunglig glans och en bra sponsor räcker långt.

Årets fluga var solosegling. Skall vi tippa på att det håller i sig?

Årets arrangörstrend är att seglarna arrar sina egna race precis som de vill ha dem. racing på skoj och ett bra kalas. Exempel är Harken Solo Challenge, Nordic Yachts Open och Marstrand Big Boat. Way to go. Så årets arrangör är så klart no-crew.

Årets fuskare kan jag inte komma på vem det skulle vara? Vi hade ju någon som åkte dit för osportsligt uppträdande, men annars har det seglats ganska fair? Vi hoppas vi slipper dela ut priset 2013,

Årets mångsysslare är som vanligt Mange Olsson. Han är ju precis överallt?

Årets wow är att konsumera segling på TV och online. America’s Cup, Extreme Sailing Series, Sailrocket, Vendee Globe, VOR och inte minst OS. Så himla bra!

Årets ”det här vill jag vara med på” är så klart M32 Cup.

Peter Gustafsson sailing J/111 Sydney blur.se

Så, ett helt fantastiskt år. Från nyårsdagen i Sydney till vintersegling i Marstrand.